• DOLAR 32.445
  • EURO 34.859
  • ALTIN 2479.976
  • ...
Astana`da Suriye toplantısı sona erdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kazakistan'ın başkenti Astana'da gerçekleştirilen Suriye konulu toplantı sonrası Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ortak basın toplantısı düzenledi.

Doğu Guta'da insani bir felaket yaşandığını belirten Çavuşoğlu, sivil halkın bombalanmasının kabul edilemez olduğunu belirterek "Terör unsurlarını sivillerden ayırmak gerektiğinin altını çizdik. Terör örgütleriyle ılımlı muhalefet ya da sivil halkın bir arada olmaması gerekiyor." dedi.

Rusya'nın insani yardımlar konusunda çabalarını takdir ettiklerini, ancak bunların yeterli olmadığını vurgulayan Çavuşoğlu ayrıca "Doğu Guta'da çatışmaların sona erdirilmesi acil bir ihtiyaçtır." şeklinde konuştu.

Lavrov ise bugüne kadar Doğu Guta'dan 12 bin sivilin tahliye edildiğini ve sivillerin bölgeden ayrılmaya devam ettiğini belirtti.

Doğu Guta'da yardım koridoru oluşturulduğundan beri binlerce sivil ilk kez perşembe günü çatışma bölgesini terk edebildi. Operasyon nedeniyle son bir ayda binlerce kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Astana'daki toplantı ayrıca 4 Nisan'da İstanbul'da yapılacak Suriye konulu liderler zirvesine de hazırlık niteliği taşıyor.

Türkiye, Rusya ve İran liderleri Kasım 2017'de Soçi'de bir araya gelmiş ve Suriye'de barışın sağlanması için birlikte hareket etme kararı almıştı. Türkiye, Rusya ve İran aynı zamanda Astana sürecinin de garantör ülkeleri. Astana'da başlatılan süreç çerçevesinde taraflar Suriye'de ateşkes sağlanması ve çatışmasızlık bölgeleri oluşturulması için görüşmelerde bulunuyor. (İLKHA) 

Bu haberler de ilginizi çekebilir