• DOLAR 32.328
  • EURO 35.096
  • ALTIN 2282.344
  • ...
Bu okulu Gazzeli öğrenciler tasarladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Gazze'deki çatışmalarda zarar gören Cemal Abdülnasır Okulu yeniden inşa edilirken, okul tasarımı üzerinde en fazla söz hakkına sahip olması gereken kişilere, çocuklara, danışıldı.

Gazze`de yer alan ve 2014 yılında siyonist terör çetesi israil bombaları tarafından zarar gören bir okulun yeniden inşa edilmesi planları gündeme gelince, yeni okulu finanse eden kuruluş alışılmadık bir tasarımcı grubuyla, çocuklarla, çalışmaya karar verdi.

OKULU HER GÜN KULLANACAK OLAN ÇOCUKLARIN FİKRİNİ ALMAK İSTEDİK

Her şeyden Önce Eğitim Vakfı`nın (Education Above All Foundation) çatışma bölgelerindeki eğitim hakkını desteklemek için çalışan Al Fakhoora adlı programının Yönetici Müdürü Farooq Burney “Halkın, özellikle de okulu her gün kullanacak olan çocukların fikrini almak istedik.” diyor.

11-16 yaş arası çocukların öğrenim gördüğü Cemal Abdülnasır Okulu, 2014`te İsrail ile yaşanan çatışmalar sırasında zarar gören ya da tamamen yıkılan 538 okuldan biriydi. Bütün binaları kullanılmaz hale gelen okulun 800 öğrencisi yakındaki başka bir okula gönderilmek zorunda kalınmıştı. Sınıf mevcudu arttıkça da okula katılım azaldı.

ÇOCUKLAR GÜVENLİ BİR BİNA İSTEDİ

Atölye çalışmaları sırasında öğrencilerden yeni okulları için tavsiyeler alındı. Burney “Gazze`de süren çatışmanın üzücü ve haklı bir yansıması olarak, çocukların en çok istediği şey güvenli hissedebilecekleri bir binaydı.” diyor. Bunun için ekip, patlama basıncına dirençli, parçalanmaz ve aynı zamanda acil durum sığınağı görevi gören bir okul inşa etti.

GAZZE`DEKİ ÇOCUKLAR UÇAK VE DRONE SESLERİNDEN KORKUYOR

O bölgedeki okulların dış kısmında genellikle sınıfları birbirine bağlayan dış yollar bulunuyor ancak bu okulda yok. Burney bu durumu şöyle açıklıyor:

“Gazze`deki çocuklar uçak ve drone seslerinden korkuyor. Çünkü onlar için bu sesler saldırı ve tehlike anlamına geliyor. Çocuklar okulda güvende hissetmek istediklerini net şekilde ifade etti. Dışarı çıkmak zorunda kalmadan, sınıflar arasında hareket edebilmelerini sağlayarak çocukların okula gelmekle ilgili en büyük korkusunu ortadan kaldırmış olduk.”

OKUL, HALK İÇİN ACİL BİR DURUMDA SIĞINAĞINA DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİYOR

Aydınlık ve rahat bir ortam yaratacak biçimde tasarlanan okula, yazın sınıfların fazla ısınmasını ya da kışın fazla soğumasını engellemek için ısı yalıtımı yapıldı. Binanın üstündeki güneş panelleri yenilenebilir enerji sağlıyor. Okulun halk için bir acil durum sığınağına dönüştürülmesi halinde de güneş panelleri güç kaynağı görevi görecektir Okulda bir de ruh sağlığı desteği sağlayan sağlık tesisi var. Burney, tasarım sürecine bölge halkını da dahil etmenin projenin en önemli parçalarından birini oluşturduğunu düşünüyor. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve UNICEF, Katar Geliştirme Fonu tarafından finanse edilen bu projenin uygulanmasına yardımcı oldu.

Kaynak: Fast Company

Bu haberler de ilginizi çekebilir