• DOLAR 32.403
  • EURO 35.37
  • ALTIN 2325.517
  • ...

Yaklaşık 12 yıl önce Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan, Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) sebebiyle tarihi antik kent Hasankeyf'in taşınması işlemlerine devam ediliyor.

İlçe merkezinde yıllardır esnaflık yaptıklarını ve vergi levhaları olduğu halde Hasankeyf'in taşındığı yeni yerleşim yerinde kendilerine dükkân hakkı verilmediğini belirten esnaf, bu durumun kendilerini mağdur ettiğini söyleyerek mağduriyetlerinin giderilmesini istedi.

"Devletin bize kulak vermesini istiyoruz"

Hasankeyf ilçesinde 30 yıldan fazladır esnaflık yaptığını ve vergisini verdiğini dile getiren Burhan Balta, "Buna rağmen Yeni Hasankeyf yerleşkesinde hak sahibi olamıyoruz ve bundan dolayı da mağduruz. Bundan yaklaşık 20 gün önce, hak sahibi olamadığımıza dair basına demeç vermiş, sesimizi duyurmaya çalışmıştık. Buradan tekrardan yetkililere sesleniyoruz. Hakkımızı sonuna kadar arayacağız. Yetkililer bize kulak versinler. Bugün itibarıyla cezai işleme başlayacaklarını söylüyorlar. Bize icra pusulası gelmiş. Biz, bunların iptal olmasını istiyoruz. Yeni yerleşim alanında bizimde hak sahibi olmamız için devletin bize kulak vermesini istiyoruz." dedi.

"Allah rızası için bu soruna el atın"

Yaşananlar karşısında çaresiz kaldıklarını anlatan esnaf Ferit Arı ise şöyle konuştu:

"Eski çarşı esnafıyım ve 16 seneden beri buradayım. Hediyelik eşya satıyor, geçimimi böyle sağlıyorum. 6 çocuğum var. 8 nüfus olarak tek geçim kaynağımız bu dükkândır. Bir seneden beridir sıkıntı var. Yeni Hasankeyf yapıldı. Bizi buradan çıkaracaklar, yeni yerde de hak sahibi olamıyoruz. Bu bizi çok sıkıyor ve psikolojimizi bozdu. Artık hırs ve öfkeden konuşamayacak durumdayım. Bunu bize neden yapıyorlar. Türkiye vatandaşı değil miyiz? İkametgâhımız olmadığı için hak sahi olamadığımızı söylüyorlar. Yeni Hasankeyf'te konut istemiyoruz. Yalnız bir dükkân sahibi olmak istiyoruz. Ölene kadar kirada yaşamak istemiyoruz. Vergi levham var, bu adres olmuyor mu? DSİ'nin ilk listesinde ismimiz vardı. Kim karıştırdı bilmiyoruz, ancak ismimiz o listede birileri tarafından silindi. Sayın cumhurbaşkanımız sesimizi duysun Allah rızası için bu soruna el atsın." şeklinde konuştu.

"Vergi levhamız olmasına rağmen bizi hak sahibi etmediler"

Hasankeyf'te 17 yıldır esnaf olduğunu belirten Ekrem Yılmaz, "Daha öncede bu konuyla ilgili röportaj verdiğini ancak kimsenin kendilerine kulak vermediğini söyledi.

Yılmaz, "Yetkililerin bize kulak vermelerini istiyoruz. İkametgâh şartı getirilerek vergi levhası şartı kaldırıldı. Bu da bizi mağdur etti. Bizim tek suçumuz düzenli olarak vergimizi ödememizdir. Böyle yapacaklarını bilseydik vergi ödemeyecektik. Adresimizi buraya getirecektik. Adresi burada olan esnafların çoğu hak sahibi oldular. Burada vergi levhamız olmasına rağmen bizi hak sahibi etmediler." ifadelerini kullandı.

"Dükkânlarımızı boşaltıp nereye gideceğiz?"

Bugün itibarıyla sürelerinin dolduğunu ve dükkânlarını boşaltmaları gerektiğini belirten Yılmaz, devamında şunları aktardı:

"Bugünden itibaren süre verdiler. Dükkânlarımızı hemen boşaltmamızı istiyorlar. Dükkânlarımızı boşaltıp nereye gideceğiz? Bize bir hak versinler. Dükkânlarımızı boşaltmadığımız takdirde bizi icraya verecekler. İcra süreci başlayacak. Allah aşkına ortada bir şey yok ne hak veriyorlar ne yol gösteriyorlar. Gelip dükkânınızı boşaltın diyorlar. Biz, yetkili birileriyle muhatap olmak istiyoruz. Bugün (pazartesi) son icra süreci başlıyor. Bilmiyoruz kim yetkilidir. Ben bakana dilekçe verdim. Bakan dilekçemi DSİ'ye göndermiş, onlar da Çevre Şehircilik İl Müdürlüğüne, orası da kaymakama yönlendiriyor. Yetkili kimseyi bulamıyoruz. Yetkili biri gelsin bizimle konuşsun, derdimizi dinlesin başka isteğimiz yok." (İLKHA)