• DOLAR 32.387
  • EURO 35.08
  • ALTIN 2326.31
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ ÖZEL

Emperyalist ABD ve ona bağlı ekonomi akbabalarının petrolüne göz diktiği Venezuella ekonomisi zor bir süreçten geçiyor. Ekonomik tetikçi konumundaki sömürgeci şirketler ve ABD yönetiminin sürekli bir darbe beklediği ve bunun içinde ellerinden geleni yaptığı ülkeye bir darbede “tefecilerin tetikçisi” Moody`s`ten gedi.

MOODY`S KREDİ NOTUNU DÜŞÜRDÜ

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Venezüella'nın kredi notunu düşürdüğünü duyurdu. Moody's'ten yapılan açıklamada, Venezüella'nın yabancı ve yerli para cinsinden kredi notunun "Caa3" seviyesinden "C" seviyesine düşürüldüğü, görünümünün "negatif"ten "durağan"a çekildiği belirtildi. Açıklamada, Venezüella'nın kredi notunun düşürülmesiyle ilgili iki konuya işaret edildi. Bunların, ülkenin ödeme kapasitesindeki aşınmanın tahvil sahiplerine büyük kayıplar getirmesi beklentisi ile Venezuela'nın borcunu yeniden yapılandırması konusundaki kısıtlamalar olduğu bildirildi.

ÜLKENİN KENDİ BORCUNU FİNANSE ETMESİNİN İMKANSIZ!

Leş yiyen akbaba misali Venezulla`nın ekonomisine son kurşunlarını da atan Moody`s ,ülkenin petrol üretimindeki düşüşün devam ederek yabancı para cinsinden nakit akışındaki baskıyı artıracağı vurguladığı açıklamasında, "Venezüella'nın petrol sektörünün ülkenin kötüleşen finansal durumunu yansıtması muhtemel" ifadesine yer verildi. Açıklamada, ABD'nin Venezüella üzerindeki yaptırımları nedeniyle ülkenin kendi borcunu yeniden yapılandırması veya finanse etmesinin imkansız olduğu bilgisine yer verildi. Ayrıca açıklamada, "Venezüella'daki seçimlerin adil bir şekilde yapılmaması durumunda" ABD'nin yaptırımları artırabileceği uyarısında bulunduğu hatırlatıldı.

VENEZÜELLA'DA 2018 YILI ENFLASYONU %18733 OLARAK GERÇEKLEŞECEK!

Tüm bu gelişmelerle birlikte Aristimuño Herrera & Asociados tarafından yapılan değerlendirmeye göre Venezüella'da enflasyon oranı 2018 yılı sonunda %18733 olacak. Diğer taraftan, ülkenin 2012 yılında 60 milyar dolar olan ithalat harcamasına karşılık 2018 yılında ancak 9 milyar dolarlık bir ithalat kapasitesine sahip olduğu belirtildi. Buda ülkenin gelmiş olduğu korkunç tabloyu gösteriyor.

PETROLÜ DE UCUZ

ABD baskısı petrol fiyatlarını da etkiliyor. Venezüella Petrol Bakanlığı, Venezüella ham petrol fiyatının bu hafta ortalama 367,34 yuan (58,03 dolar) olarak gerçekleştiğini açıkladı. Bu fiyat bir önceki haftaya göre 1,04 dolarlık bir gerilemeye işaret etmekte. Bu hafta, OPEC'in haftalık ortalama referans fiyatının 62,45 dolar, Brent petrolünün 64,73 dolar ve Teksas petrolünün ise 61,54 dolar olduğu açıklanmıştı. 

FAO: VENEZÜELLA'DA AÇLIK ARTMAYA DEVAM ETTİ

Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü (FAO) verilerine göre Venezüella'da açlık sınırında yaşayan insanların sayısı artmaya devam etmekte. FAO verilerine göre, 2014-16 yılları arasında açlık sınırında yaşayanların oranı bir önceki üç yıla göre 3,9 puanlık artışla %13'e yükseldi. Söz konusu artış 1,3 milyon kişiye tekabül etmekte. FAO Başkanı Jose Graziano da Silva'ya göre artış eğilimi 2017 yılında da devam etti.