• DOLAR 32.347
  • EURO 35.103
  • ALTIN 2321.8
  • ...
"Van'a Aktarılan Kaynaklar Caddelere ve Sokaklara Yansımıyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN- Van'ın doksan dört yıl önce yapılan çok büyük fedakarlık ve kahramanlıklarla düşmandan kurtarıldığını hatırlatan Kayatürk, asıl şimdi daha büyük bir düşman olan atalet zincirinden kurtulmak gerektiğini söyledi.

"Van Zincirlerini Kırmalı"
Van'ın hak etmediği bir konumda olduğunu dile getiren Kayatürk, "Özellikle ve ekonomide, yatırımda ve istihdamda Van'ın hak ettiği yere gelmediğine inanıyoruz. Bu nedenle doksan dört sene önce düşmanlardan memleketi kurtardık ama zincirlerimizden de bir an önce kurtulmamız gerekir." Dedi.
Van Gölünün etrafının tamamıyla tarihle dolu olduğunu da söyleyen Kayatürk, "Üzülerek belirtelim ki Van'da hangi medeniyet geldiyse bu memlekete çok büyük önem vermiştir. Urartular Van'a o kadar önem vermişlerdi ki Van'ı başkent yapmışlardır. Burada binlerce sene önce yaşamış insanları biz bugün halen konuşuyoruz." dedi.

"Kadrolar Şeffaf Olmalı"
Van'a hizmet edecek kadroların çalışkan ve şeffaf olması gerektiğinin altını da çizen Kayatürk, Van halkının değerli olduğunu ve hizmete layık olduğunu bu nedenle de hizmet edecek kadroların da hizmet ehli olması gerektiğini söyledi.

"Van'a Aktarılan Kaynaklar Caddelere ve Sokaklara Yansımıyor"
Van'a özellikle depremlerden sonra çok büyük kaynakların aktarıldığını dile getiren Kayatürk, " Van'ın hak ettiği şekilde yönetilmediğini görüyoruz. Yerel yönetimlerin üzerine düşeni yapmadığını görüyoruz. Belediye hizmetlerinin çok büyük eksikliklerle, aksaklıklarla yürütüldüğünü görüyoruz. Bu Van'a yakışmıyor. Van'a dünya kadar hizmet ve para getiriyoruz. Sadece hükümetimiz değil aynı zamanda depremden sonra bütün Türkiye'den de Van'a büyük yardımlar aktı. Fakat Van'a gelen bu kadar para ve hizmetin Van sokaklarına ve caddelerine yansımadığını görüyoruz. Bu büyük bir eksikliktir." dedi.

"Akan Kanın Durması Lazım"
Kürt sorunu hakkında nasıl bir çözüm arandığı ve akan kanın ne zaman duracağı ile ilgili sorulan bir soruya da Kayatürk, "İktidara geldiğimizde yüz yıllık sorunlarla karşılaştık. AK Parti üretmediği sorunları çözmek için çok zor durumunda kaldı. Buna rağmen çözüm noktasında en büyük gayreti yine AK Parti göstermiştir." dedi.

Çözüm noktasında ortaya koydukları dirayeti devam ettirmeye çalışacaklarını dile getiren Kayatürk, bu sorunun halledilmesinin ancak sağduyu ve ortak çalışmayla olabileceğini de sözlerine ekledi. Diyalogun, konuşmanın ve anlaşmanın olduğu bir yerde dağlarda kimsenin kalmasını istemediklerini de söyleyen Kayatürk, "Bugüne kadar çok eleştirildik. Yok, şunlarla konuşulmaz. Devlet şuna gitmez buna gitmez denildi. AKP büyük riskler alarak konuşulmaz denilen herkesle konuşmaya ve çözüm aramaya gayret etmektedir." ifadelerini kullandı.

