• DOLAR 32.388
  • EURO 35.088
  • ALTIN 2326.612
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Tesla üst yöneticisi (CEO`su) Elon Musk Perşembe günü Twitter üzerinden yaptığı açıklamada ABD Başkanı Donald Trump`a, Çinli şirketler üzerindeki yabancı mülkiyetini kısıtlayan ve ithal otomobillere yüksek gümrük vergisi uygulayan Çin`in otomotiv sektörüne yönelik ticaret kurallarına karşı girişimde bulunması çağrısında bulundu. Musk, ABD Başkanı`na hitaben yazdığı bir dizi mesajda “genel olarak ithalat vergisine karşı olduğunu, ancak mevcut kuralların işleri çok zorlaştırdığını, bunun olimpiyat yarışında kurşun ayakkabılarla yarışmak gibi bir şey” olduğunu söyledi.

ÇİN YABANCILARIN FABRİKALARDA %50 ORTAKLIĞINA BİLE İZİN VERMİYOR

Dünyanın en büyük otomobil pazarı olan Çin`de otomobil üretmek için bir süredir büyük çaba gösteren Tesla`nın, yerel makamlarla müzakerelerde bir takım engellerle karşılaştığı ve bunun kısmen Musk`ın Çin`de kuracağı herhangi bir yerel şirketin kontrolünü tamamen elinde tutmak istemesinden kaynaklandığı belirtiliyor. Musk, ABD`li hiçbir otomotiv üreticisinin, Çin`deki fabrikasının %50`sine bile sahip olmasına izin verilmediğini, ancak ABD`de tamamı Çinlilerin mülkiyetinde olan beş tane elektrikli otomobil şirketi olduğunu söyledi. Konuyu önceki yönetimle de görüştüklerini ancak hiçbir gelişme olmadığını belirten Musk, “tarifeler ve ticaret kurallarının karşılıklı olarak dengeli ve makul bir düzeyde olduğu, adil bir sonuç istiyorum, daha fazlasını değil, umarım bu mantıksız görünmez” dedi.

TRUMP MUSK`IN TWEETLERİNİ EK GÜMRÜK VERGİSİ KARARINA KILIF YAPTI

Musk`ın tweetlerinden bir tanesini alıntılayan Trump, Amerikan otomobil üreticilerine dünya çapında adil davranılmadığını söyledi. Trump, Perşembe günü çelik ve alüminyum ithalatına yönelik tarifeleri açıkladı. “Siyasetçiler bunu yıllardır biliyor ve bunu çözmek için hiç bir şey yapmadılar. Bu durumun değişmesi gerekiyor” diyen Trump, diğer ülkelere misilleme olarak ek vergi uygulamayı planladığını sözlerine ekledi. Tesla, Çin`in finans başkenti Şangay`da bir fabrika kurmaya çalışmış ve Musk geçtiğimiz Kasım ayında açıklama yaparak tesisin üç yıl içinde faaliyet göstermesini umduğunu söylemişti. Ancak Tesla ve Çinli yetkililer henüz bir anlaşma açıklamadılar. Çin`den yapılan açıklamada, otomobiller için daha düşük ithalat vergileri getirilmesinin ve yeni enerji araçlarındaki (tamamen elektrikli ve hibrit araçlar) yabancı mülkiyetini düzenleyen kuralların gevşetilmesi amacıyla bir pilot program yürütülmesinin planladığı belirtildi.