• DOLAR 32.604
  • EURO 35.019
  • ALTIN 2425.274
  • ...
BM`den "utanç" raporu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu, Suriye'de Baas rejimine bağlı güçlerin, muhalif kadın, kız ve erkeklere cinsel istismarda bulunarak savaş suçu ile insanlığa karşı suçlar işlediği yönünde bir rapor yayınladı.

BM tarafından hazırlanan raporda, iç savaşın başladığı 2011'den bu yana, sistematik bir şekilde kadın, kız, erkek ve erkek çocuklara yönelik cinsel şiddetin ülkede bir sorun haline geldiğine işaret edildi.

Raporda, "Rejim güçlerinin operasyonlarda ve muhalifleri tutuklamak için yaptıkları ev baskınlarında yakaladıkları kadın, kız ve bazen de erkeklere tecavüz ve cinsel istismar gerçekleştirdiler. Gözaltındaki kadınlar ve kızlar saldırgan ve aşağılayıcı aramalara maruz kaldılar, tecavüze uğradılar ve bazen de toplu tecavüz kurbanı oldular. Erkek tutuklular da daha çok nesnelerle tecavüze uğradı, bazen de genital sakatlıklar yaşadılar." ifadelerine yer verildi.

Raporda ayrıca, PYD/PKK'nin işlediği insan hakları ihlallerine de dikkat çekildi. Rapora göre, PYD/PKK'lilerin 2017'de erkek tutukluların cinsel organlarını yaktıkları belgelendi. Raporda, Rakka ve Deyrizor'dan PYD/PKK'lilerin kontrol ettiği bölgelere zorla göçe tabi tutulan kadın ve kızların savunmasız bırakıldığı, yerinden edilmiş kadın ve çocukların yaşadığı kamplardan başka bölgelere gitmek istediklerinde para ödemek veya kefil bulmak zorunda kaldığı aktarıldı.

29 sayfadan oluşan rapor, Suriye iç savaşında hayatta kalan kurbanlar ve akrabaları, görgü tanıkları, sığınmacılar, avukatlar ve sağlık personelleriyle yapılan 454 röportaja dayandırıldı. (İLKHA) 

Bu haberler de ilginizi çekebilir