• DOLAR 32.329
  • EURO 35.157
  • ALTIN 2306.843
  • ...
SON DAKİKA
Elma desem çıkma!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mustafa Karakaş/Doğruhaber

Aradan 34 yıl geçti ama yara kapanmadı. Nasıl kapansın ki…

HER ŞEY ENFAL İLE BAŞLADI

Aslında her şey sanıldığının aksine Halepçe'de başlayıp bitmedi. Halepçe Katliamı Irak diktatörü Saddam Hüseyin'in Kürtleri yok etmek için 1983'te başlattığı Enfal* Katliamının sadece bir parçasıdır.

1983 yılında başlayan Enfal Katliamında Barzan bölgesine on binlerce erkek cesedi gömüldü. Çöllerde başları dışarıda bırakılacak şekilde toprağa gömülen on bin Barzan erkeğinin sıcaktan beyni pişmişti. Sonraki yıllarda da Kürtler on binlerce evladını kurban vermeye devam etmekteydi.

KATLİAMIN NEDENİ: BAAS ve ASİMİLASYON

Katliamın nedeni Kürtlerin, BAAS ideolojisine teslim olmaması ve asimilasyona boyun eğmemeleri idi. Tektipçi, baskıcı BAAS ideolojisi Kürd'ün ne örfüne ne kültürüne ne de din anlayışına uymaktaydı.

Kimyasal silahların rahatlıkla kullanıldığı katliam silsilesi kesintisiz bir şekilde 3 yıl sürdü. Daha sonra kendisine Kimyasal Ali denilecek olan Ali Hasan el Mecid'in komuta ettiği 77 kimyasal saldırı yapıldı.

Sadece uçaklar ve zehirli gazlarla öldürülmedi Kürtler, Dokan Baraj Gölü'nün kapaklarını açtıran Saddam, binlerce Kürd'ün çamurlar altında kalarak hayatını kaybetmesine neden oldu

Saddam Hüseyin  Enfal vahşeti kapsamında Kürdistan'ı 'insansızlaştırmaya' çalışıyordu. Kimyasal saldırılardan dolayı toprak zehir ve ölüm kokuyordu. -Öyle ki günümüzde bile toprak hala dirilememiş ve ölüdür-

Irak Kürdistanı'nda 4665 köyün 4000'i Enfal soykırımı ile yerle bir edilir. 100 bini aşkın Kürd katledilir. 1800 okul, 300 hastane, 3000 camii ve 27 kilise yıkılır.

ÜRETİM BATIDAN TETİKÇİ SADDAM

Saddam Hüseyin'in bu kimyasal vahşetinin üretiminde ABD, İsviçre, Belçika, Almanya ve Fransa tedarikçi; bir kısım Arap devleti askeri, maddi ve lojistik destekçi konumundaydı.

Bu katliamlarda Avrupa ülkelerinin kör, sağır ve dilsiz rollerine bürünmesini Kürtler çok da yadırgamaz. Çünkü zaten onlardan bir yardım beklemiyorlardı ama İslam dünyasının bu barbarlığa ciddi bir tepki göstermemesi Halepçe'den sonra  “Kürtler ümmetin yetim evlatları” deyişini ortaya çıkardı.

Enfal katliamının en bilinen ayağı Halepçe katliamıdır. Irkçı BAAS rejimi 1988 yılında Halepçe'de en az 5 bin Kürd'ü katleder. Halepçe, Enfal vahşetini dünyaya tanıtmada önemli bir rol üstlendi. Kürd çocuklarının sokaklardaki cansız-nefessiz görüntüleri her ne kadar devletleri harekete geçiremediyse de mezkûr görüntüler 30 küsur yıldır insanlığın ciğerlerini kanatmaya devam ediyor.

HALEPÇE KATLİAMI

8 yıldır süren İran-Irak savaşında İran üstün duruma geçmiş ve Irak'ın içlerine doğru harekata girişmişti. 15 Mart 1988`de Celal Talabani'ye bağlı peşmergeler ve İran ordusu Halepçe'yi geçerek, gece botlarla Derbendikan Gölü'nün güneyine çıktı ve Süleymaniye karayolunu tuttu.

İran ordusunun bu kadar yaklaşması ve bölgenin Kürtlerin denetimine girmesi BAAS rejiminde paniğe neden oldu ve katliam emri verildi.

Kimyasal Ali'nin komuta ettiği Irak birlikleri Halepçe'ye önce hava bombardımanı, ardından topçu atışı ile saldırdı. Yıllardır süren savaştan dolayı halk alışkındı bomba seslerine. Halk BAAS Ordusunun taktiğinden habersiz evlerine sığındı. Oysa taktik korkunçtu.

Rejim ordusu önce bölgeyi konvansiyonel silahlarla bombalayarak camların kırılmasını sağlamış, halk evine sığındıktan sonra kimyasal saldırı başlatılmıştı. Camlar kırıldığı için içeri kaçanlar zehirli gazlardan kurtulamayacaktı.

Nitekim Halepçelilerin kimisi evinin kapısının eşiğinde, kimisi bahçesinde, kimisi duvar dibinde, kimisi ise 'kurtulurum' umuduyla kaçtığı dağ yolundu yakalandı elma kokulu ölüme.

ELMA KOKULU ÖLÜM

Proje son Kürdü de öldürme projesi idi. Çocukların bile ölmesini arzuladıkları için Halepçe'ye attıkları gazlar elma ve erik kokuluydu.

Baharın henüz başında olan Halepçe kasabasındaki çocukların erik kokusuna direnmesi imkânsızdı. İlkel yöntemlerle evlerinin pencerelerini naylonla kapatarak kurtulmaya çalışan Kürt anne babaların çocuklarını müthiş elma kokusundan koruması ne mümkündü.

Keskin bir elma ve erik kokusu yayıldığında, çocuklar baharın geldiğini, erik ağaçlarının kokusu sandıkları kokuya koştular. Modern insanın ölümü elma kokusuna gizleyeceğini nereden bilebilirlerdi ki!

‘Daye behna séva te` , 'Anne elma kokusu geliyor' deyip yürüdüler… Gözlerini tekrar açtıklarında cennet kuşu olmuşlardı.

* Enfal: Saddam Kürt Kıyımı sürecine Kuran'da bir sure ismi olan Enfal(ganimetler) adını vererek Arap kamuoyuna bu savaşın bir din savaşı olduğu ve Kürtlerin Müslüman olmadığı mesajını veriyordu. Zira İslam inancında Enfal (ganimet), Müslümanların kafirlerle olan savaşında ele geçen mal-silah gibi maddelere denir

Bu haberler de ilginizi çekebilir