• DOLAR 32.382
  • EURO 35.666
  • ALTIN 2324.566
  • ...

DOĞRUHABER/HASAN IŞIK/ARAŞTIRMA

2017'de 35 milyon ton çelik ithal eden ABD, dünyanın en büyük çelik ithal eden ülkesi konumunda bulunuyor.

ABD Başkanı Donald Trump 9 ay süren soruşturma sonucunda; ithal çeliğe yüzde 25, alüminyuma yüzde 10 gümrük tarifesi uygulanacağını açıkladı.  

Trump, tartışmalı gümrük vergisi kararı için Beyaz Saray'da düzenlenen imza töreninde,

"Sonunda uzun süredir devam eden sorunu çözmek için adım atıyoruz. Bugün ABD'nin ulusal güvenliğini korumak için ithal çelik ve alüminyuma gümrük vergileri getiriyorum. Sınırlarımıza gelen ithal çeliğe yüzde 25, alüminyuma yüzde 10 gümrük tarifesi uygulayacağız" ifadelerini kullandı.

“GERÇEK DOSTLARA" ESNEKLİK!

Bununla birlikte, ABD'ye ticari ve askeri alanlarda adil davranan "gerçek dostlara" büyük esneklik gösterileceğini ifade eden Trump, söz konusu tarifelerin en az 15 gün daha yürürlüğe girmeyeceğini bildirdi.

KANADA VE MEKSİKA SÖZ KONUSU VERGİLERDEN MUAF

Trump, çelik ve alüminyuma getirmeye karar verdiği gümrük tarifelerini değiştirmeye ve kaldırmaya açık olduğunu belirtirken, "ABD, spesifik ülkelerle, ürünlerinin artık ulusal güvenliğimizi tehdit etmediği konusunda anlaşabilmek şartıyla, gümrük tarifelerini değiştirmeye ve kaldırmaya açık kalmayı sürdürecek" dedi.

Trump, Kanada ve Meksika'nın sürmekte olan NAFTA müzakereleri nedeniyle, şu an itibarıyla söz konusu vergilerden muaf tutulacağına işaret etti.

TÜRKİYE OYUN DIŞINA İTİLİYOR

Evet, ABD cephesinde durum bu. Peki, bu kararın dünyada ve Türkiye`de yankıları nasıl oldu?

ABD`ye en çok çelik ihraç eden 10 ülkeden birisi olan Türkiye`de bu karar öncesi açıklama yapan Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci;

“Kanada`ya ve Türkiye ile aynı ürün gamında olan Meksika`ya muafiyet tanınırsa, bu uygulamanın geçerli olduğu süre boyunca Türkiye oyun dışına itilecektir. Bu aynı zamanda ABD`nin, Türkiye ile ilişkilerinde onarılması güç bir yara açacaktır" demişti.

ORTA VE UZUN VADEDE TÜRKİYE BUNDAN KAZANÇLI ÇIKACAK

TRT Haber'de konuşan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem ise, Trump'ın çelik ithalatına vergi kararına pamukla karşılık verilmesi konusunun hatırlatılması üzerine,

"Burada daha kalıcı önlemlerle biz bunu devam ettirebiliriz hem farklı ülkelerden tedariki sağlayabiliriz" dedi.

Ertem, pamuğa vergi konulduğunda içerideki pamuk fiyatlarının artacağı ve tekstil sektörünün zor durumda kalacağı gibi bir durumun söz konusu olmayacağını, Türkiye'nin pamuk üretimini hızla yukarı çekebilecek potansiyele sahip bir ülke olduğunu belirtti. Ertem,

"Dolayısıyla bizim ticaret savaşında atacağımız adımlar sayılamayacak kadar çoktur ve bu adımları attığımız zaman orta ve uzun vadede Türkiye bundan kazançlı çıkacaktır" dedi.

ÇİN: ABD İLGİLİ VERGİ TARİFELERİNİ BİR AN ÖNCE KALDIRMALI

Çin Ticaret Bakanlığı Ticari Yardım Soruşturma Müdürü Wang Hejun, ABD'nin kararına Avrupa Birliği, Brezilya, Güney Kore, Avustralya, Türkiye ve Rusya gibi Dünya Ticaret Örgütü üyelerinin de şiddetle karşı çıktığını ve ABD'nin bu yanlış kararına sert tepki vereceklerini belirttiklerine dikkat çekti.

Wang, Çin'in farklı kanallar aracılığıyla kaygısını ve düşüncesini ilettiğini belirtti. ABD'nin söz konusu uygulamasının diğer ülkelere zarar getirirken, kendi çıkarına da uygun olmadığını belirten Wang, ABD'deki milletvekilleri ve şirketlerin de buna karşı çıktıklarını vurguladı.

Wang, Çin'in ABD'den çok taraflı ticaret sistemine saygı göstererek, ilgili vergi tarifelerini bir an önce kaldırma çağrısında bulunduğunu söyledi.

GÜNEY KORE: ABD'Yİ DTÖ'YE ŞİKÂYET EDERİZ

Güney Kore Ticaret Bakanı Paik Un-gyu ise düzenlediği acil toplantıda diğer ülkelere bir ticaret savaşını önlemeleri çağrısında bulundu.

