• DOLAR 32.562
  • EURO 35.028
  • ALTIN 2424.38
  • ...
Ve Dinlenemeyen Telefon Üretildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
TÜBİTAK, cep telefonunda güvenli konuşmayı sağlayacak MİLCEP-K2`yi geliştirdi. Kripto sistemiyle çalışan bu telefon sayesinde görüşmeler dinlenemiyor. 

Dinlenemeyen telefon üretildi

Erdoğan Süzer`in haberi

Türkiye kriptolu cep telefonu üreten 6 NATO ülkesinden biri oldu. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), MİLCEP-K2 ismiyle kriptolu cep telefonu geliştirdi. Telefon, iki kişinin yaptığı cep telefonu konuşmasını kripto sayesinde üçüncü kişilerin anlayamayacağı bir formata dönüştürüyor.

Donanım ve yazılımı yerli olan telefonu üst düzey kamu görevlileri kullanacak.

MİLCEP-K2`yi kamu kurumlarının haberleşme ve bilgi güvenliğini sağlamak amacıyla ileri teknolojili güvenli haberleşme sistemleri üzerinde çalışmalar yürüten TÜBİTAK, BİLGEM Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) üretti. Stratejik bilgilerin cep telefonlarıyla güvenli aktarımını sağlayan cihaz, donanım ve yazılımı yerli olduğu için `milli` nitelik taşıyor.

SESİ ŞİFRELİYOR

Cihaz, ses ve verileri şifreleyerek güvenlik sağlıyor. Devletin zirvesi tarafından kullanılacak MİLCEP, milli gizlilik dereceli bilgilerin karşılıklı paylaştırıyor. MİLCEP-K1`in ardından geliştirilen yeni model kriptolu chat (sohbet) imkanı da sunuyor. Yeni model eskisine göre 4 kat daha hızlı bir işlemciye sahip. Kapasitesi ve batarya ile kullanım süresi de 4 kat artırıldı.

HAZİRANDA ÜRETİLECEK

TÜBİTAK mühendisleri, son modelde EDGE ve 3G üzerinden kriptolu ses ve veri transferi sağlamayı amaçlıyor. İngilizce ve Türkçe dil seçeneğiyle üretilen cihazın üzerinde kamera gibi güvenliği zayıflatabilecek özellikler bulunmuyor. MİLCEP-K2`nin Haziran ayında kamunun ihtiyaçları doğrultusunda üretimine başlanması planlanıyor. Kriptolu telefonu Türkiye`nin yanı sıra Amerika, Almanya, İspanya, Fransa ve Norveç de üretiyor.

CİHAZ NASIL ÇALIŞIYOR?

Görüşme başlangıcında iki cihaz karşılıklı olarak birbirlerinin sertifikalarını kontrol edip tek kullanımlık kripto anahtarını oluşturuyor. Anahtar oluştuktan sonra, cihazın mikrofonundan alınan ses, matematiksel fonksiyonlardan oluşan kripto algoritmalarıyla verilere dönüştürülüyor. Matematiksel bilgiler ses kanalından değil, GSM şebekesinin veri kanalından diğer cihaza aktarılıyor. Aktarılan cihazdaki kripto anahtarı, bu matematiksel verileri tekrar sese dönüştürüyor. Görüşme sonlandıktan sonra iki tarafta da kullanılan kripto anahtarı siliniyor. Dinlenilmeye çalışılan cihazın kripto anahtarı elde edilemediğinden, kriptolu veriler çözülemiyor."

ERGÜN: ÜST DÜZEY KAMU GÖREVLİLERİ KULLANACAK

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, yeni cihaza ilişkin bilgi verirken, "Kendi insanımıza ve kurumlarımıza fırsatlar ve imkânlar sunulursa, ortaya çok değerli çalışmalar ve ürünler çıkıyor. İşte buna en güzel örnek" dedi. Kriptolu cep telefonlarını yüksek güvenlikli iletişim ihtiyacı olan üst düzey kamu görevlilerinin rahatlıkla kullanabileceğini belirten Ergün, stratejik öneme sahip bu telefonların yazılım ve donanımının tamamen TÜBİTAK tarafından geliştirildiğini söyledi.

BUGÜN

Bu haberler de ilginizi çekebilir