• DOLAR 32.388
  • EURO 35.067
  • ALTIN 2326.69
  • ...
"Öğretmen performans değerlendirmesini kabul etmiyoruz"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Eğitim Bir-Sen Mardin Şubesi, iş yeri temsilcileri ile istişare toplantısı düzenledi. Sendika binasında düzenlenen toplantı Mardin Şube Başkanı Eyyüp Değer, yönetim kurulu üyeleri ve iş yeri temsilcilerinin katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan Eğitim Bir-Sen Mardin Şube Başkanı Eyyüp Değer, eğitim sorunlarının çözümü için gayret gösteren sivil toplum kuruluşu olduklarını anımsattı.

Millî Eğitim Bakanlığının (MEB) 12 ilde pilot olarak alelacele uygulamaya koymaya çalıştığı öğretmen performans değerlendirmesini kabul etmediklerinin altını çizen Değer, "Daha önce denenen, okullarda iş barışına zarar veren, kurumları, kişileri mahkemelik yapmaktan öteye gitmeyen bu uygulama geri çekilmelidir. 'Sizi birbirinize ölçtürüyorum' anlayışı, yan yana duranları karşı karşıya getirmektir." diye konuştu.

Kariyer basamaklarına kaynaklık edeceği iddia edilen söz konusu değerlendirme sisteminin öğretmenlik mesleğine kesinlikle itibar ve kariyer vaat etmediğini kaydeden Değer, "Tam tersi, herkesin birbirine not verme üzerinden nota verebileceği bir zemini işaret ediyor. Mesleğin itibarını artıracak, başarılı olanlara yeni haklar doğuracak şekilde bir kariyer planlaması herkesin ortak beklentisidir. Yanlış bir uygulamanın hiçbir tarafında olmayız. Bakanlığın, eğitimcilerin tecrübesinden uzak, katkılarından azade, beklentilerinden bihaber uygulamalarının eğitime fayda sağlamıyor. Toplumsal dayanağı olmayan, uygulayıcı desteğini almayan hiçbir projenin başarılı olamayacağı tecrübelerle sabittir. Yetkili sendika olmanın sorumluluğu ile hareket ediyor ve bir kez daha çağrıda bulunuyoruz: Sağduyu galip gelsin. Sınıfta akıtılan ter, öğretmenin performansının en büyük göstergesidir. Önemli bir meslek olan öğretmenlik, itibarsızlaştırılmamalıdır. Öğretmenler şamar oğlanına döndürülmemeli, öğrenci ve velilerin parmak salladığı, düşük not vermekle tehdit ettiği bir konuma düşürülmemelidir. Otoritesi ve saygınlığı sarsılan bir öğretmenin öğrencisi üzerinde etkili olması mümkün değildir. Öğretmenin herhangi bir ağırlığının olmadığı, disiplinin ortadan kalktığı bir ortamda eğitim işlemez hâle gelir. Bunun ağır maliyetini, zararını millet olarak hepimiz öderiz." dedi.

"Ek ders ücretleri ödenmeli"

Ek ders ücretleri artırılarak ödenmesi gerektiğini ifade eden Değer, "İYEP uygulaması, 2017-2018 eğitim-öğretim yılının ikinci döneminde ilimizin de aralarında bulunduğu 12 pilot ilde başlatılmış, 2018-2019 eğitim-öğretim yılı ile birlikte tüm illerde uygulanması kararlaştırılmıştır. Bu doğrultuda çalışma süreleri veya mesai saatleri dışında ve öğretmenlere ait dinlenme zamanlarında düzenlenecek İYEP gruplarında görev alacak öğretmenlere, Destekleme ve Yetiştirme kurslarında olduğu gibi ek ders ücretleri artırımlı ödenmelidir." diye konuştu.

"Öğretmen açığı artıyor"

Mardin'de gün geçtikçe öğretmen açığını artığına dikkat çeken Değer, "Bölgemizde, özelde ilimizde öğretmen açığı gün geçtikçe artmakta. Mardin ilimizde yaklaşık 2 bin öğretmen açığıyla ikinci yarıyılı geçirmek durumunda kalacağız. Millî Eğitim Bakanlığının özellikle bölgedeki yanlış öğretmen istihdam politikası, ücretli öğretmen gibi kısa vadeli geçici çözümlerle eğitimin sürdürülemeyeceği açıktır. Atama bekleyen on binlerce öğretmen olmasına rağmen geçici istihdam yöntemlerinden bir an önce vazgeçilmelidir. Yapılan istatistiki çalışmalar, oluşturulan raporlar ilimiz özelinde bölgedeki eğitim seviyesini ortaya çıkarmaktadır." dedi.

"Sözleşmeli öğretmenlik öğretmen açığına çözüm getirmedi"

Öğretmen açığının kapatılması amacıyla uygulanan sözleşmeli öğretmenliğin soruna çözüm getiremediği gibi yeni sorunlara yol açtığını söyleyen Değer, sözlerine şöyle devam etti:

"Öğretmenleri işi ile eşi arasında tercih yapmaya zorlayan ve yeni sorunlar üreten sözleşmeli öğretmenlik uygulamasına son verilmeli, öğretmen açığı kadrolu öğretmenlerle kapatılmalıdır. Yakın zamanda tecrübe edilen ve sürdürülebilirliği olmadığı için vazgeçilen sözleşmeli öğretmenlik istihdamının tekrar hayata geçirilmesi büyük sıkıntıları beraberinde getirmiştir. Yeni sorunlara yol açan, sözleşmeli öğretmenlik istihdamı uygulamasına da adalet duygusunu zedeleyen mülakatla öğretmen alımına da karşıyız. Öğretmen istihdamında güçlük çekilen bölgelerdeki sorunun çözümü; sözleşmeli öğretmenlik, yer değiştirme yasağı gibi geçici tedbirlerle değil, söz konusu bölgelerde öğretmenlerin kalıcı olarak görev yapmalarını teşvik edecek katkılarla mümkündür." dedi.

"Ucube yönetmelik bir an önce değiştirilmeli"

Kılık-kıyafet konusunda belli bir mesafe aldıklarını belirten Değer, "Fakat istediğimiz sonucu halen almış değiliz. Bu ucube yönetmelik bir an önce değiştirilmeli, erkek kamu görevlileri de serbest bir şekilde kıyafet seçebilmelidir. Dayatmacı zihniyetten vazgeçilmelidir." diye konuştu. (M. Salih Keskin - İLKHA)








 

Bu haberler de ilginizi çekebilir