Güney Kore'nin vergi indirimi ya da vergilerden tamamen muaf tutulmak için ABD'ye teklifte bulunacağını duyuran Paik, reddedilmeleri halinde bu konuda DTÖ'ye şikâyette bulunmayı 'aktif olarak değerlendireceklerini' söyledi.

"Aşırı korumacılıktan kaynaklanan bir ticaret savaşını önlemeliyiz. Uluslararası topluma serbest ticareti engelleyecek önlemler almaktan kaçınmaları çağrısı yapıyoruz" diyen Paik

"Güney Kore'nin ABD'ye ithal ettiği çelikte ciddi bir zarar kaçınılmaz gözüküyor" ifadelerini kullandı.

Güney Kore, Kanada ve Brezilya'nın ardından ABD'ye çelik tedarik eden en büyük 3. ülke konumunda.

JAPONYA: İLİŞKİLERİ ETKİLER

Japonya Ticaret Bakanı Taro Kono da yaptığı açıklamada

"Bu önlemlerin, müttefik olan Japonya ve ABD arasındaki ekonomik ve müşterek ilişki üzerinde ciddi etkileri olabilir" dedi.

Japonya hükümet sözcüsü Yoşihide Suga da ABD'nin adımının küresel ticaret sistemine ve dünya ekonomisine zarar verebileceğini belirterek Tokyo'nun vergilerden muaf tutulmayı ABD'den isteyeceğini aktardı.

AB, BREZİLYA, ARJANTİN: BİZİ MUAF TUT!

Brezilya, Arjantin ve Avrupa Birliği'nden (AB) de ABD'nin duyurduğu gümrük vergilerine tabii olmamaları ya da kendilerine istisna uygulanması yönünde benzer çağrılar geldi.

AB Komisyonu Ticaretten Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström, karara ilişkin,

"AB, ABD'nin yakın müttefiki ve AB'nin bu tedbirlerin dışında tutulması gerektiği görüşünü sürdürüyoruz" ifadesini kullandı.

Trump tarafından gümrük vergileriyle ilgili müzakereleri yürütmek için görevlendirilen ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer'la yarın Brüksel'de görüşeceğini aktaran Malmström, durumu ilerleyen günlerde netleştirmeye çalışacağı bilgisini verdi.

İNGİLTERE: KORUMACILIK İŞE YARAMAZ

İngiltere Ticaret Bakanı Liam Fox da ABD'nin gümrük vergisi kararıyla yanlış bir tutum içinde olduğunu söyledi. Dünyadaki fazla üretilen çeliğin Çin'den geldiğini söyleyen Fox buna rağmen 'korumacılığın asla gerçekten işe yaramadığını' söyledi. Fox

"Çeliğin fazladan üretimiyle çok taraflı olarak mücadele edebiliriz ancak bu  (yani ABD'nin kararı) gidilecek yanlış yol" ifadelerini kullandı.

ALMANYA: HUKUKA AYKIRI

"Ek vergilerin olması iyi değildir. Bunun sadece bir ülkeye değil, ekonomiye etkisi var. Nihayetinde herkes için zararlı olacağına inanıyoruz." diyen Merkel, kimsenin bundan kazançlı çıkmayacağını ifade etti. Bundan dolayı konuya ilişkin ABD ile görüşmeler yapmak istediklerine dikkati çeken Merkel,

"Elbette biz Avrupa tarafı olarak da reaksiyon gösterebiliriz." dedi.

Önceliğin ABD ile görüşmeler yapmak olduğu dile getiren Merkel, "ABD ile ticaret savaşı olabileceğinden gerçekten korkuyor musunuz?" sorusunu, "

Ben şimdi savaşçı kelimelerini ağzıma almak istemiyorum. Bu şimdi bize yardımcı olmaz." yanıtını verdi.

Alman Hükümet Sözcü Yardımcısı Georg Streiter de Alman hükümetinin tek taraflı ek vergileri reddettiğini belirterek, "Biz bu gümrük vergilerini hukuka aykırı buluyoruz." dedi.

SONUÇ

ABD; silahıyla(Örnek Suriye), siyasi nüfuzuyla(Örnek BM`deki Kudüs oylaması), kaos planları ile(15 Temmuz hain kalkışması- İran ve Venezuela`daki gösteriler) hizaya getirmeyi başaramadığı dünyayı bu sefer de ticari korumacılık zemininde ticaret savaşları ile hizaya sokmaya çalışıyor.

Özellikle Trump`ın “ABD'ye ticari ve askeri alanlarda adil davranan ‘gerçek dostlara!` büyük esneklik gösterileceğini” söylemesi ulaştığımız bu sonucun açık bir delili.

ABD kendisine itaat edenlere sahte cennet vaadinde bulunan Deccal gibi.

Trump`ın bu ve bundan önce verdiği Kudüs kararı gibi zırıltıları; yeryüzünde ilahlık taslayan bu Firavun bozuntusu ABD rejiminin yıkılacağını haber veren çatırtılardır…