• DOLAR 32.583
  • EURO 34.797
  • ALTIN 2507.36
  • ...

Dünyada doğalgaz fiyatları düşerken Türkiye`de doğalgaza neden zam yapıldı?

Türkiye zam bombardımanın yaşandığı bir haftasonu geçirdi. Önce elektriğe yüzde 8,1 oranında zam yapıldı, hemen bir gün sonra da doğalgaz fiyatları yüzde 18,72 oranında zamlandı.

Mart ayı içinde de benzine 3 defa zam yapılmıştı. Peki bu zamlar cebimize nasıl yansıyacak?

Benzin, elektrik ve doğalgaz sanayinin ana kullanım araçları olduğu için önümüzdeki günlerde iğneden ipliğe herşey zamlanacak.

ENERJİ BAKANI`DAN ZAM AÇIKLAMASI

En yüksek zam doğalgaza yapıldı. Yüzde 18,72. Enerji Bakanı Taner Yıldız, ham petrol ve döviz fiyatlarındaki artıştan dolayı doğalgaza zam yapmak zorunda kaldıklarını açıkladı.

DÖVİZ FİYATLARI DÜŞTÜ, DOĞALGAZ FİYATLARI DİP YAPTI

Enerji Bakanı Taner Yıldız, doğalgaz zammı için artan döviz fiyatlarını gösteriyor ama Ocak ayında 1,87 civarında olan dolar, bugün 1,78 seviyelerinde. Dünyadaki doğalgaz fiyatları ise dip yapmış durumda. 3115 dolar olan doğalgaz fiyatları 2117 dolara gerilemiş...

GÜNGÖR URAS`DAN HÜKÜMETİ SALLAYACAK İSTATİSTİKLER

NTV canlı yayınında ekonomi gündemini değerlendiren Ekonomist Güngör Uras, elektrik ve doğalgaz zamlarını değerlendirdi.

Göngör Uras, "Dünyada doğalgaz fiyatları gerilerken bizde neden artıyor. Burada bir tereddüt var. Bizim bildiğimiz, gazetelerden okuduğumuz ve dünya endekslerinden takip ettiğimiz kadarıyla doğalgaz fiyatlarında gerileme var. Mesela dünyada yılbaşında doğalgaz kontratları 3115 dolarken şimdilerde 2117 dolara düşmüş. Dip sevilere inmiş ama bizde neden artıyor?" diye sordu.

İşte Güngör Uras`ın çok konuşulacak açıklaması;

"Sanayi hem elektrikle dönüyor hem de Türk sanayinde doğalgaz kullanımı çok fazla. Burada şaşırtan şeyler var. Dünyayı izliyoruz. Dünyada doğalgaz fiyatları gerilerken bizde neden artıyor. Burada bir tereddüt var. Bizim bildiğimiz, gazetelerden okuduğumuz ve dünya endekslerinden takip ettiğimiz kadarıyla doğalgaz fiyatlarında gerileme var. Mesela dünyada yılbaşında doğalgaz kontratları 3115 dolarken şimdilerde 2117 dolara düşmüş. Dip sevilere inmiş ama bizde neden artıyor?

Peki bu fiyatlar bizde neden artıyor?

Sanayi bu kadar ilgilendiren konuda enerji bakanımız yaptıkları kontratları söylemiyorlar, bilmiyoruz. Devletimiz kaça alıyor, alırken nasıl bir anlaşma yapılıyor bilmiyoruz.

Niye dünyadaki doğalgaz fiyatları düşerken bizde artıyor bu konuda kamuoyuna bilgi verilmesinde yarar vardır diye düşünüyorum. Çünkü artışlar çok yüksektir ve bunlar maliyetleri büyük ölçüde etkiler. Ayrıca ihracat noktasında rekabet gücünü de etkileyecektir.

Yılbaşında dolar 1,87’ye satılırken şimdi dolar 1,78’ye satılıyor. Dolar fiyatı yılbaşından bu yana geriledi. Dünyadaki doğalgaz fiyatı 3115 dolardan 2117 dolara düştü, bizde ise doğalgaza zam geliyor. Bunun halka bir anlatılması gerekiyor."