• DOLAR 32.535
  • EURO 34.927
  • ALTIN 2436.079
  • ...

 

EKONOMİ SERVİSİ ÖZEL 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2018 yılı Şubat ayına ilişkin “Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi” verilerini açıkladı. Buna göre:

TARIM- ÜFE ŞUBAT AYINDA %0,86 ARTTI

Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım–ÜFE), 2018 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre %0,86, bir önceki yılın Aralık ayına göre %2,50, bir önceki yılın aynı ayına göre %8,98 ve on iki aylık ortalamalara göre %12,37 artış gösterdi. Bir önceki aya göre değişim; tarım ve avcılık ürünlerinde %0,57, ormancılık ürünlerinde%2,97 ve balıkçılıkta %9,13 artış gerçekleşti.

TARIM ÜFE`DE ENFLASYON YÜZDE 9`UN ALTINA İNDİ

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, geçen yıldan farklı olarak tarım ÜFE`de enflasyonun gerileme eğiliminin sürdüğünü belirtti. 2017 yılının Ocak ayında yüzde 6,03 olan tarım ÜFE`nin, Şubat ayında yüzde 8,60`a, Mart ayında yüzde 14.05`e, Nisan ayında yüzde 16,94`e çıktığı bilgisini veren Bayraktar, Temmuz ayında yüzde 8,67`e kadar geriledikten sonra Kasım ayında yüzde 17,95`e kadar yükselen tarım ÜFE artışının, bu yıl Ocak ayında yüzde 9,69, Şubat ayında yüzde 8,98 olarak gerçekleştiğini ve düşüş eğiliminde olduğunu vurguladı.

“ÇİFTÇİMİZ 1`E ÜRETİRKEN, TÜKETİCİMİZ 3-4`E HATTA KİMİ ÜRÜNDE 5-6`YA SATIN ALABİLİYOR”

Enflasyonla mücadeleye çiftçinin köstek olmadığını, tam tersine destek olduğunu verilerin net bir şekilde ortaya koyduğunu belirten Bayraktar, şu bilgileri verdi: “Her ayın başında üretici market fiyatlarını ve tarladan rafa fiyat farklarını açıklıyoruz. Orada da görülüyor. Çiftçimiz 1`e üretirken, tüketicimiz 3-4`e hatta kimi üründe 5-6`ya satın alabiliyor. Burada suç çiftçimizin değil. Çiftçimiz, gecesini gündüzüne katarak, mücadele ederek, makul fiyatlarla ürününü üretiyor. Tek istediğini, emeğinin karşılığını almak, makul bir fiyatla ürününü elden zamanında çıkarmak” dedi.

ENFLASYONDA KALICI DÜŞÜŞ ÇİFTÇİNİN ÖRGÜTLENMESİYLE OLUR

Bayraktar, “Biz, üretici de istikrarlı, sürdürülebilir bir gelir elde etsin, tüketici de makul fiyatlarla ürün tüketsin istiyoruz. Bunun yolu ekonomik örgütlenmeden, idari ve mali açıdan güçlü ve fonksiyonel üretici birliklerinden, kooperatiflerden geçiyor. Bu sağlanırsa enflasyonda da kalıcı düşüş olur” dedi.