• DOLAR 32.541
  • EURO 34.785
  • ALTIN 2493.639
  • ...
SON DAKİKA
Rabbanilik
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Rabbanilik; Allah ile olan ilişkidir. Bu beraberlik Allah Resulünün ihsan diye isimlendirdiği esaslardandır. Cebrail (a.s) Allah Resulüne İhsanı sorduğu zaman şöyle buyurur, “Allah’ı görüyormuşçasına ibadet etmendir. Sen onu gömüyorsan da o seni görüyor”

Rabbanilik; Allah’ın gözetimini hissetmek. Allah’u Teâlâ’nın beraberliğini hissetmek, bütün gizli veya açık amellerinde Allah’u Teala’nın gözetiminde olmayı bilmek, hissetmektir.

Allah’u Teâlâ’nın gözetimine inanç insanı güzel hisli yapar. Allah Teala’yla beraberlik insanın azalarını, kalbini ince hisli yapar. Bazen insanlar birbirlerine bakarlar sanki onları birileri görüyormuş, işitiyormuş gibi gelir ve birbirlerine söyleyi verirler yerin kulağı var diye. Ancak Müslüman’ı yer uyarmaz fakat Müslüman’ın Deyyan (her şeyin karşılığını veren) Rabbi vardır. Ayette buyrulduğu gibi “sözünüzü ister gizleyin ister açığa vurun (değişmez) Şüphesiz o kalplerin içindekilerini bilendir” (Mülk / 13) Allah’ın vadine güven. Nasıl ki Allah Resul’ü hicret ettiği zaman müşrikler onları aramaya çıkmışlardı. Ve sonunda mağaranın ağzına kadar gelmişlerdi. Hz. Ebûbekir şöyle demişti. “Eğer ayaklarının altlarına baksalardı bizleri görürlerdi.” Allah Resul’ü şöyle buyurdu. “Üçüncüleri Allah olan iki kişi hakkındaki kaygın nedir. Üzülme Allah bizimledir.” Ayette buyrulduğu gibi “Eğer ona (Resulullah’a) yardım etmeseniz, Allah elbette ona yardım edecektir. Allah’u Teala bizi hakkıyla iman edenlerden eylesin.
Ahmet Karaduman / Mısır (Kahire) – Yaş: 16
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir