• DOLAR 32.531
  • EURO 34.749
  • ALTIN 2486.097
  • ...

TÜİK'in verilerine göre, geçen yıl en çok göç veren şehir sıralamasında Van ikinci olurken Van Emlakçılar Birliği Başkanı Orhan Özdek, bu durumun mevcut imar planından ve yüksek kira bedellerinden kaynaklandığını ifade etti.

Kiraların yüksek olmasına karşı olduklarını ve bu durumun muhakkak düzeltilmesi gerektiğini vurgulayan Özdek, aksi takdirde kentten göçlerin artacağını söyledi.

Van'daki kira bedellerini büyükşehirlerle yarışı hale geldiğini ifade eden Özdek, "Biz doğuda ücra bir iliz. Bu ilde kesinlikle kiralar İstanbul ve Ankara ile eş değer olmamalı. İnsanlarımızın işsizliği göz önünde bulundurularak bu konuda yeniden değerlendirmeye gidilmesi gerekmektedir. Burada herkesin maddi durumu iyi değildir. Burada bir milyon nüfusla karşı karşıyayız fakat Van'daki bu kira artışları ve yüksek tirajlarının nedenlerinden bir tanesi de genelde bir rekabet ortamının oluşmasıdır. Bu rekabeti ortalıktan kaldırmak için insanlarımızı, Vanlı hemşerilerimizi sağduyuya davet ediyorum. Fakir fukarayı, dar gelirli insanlarımızı düşünelim. Kira konusunda ciddi anlamda insanlarımızın şikâyeti söz konusu. Bunların önüne geçebilmek için toplumsal bir empatiye ihtiyacımız var."

Van'daki bu yüksek kiraların nedeninin uygulamadaki imar planı olduğunu savunan Özdek, imarda revizyona gidilmesi gerektiğini belirtti.

Özdek, "3194 sayılı İmar Kanunuyla Van'a getirilen 15 hektarlık imar Van'ın sorunlarını gidermemekte. Bu nedenle bu imarın derhal revize edilip, değiştirilip, düzeltilip çarpık yapılaşmadan kurtulabilmesi, binalar inşa edip yapılabilmesi için imara ihtiyacımız vardır. Bir yerde imar yoksa o yerde alt ve üst yapı sorunu vardır anlamına gelmektedir. Van imarla beraber çok ciddi bir sekteye uğratılmaktadır. İmarda revizelerin tamamlanması inşaat ve emlak sektörünü de rahatlatacaktır. Bugün Van'ımıza baktığımız zaman diğer kentlere göre geri kalmış bir iliz. Bu geri kalmışlığın nedeni buradaki imar sorunlarından ve bürokratların yanlış anlayışı, geçmişteki belediyelerin yanlış tutumlarıdır." diye konuştu.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan'ın Van çevre yolu ile açıklamalarını hatırlatan Özdek, "Bu güne kadar söylemler tamamen askıda kalmıştır, faaliyete geçmemiştir, gerçekleşmemiştir. Artık icraatlara ihtiyacımız var. Yapım için yeniden adımlar atılması ve bu işin ivedilikle, somut adımlarla çözülmesi ve yapılması gerektiğini düşünmekteyiz." diye belirtti.

Van şu anda imarla ilgili sorunlardan dolayı yatırım yapamayanların, farklı illerde yatırdım yapmak zorunda kaldıklarını söyleyen Özdek, Van'ın iş adamlarını, sanayicilerini ve esnaflarını korumak zorundayız. Bunları korumak ve bu göçü durdurmamız için de imara ihtiyacımız var. Yeni alanlar açmaya, yeni iş alanları oluşturmaya, yeni istidam alanları oluşturmaya ihtiyacımız vardır. Bu kime düşmekte? Burada yetkili merciler kesinlikle üzerine düşen görevi yapmak zorundadır." şeklinde konuştu. (Yunus Tuğrul-İLKHA)