• DOLAR 32.376
  • EURO 34.97
  • ALTIN 2325.65
  • ...

DOĞRUHABER / HASAN IŞIK - ANALİZ

İLKHA`nın haberine göre; uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi uzun vadeli tahvil notunu Ba1'den Ba2'ye düşürürken kredi notu görünümünü de negatiften durağana çevirdi.

Moody's kararının gerekçesini, para politikasının efektifliğindeki erozyon ve temel yapısal reformlardaki gecikmeye bağlı olarak kurumsal yapıdaki güç kaybı ve yüksek cari açık, yüksek dış borç ve politik riskler çerçevesinde dış şokların oluşturduğu artan riskler olarak açıkladı.

Bu kararla bağlantılı olarak Moody's, Türkiye'nin döviz tavanını Baa2'den Baa3'e, yabancı mevduat tavanını Ba2'den Ba3'e, yerel mevduat tavanını ise Baa2'den Baa3'e indirdi.

Açıklamada ayrıca, Türkiye'nin not görünümünün "negatif"ten "durağan"a çevrilmesinde ülkenin mali ve ekonomik gücünün etkili olduğu belirtildi.

Moody's, Türkiye'nin potansiyel büyümesine ilişkin tahmininin ise yüzde 3,5-4 olduğunu duyurdu.

FETÖ İLE İÇİÇE İKEN HER ŞEY TOZPEMBEYDİ

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye değerlendirme takvimine biraz dikkat ettiğimizde ilginç sonuçlarla karşılaşıyoruz.

Örneğin; 2013 yılına kadar bu tayfa Türkiye değerlendirmeleri hep olumlu. Ama nedense 2012 MİT krizinin yaşandığı yıldan sonra ibre aşağı düşmeye başlıyor.

Yani hükümet ve devlet FETÖ ile içiçe iken her şeyi toz pembe göstermişler, not yükseltmişler. Fakat ne zaman ki FETÖ ile bu kesimin arası limoni olmaya başlamışsa kredi derecelendirme kuruluşları da peş peşe feryat figan ederek Türkiye ekonomisi için kara tablolar çizmeye başlamışlar.

Özellikle 15 Temmuz hain darbe girişimi başarılı olamayınca artık açtılar ağızlarını yumdular akıllarını…

Peş peşe not kırmalar ve olumsuz raporlarla adeta Türkiye`ye ekonomik savaş açtılar.

SÖZKONUSU YUNANİSTAN OLUNCA İŞLER DEĞİŞİYOR

Bir diğer husus ise; yine bu uluslararası emperyal kurumlar; ekonomik durumları Türkiye ile kıyas bile edilemeyecek iflasın eşiğindeki ülkelere gelince bonkörce not verirken, Türkiye söz konusu oldu mu eski DGM hakimleri gibi niyet okuyan raporlar veriyorlar. Ve zaten düşük olan notu daha da düşürüyorlar.

Mesela iflas eden bir ekonomiye sahip olan Yunanistan hakkında iki hafta önce Fitch'in ardından Moody's de not yükseltti. Yunanistan'ın 3. kurtarma programını başarılı şekilde tamamlayacağına ve kendi kendine yeten, piyasa tabanlı bir fonlamaya geri döneceğine “inanan” Moody's, Yunanistan'ın yabancı ve yerel para cinsinden tahvilleri için uzun vadeli Ülke Tavanı notunu dra B3'den Ba2'ye çıkardığını açıkladı.

SİYASİ VE BOŞ BİR DEĞERLENDİRME

Dikkat edin değerlendirmede ülke ekonomisinin olumlu yönde ilerleyeceğine “inanan” ifadesi kullanılıyor. Ama Türkiye`nin notunu düşürürken ise ;

"kurumların direncindeki süregelen kayıp", "dış şok riskinin yüksek borç ve siyasi riskler nedeniyle artması" "parasal politikanın etkinliğindeki ilave aşınma ve “temel yapısal reformların uygulanmasındaki ek gecikmeleri" şeklinde fasa-fiso bahaneler sıralanıyor.

Fasa-fiso diyorum çünkü ilginçtir ki her zaman Türkiye aleyhtarlığı yapan göbekli ekonomistler bile Moody`s`ın son değerlendirmesini siyasi ve boş bir değerlendirme olarak lanse ettiler.

TÜRKİYE'YE YATIRIM YAPANLAR KAZANMAYA DEVAM EDECEK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan daha önce yaptığı açıklamalarda kredi derecelendirme kuruluşlarına tepki göstererek, bu kuruluşların ideolojik yaklaşım içerisinde olduklarını söylemişti. Erdoğan,

"Bazı kredi derecelendirme kuruluşlarının hala ideolojik yaklaşımlarından kurtulabilmiş değiliz. Bunlar yine İdeolojik yaklaşımlarına devam ediyorlar. Hala Türkiye'nin bu noktada istikrar ve güven vermediğini söyleyecek kadar ideolojik yaklaşım içerisinde patinaj yapıyorlar. Bunlara ya bu işi öğreteceğiz ya bu işi öğreteceğiz. Türkiye böyle bir ülke değil. 15 Temmuz darbe girişimi de dünya finans sektöründeki sorunlar da ekonomimize etki etmemiştir. Türkiye ekonomisi 2017 yılında dünyanın en çok büyüme kaydeden ekonomilerinin başında yer aldığına göre bütün sıkıntılara rağmen, 2018 çok daha farklı olacaktır. Buradan tüm yatırımcılara sesleniyorum. Türkiye ekonomisi büyümeye, Türkiye'ye yatırım yapanlar da kazanmaya devam edecektir" ifadelerini kullanmıştı. (İLKHA)

MOODY'S ÜRÜDÜ AMA TÜRKİYE DE YÜRÜDÜ

Evet, amaç çok açık. Birincisi Venezuela veya Ukrayna`da olduğu gibi ekonomik saldırının sonucunda siyasi kaos oluşmasını sağlamak.

İkincisi ise uluslararası yatırımcıyı ürküterek;

“bu ülke yatırım yapılacak ülke değil, paranıza yazık olur, gidin Yunanistan`a yatırım yapın, orası iyi olacak çünkü ‘biz öyle inanıyoruz` diyorlar.

Türkiye`ye karşı objektif bir değerlendirmeden uzak, ekonomik silahlı siyasi bir saldırı var.  Son yıllarda manidar bir şekilde artan bu saldırılar Türkiye ekonomisini yıkamadı. Arzuladıkları kaos konusunda da avuçlarını yaladılar.

Yani; Moody's ürüdü ama Türkiye de yürüdü. Bunun en güzel ispatı 15 Temmuz direnişi ve geldiğimiz noktadır.

Sonuç olarak şunu kabul etmek gerekir ki ülkemizin ekonomik olduğu gibi başka sorunları da var, mesela yargı gibi! Yeri geldiğinde ülkemiz insanının maslahatı adına en ağır eleştirileri her konuda yapabiliriz. Sorunlarımızı kendi ülkemiz içinde kendi insanımızla çözmeye çalışırız.

Ama söz konusu dışarıdan ve gayri İslami bir saldırı ise o zaman aynı Üstad Bediüzzaman gibi karşı durmalıyız.