"KOSGEB Kredilerinde İstediğimiz Seviyeyi Yakalayamadık"
Depremden sonra kredi için başvuran esnafa verilen olumlu cevapların, başvuru sayısına göre çok daha az olduğu ve esnafın kredi alabilmesi ve toparlanabilmesi nasıl bir çalışma yapıldığının sorulması üzerine de Kayatürk, " KOSGEB kredileriyle alakalı olarak hedefimizde beş binin üzerinde krediye olumlu cevap verilmesi vardı. Ancak şu anda iki bin civarında bir olumlu cevap var. İstediğimiz oranda olmadığını kesinlikle söyleyebiliriz. Daha iyi bir yere gelmesi için büyük çaba gösteriyoruz." Dedi.

"Tekstil Kent Van'ı Çok Geliştirecek"
Van'a yapılacak yatırımlar için ve yeni yatırımlar planlamak için çalmadık kapı bırakmadıklarını da belirten Kayatürk, "Van'ın gelişimi için en büyük ve bizleri heyecanlandıran gelişme kuşkusuz tekstil kenttir. Çeşitli kaygılarla Van'da tekstil kent kurulmasına karşı çıkanların ufuklarının dar olduğunu düşünüyoruz. Oda başkanlarını ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarını da yanımıza alarak 13 bakan ve bir başbakan yardımcısıyla görüştük. Halktan aldığımız sıkıntı ve problemleri de bir rapor haline getirerek başbakana ilettik. Bunların neticesinde bankalar önemli bazı adımlar attı. Daha fazla adımların atılabilmesi daha çok gayret göstermemiz gerektiğine inanıyorum." dedi.

Van'a Gelen Para Üç Katrilyon Olacak"
"Van'a iki katrilyon para geliyor. Şu ana kadar gelen parayla beraber bu para üç katrilyon ediyor. Bu Van'ın gerçek bir metropol olması için çok önemli bir paradır. Herhalde son on beş yirmi yıldır Anadolu'nun hiç bir şehrine bu büyüklükte bir para girmemiştir. Bu yatırımı çok iyi değerlendirmemiz lazım. Vanlılar olarak bu fırsatı çok iyi değerlendirmemiz lazım. Devletten hastane beklenir, okul beklenir, yol beklenir, kolaylıklar beklenir ama Van'ı büyütecek olan Vanlılardır." diyen Kayatürk, Van'ı ileri seviyelere taşıyacak olanın yine Vanlılar olduğunu da söyledi.

"Van İhracatta İstenilen Yerde değil"
On sekiz milyon dolar ihracat rakamını Van'a yakıştıramadığını söyleyen Kayatürk, " Hakkari'nin 340 milyon dolar ihracat yaptığı bir yerde, Şırnak'ın 934 milyon dolar ihracat yaptığı yerde Van'ın yaptığı ihracatın gerçekten çok az olduğunu söylememiz gerekir. Diyebilirsiniz ki oralarda sınır kapıları var. Fakat Anadolu'nun pek çok yerinde sınır kapıları olmadığı halde çok daha fazla ihracat yapan şehirler var." dedi.

Kurulacak tekstil kentin projelerinin bitmek üzere olduğunu da söyleyen Burhan Kayatürk, "Yakında alt yapı ihaleleri yapılacak. Ardından diğer bölümlerin de ihaleleri gerçekleştirilecek. İstanbul ve Maraş'taki tekstil kentlerin incelendiğini ve buradan elde edilen gözlemlerin Van'a en güzel yönleriyle yansıtılacağını da belirtmek isterim."diyerek, tekstil kentin tamamlanmasından sonra rüzgar ve güneş enerjileriyle enerji elde etme çalışmalarının başlayacağını ve ardından Van Gölü etrafında turizm yatırımlarının da yapılacağını söyledi.

"Sınır Kapılarına Önem Verilecek"
Van Bölge hastanesinin Kampus alanı içerisine beş ayrı hastane yapılacağını ve bu sayede Van'ın ciddi anlamda bir sağlık hatırlattıktan sonra Kayatürk, sınır kapıları konusunda da ciddi çalışmaların olduğunu ve sınır ticaretinin Van için çok önemli olduğunu bu konunun takipçisi olduklarını da dile getirdi. (Mahmut Aytekin-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir