• DOLAR 32.386
  • EURO 35.098
  • ALTIN 2326.487
  • ...
`Hiçbir Ülke Üzerinde Çıkar Hesabı Yapmıyoruz`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Suriye`de yaşanan şiddet ve katliamlara karşı uluslararası kamuoyu atacağı adımları belirlemek için İstanbul`da toplandı.

82 ülke ve uluslararası örgüt temsilcisinin katıldığı, Suriye`nin Dostları Grubu`nun toplantısının açılışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yaptı.

Başbakan, "Suriye`nin şehirlerinde, en modern silahlar ve en acımasız saldırılar karşısında olağanüstü mücadele veren Suriyeli kahramanları da buradan bir kez daha selamlıyorum. Suriye`de özgürlük mücadelesi veren kardeşlerimize, asla yalnız olmadıklarını, asla kendi kaderlerine terk edilmeyeceklerini buradan, İstanbul`dan bir kez daha hatırlatmak istiyorum" dedi.

Başbakan Erdoğan, Esed rejiminin iktidarda kalacağı hiçbir planı desteklemeyeceklerini belirtti ve "Masum canları katledenler mutlaka ama mutlaka bunun cezasını çekecektir." diye konuştu.

Başbakan, Suriye yönetiminin artık inandırıcılığının kalmadığını vurgulayarak, "Suriye yönetiminin Annan`ın girişimini bir zaman kazanma fırsatı olarak kullanılmasına izin verilmemeli" dedi.

Başbakan Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Suriye`de, Annan`a verilen söz şu ana kadar yerine getirilmemiştir. Hala rejim ölüm kusmaya devam etmektedir. Bugüne kadar verdiği sözlerin hiçbirini bu rejim zaten tutmamıştır. Suriye`de halkın meşru taleplerinin derhal karşılanmasını istiyoruz. Suriye`nin, bir an önce istikrara, güvenliğe, huzura kavuşmasını temenni ediyoruz. Umuyorum ki, Suriye halkı bunu başaracaktır. İnanıyorum ki, Suriye halkı, kendi kaderini tayin hakkını elde edecek, kendi rotasını kendisi çizecektir. Hiç kimsenin kuşkusu olmasın ki, masum canlara kastedenler de, er ya da geç mutlaka ama mutlaka cezalarını çekecektir.``

Suriye`den Türkiye`ye sığınanların sayısın 20 bine ulaştığına dile getiren Başbakan Erdoğan, "Suriye ile sadece sınır komşusu değiliz ortak bir tarihi paylaşıyoruz" dedi.

"Hiçbir Ülke Üzerinde Çıkar Hesabı Yapmıyoruz"

Başbakan, "Türkiye olarak, bölgemizdeki hiçbir ülkenin içişlerine müdahale gibi bir niyetimiz yoktur. Hiçbir ülke üzerinde çıkar hesabı yapmıyor, hiçbir halkın mağduriyeti üzerinden çıkar sağlamaya girişmiyoruz." şeklinde konuştu.

"Esed İşbirliği Yapmazsa BM`nin Katliama `Dur` Demesi Kaçınılmazdır"

İnandırıcılığını yitiren Esed yönetimine karşı tavırlarını da açıklayan Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

"Bugün buradan, Suriye yönetimine karşı vereceğimiz mesaj, net ve kesin olmalıdır. Kendi halkına zulmeden bu rejimin iktidarda kalmasını sağlayacak hiçbir planı desteklememiz söz konusu olamaz ve olmamalıdır. Şunu belirtmek zorundayım ki, Suriye rejimi tarafından gerekli işbirliğinde bulunulmadığı takdirde BM Güvenlik Konseyi`nin üzerine düşen sorumluluğu üstlenmesi ve Suriye`deki katliama `dur` demesi kaçınılmaz bir zorunluluk halini alacaktır."

Başbakan Erdoğan, Suriye`de bulunan 2 Türkiye gazetecinin akıbetini öğrenme konusunda da ciddi sorun yaşadıklarını da söyledi.

Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El Arabi ise Annan planının kabul edilmesinin yeterli olmadığını, bunun yükümlülüklerinin yerine getirilmesinin yanısıra derhal ateşkes sağlanması gerektiğini söyledi. 

Muhalifler Artık Eylem Bekliyor

Suriye Ulusal Konseyi Başkanı Burhan Galyoun`un Esed rejimine tepkisi büyüktü.

Galyoun, "Rejimin yapmış olduğu terörün kendisidir. Uluslararası toplumdan isteğimiz üzerlerine düşen görevi istenilen düzeyde yerine getirmeleri. Şimdiye kadar yapılanları şükranla karşılıyoruz ancak artık söylemden, eyleme geçme zamanı geldi." dedi.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir