• DOLAR 32.598
  • EURO 34.795
  • ALTIN 2499.242
  • ...
Müzede sergilenecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep'in Şahinbey ilçesinde bulunan ve restorasyon çalışmaları süren Mecidiye Hanı'nda Kurtuluş Savaşı döneminde Fransızlar tarafından atıldığı tahmin edilen top mermisi bulundu. Toprağa gömülü halde yaklaşık 65 santimetre uzunluğunda 17 santimetre çapında top mermisine ulaşıldı.

Kurtuluş Savaşı'nda Fransız ve İngilizler tarafından Antep'e 60 bin top mermisi atılmış, o toplardan biri bugün restorasyonu devam eden tarihi Mecidiye Hanı'nda patlamamış halde bulundu.

Top mermisinin bulunduğu hana gelen Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, bulunan top mermisi ile ilgili gazetecilere bilgi verdi. Tahmazoğlu, top mermisinin barutu boşaltılabilirse müzede sergileneceğini söyledi.

"Eğer kurtarabilirsek kurtaracağız yoksa imha edeceğiz"

Millî Mücadele Müzesi ve tarihi Mecidiye Han'ın restorasyon çalışmaları sırasında Kurtuluş Savaşı'nda Fransız ve İngilizler tarafından Antep'e atılan 60 bin top mermilerinden patlamayanlarının bulunduğu bilgisini veren Tahmazoğlu, "Hanın restorasyonunu yaparken Gaziantep kadim bir şehirdir. Özellikle Kurtuluş Savaşı'nda İngiliz ve Fransızlar tarafından Gaziantep'e 60 bin top mermisi atılmış. Bizim gerek Millî Mücadele Müze'mizin restorasyonu sırasında gerekse şu anda buranın restorasyonunu yaparken top mermileri çıkıyor. 65 santim boyunda 17 santim çapında bir top mermisi bulduk. Şimdi biz bomba imha ekiplerini çağırdık, onlar inceleyecekler. Eğer barutu boşaltılabilirse müzemizde sergileyeceğiz. Ama resimden baktıkları ilk intiba bunun patlatılması yönünde. Çünkü çok tehlikeli olduğunu beyan ettiler. Eğer kurtarabilirsek kurtaracağız. Yoksa imha edeceğiz." dedi.

Mecidiye Han'ın restorasyon çalışmaları hakkında da bilgi veren Tahmazoğlu, Gaziantep'in en güzel hanlarından birisi olarak göze çarpan hanın 25 Aralık 2018 tarihine yetiştireceklerini belirtti.

Tahmazoğlu, "Mecidiye Han bin 725 yılında yapılmış bir han. Eski ismi yeni han anlamına gelen Cedid Hanı'dır. Fakat daha sonra Sultan Abdülmecid tarafından burası restore edildiği için ismi de Mecidiye Han olarak değiştirilmiş ve ünümüze kadar gelmiş. Burası yaklaşık 20 yıl otopark olarak kullanılıyordu. Biraz da kaderine terk edilmişti. Şahinbey Belediyesi olarak burayı satın aldık. Buranın restorasyonunu yapıyoruz. Burası önemli bir han iki katlı olarak yapılmış ama üst katı yıkılmış ve araya betonarmeler yapılmış. Şimdi bu hanı eski haline getirmek için restorasyona aldık. Sonunda burayı inşallah Sahaflar Çarşısına dönüştüreceğiz. Alt katta dükkanlar olacak. Bu dükkanlarda kitapçılar olacak. Avlusunda da çay ve kahve içilecek, kitaplar okunacak. Üst katta da kütüphane yapacağız. Yine bir konferans salonu yapacağız. Her hafta bir yazar getirmek suretiyle burada söyleşiler ve imza günleri yapacağız." diye bilgilendirdi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir