• DOLAR 32.59
  • EURO 34.807
  • ALTIN 2498.927
  • ...
Özkan: Rahim Nakliyle Çığır Açacağız
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Tam yüz naklini yaparak dünyadaki prestij ameliyatlardan birine imza atan Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, kısırlığa da rahim nakliyle çözüm bulmaya çalıştıklarını, bu gerçekleştiğinde dünyada bir çığır açılacağını söyledi. Denizli Sağlık Derneği (DESADER), “21. Yüzyılda Türkiye’nin Organ Naklindeki Yeri” konulu bir konferans düzenledi. Konferansa Denizli Vali Yardımcısı Halil İbrahim Ertekin, Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Gökoğlan, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Necdet Özer, Ege Uluslararası Sağlık Federasyonu (ESAFED) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sarsılmaz, DESADER Başkanı Dr. Kemal Turhan, Prof. Dr. Ömer Özkan’ın eşi Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan’ın yanısıra çok sayıda akademisyen ve doktor katıldı. Etkinlikte DESADER Kurucu Başkanı Uzm. Dr. Ferruh Bican, derneğin özellikle Afrika’daki çalışmaları hakkında bilgi verdi. ESAFED Başkanı Prof. Dr. Sarsılmaz da Afrika’da ilk etapta üç projeleri olduğunu ifade etti. Sarsılmaz, “Türkiye’den gönüllü sağlık personelini o bölgelere göndermek, o bölgenin insanlarını bu bölgeye getirerek eğitmek ve orada hastane işletmeciliğiyle hizmet vermek istiyoruz.” dedi.

Prof. Dr. Özkan ise Türkiye’nin organ naklinde, özellikle mikro cerrahide Uzakdoğu ve ABD ile yarıştığını, Avrupa’nın da önünde olduğunu belirtti. Özkan, Türkiye’de ve dünya genelinde meşhur olan yüz naklini yapmadan önce mevzuat olmadığı için çektikleri sıkıntıları dile getirdi. Mevzuat için beş altı yıl uğraştığını, Sağlık Bakanlığı’na yazdığı dilekçenin kaybolduğunu, tekrar yazarak bilimsel kurulları ikna etmek için saatler boyunca anlattığını ifade eden Özkan, ameliyatı büyük risk alarak yaptıklarını vurguladı. Özkan, başarılı geçen ameliyattan sonra beş altı yılda hazırlanamayan mevzuatın üç ay içerisinde çıkarıldığını, bunun dünyada örneği olmayan en güzel mevzuat olduğunu söyledi.

`RAHİM NAKLİYLE DÜNYADA ÇIĞIR AÇILACAK`

Mevzuata koymak isteyip dünyada örneği olmadığı için koyamadıkları rahim naklinin olduğunu anlatan Prof. Dr. Ömer Özkan, mahremiyetten ve magazinin diline düşmemek için fazla dillendirmediklerini söyledi. Özkan, “Dünyada her 5 bin kadından birisinde doğuştan rahim yokluğu var. Bazıları da kazalarla rahmini kaybeder. Bunların gebe olamama sorunu bulunuyor. Bazı kimseler, bir şekilde gebe kalmak istiyor ancak bildiğimiz tek şey var, rahim nakliyle gebe kalabilirler. Dünyada üç merkez, bunun üzerine çok çalışıyor. Rahim naklini yapmak istiyorlar. Rahim nakli aslında hayvanlarda iki üç yıl önce tamamlandı. Bunlar başarılı bir şekilde doğurtuldu. Bir hastada rahim nakli ameliyatını gerçekleştirdik. Her şey yolunda gidiyor. Şu an hastamızın sekizinci ayı bitmek üzere. Birinci yılın sonunda nakilden önce hazırladığımız anne ve babadan aldığımız embriyo döllenmek için kullanılacak ve dünyada ilk defa olacak. Şu anda dünyada kadavradan yapılan, başarılı bir şekilde devam eden tek nakil. Bizim için başarı, anneye sağlıklı bir çocuk teslim ettiğimiz zaman olacak. O da dünyada bir çığır açacak. Bu bizim için çok önemli. Bir miktar geri planda tutmak istiyoruz. İnsanların çok fazla ilgisi var. İnşallah o başarılı olursa mevzuata girecek. Dünyada birçok yerde ilgi görecek.” diye konuştu.

`TIP, DOKULAR MARKETTEN ALINABİLECEK ŞEKİLDE GELİŞİYOR`

Konferansın sonunda meslektaşlarını sorularını da cevaplandıran Özkan, bunların parayla yapılacak ameliyatlar olmadığını, prestij olduğunu, Türkiye’nin tıpta nereye geldiğini gösterdiğini söyledi. Özkan, şunları kaydetti: “Genetik mühendisliği o kadar iyi gelişiyor ki dokuları belki marketten alıp nakledeceksiniz. Bunlar gerçekleşemeyecek diye bir şey yok. Bu konuştuklarımızı 10 yıl önce anlatsanız korku filmi diye düşünürdünüz.”

Konuşmaların ardından ESAFED Başkanı Prof. Dr. Sarsılmaz, Prof. Dr. Ömer Özkan ve eşi Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan’a teşekkür plaketi verdi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir