• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum'un, Irak meclisi tarafından onaylanan 2018 bütçe tasarısını "anayasaya aykırı noktalar bulunduğu" gerekçesiyle reddetmesine Başbakan Haydar el-İbadi tepki gösterdi.

İbadi, Başbakanlık Twitter hesabından yapılan paylaşımda, meclis tarafından oylanan ülkenin bütçesini kimsenin reddetme hakkının olmadığını, bütçe tasarısının Cumhurbaşkanlığınca uygulamaya geçirilmesi için çalışmaya devam edeceklerine belirtti.

ibadi'nin resmi Facebook hesabından yapılan açıklamada ise "Bütçe yasası parlamentoda onaylandıktan sonra hiç kimsenin bekletmeye hakkı yoktur. Cumhurbaşkanlığının uygulamaya koymak üzere bütçe yasasının bir örneğini tarafımıza vermesini ümit ediyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Cumhurbaşkanlığı ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Irak meclisi tarafından oy çokluğuyla kabul edilen 2018 bütçe tasarısının, hukuki ve mali açıdan anayasaya aykırı noktalar bulunduğu için tekrar gözden geçirilmesi amacıyla reddedildiği belirtilmişti.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin, Irak Merkezi Hükümeti'nde en önemli temsilcisi olarak kabul edilen Cumhurbaşkanı Fuat Masum'un, bütçe tasarısını reddetmesinde, Bölgesel Yönetim'in yaptığı itirazların etkili olduğu belirtiliyor.

Celal Talabani'nin çocukluk arkadaşı olan Masum, 24 Temmuz 2014 tarihinde parlamento tarafından Irak'ın yeni cumhurbaşkanı olarak göreve getirilmişti.

Erbil ile Bağdat arasında bütçe krizi

Irak meclisi, 3 Mart'ta bazı partilerin boykot ettiği oturumda 2018 bütçe tasarısını onaylamıştı.

Kürdistan Bölgesi'nin geçtiğimiz yıllarda yüzde 17 olan payı 2018 bütçesinde yüzde 12,67 olarak belirlenmişti.

Irak Parlamentosu 5 Mart'ta gerçekleştirdiği oturumda Kürdistan Bölgesi'nin yüzde 12,67 olan bütçesini yüzde 14'e yükseltmişti.

Irak'ta önceki yıllarda bütçeler özellikle Bağdat ile Erbil arasında yapılan siyasi ittifaklara göre şekilleniyordu. Söz konusu ittifaklar sonucu Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY), bütçeden yüzde 17 gibi bir pay alıyordu. (İLKHA)