• DOLAR 32.368
  • EURO 35.061
  • ALTIN 2325.136
  • ...

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Van Ticaret Borsası (VANTB) Gıda, Hububat, Et ve Süt Ürünleri Analiz Laboratuvarı'nın açılışını gerçekleştirdi.

VANTB binasında gerçekleştirilen açılış programına TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun yanı sıra, Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, VANTB Yönetim Kurulu Başkanı Enver Memduhoğlu, Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, STK temsilcileri ve girişimciler katıldı.

Açılış sonrası VANTB Gıda, Hububat, Et ve Süt Ürünleri Analiz Laboratuvarı gezen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ve beraberindekiler daha sonra konferans salonuna geçti.

Burada konuşan Hisarcıklıoğlu, Van'ın denizi, Akdamar Adası, kahvaltısı başta olmak üzere çeşitli lezzetleriyle çekim merkezi olduğunu söyledi.

Hisarcıklıoğlu, "Yaşadığımız deprem acısından sonra bambaşka bir Van vardı. Van'ın bu dinamik yapısını ekonomide de görüyoruz. Son bir yılda açılan şirket sayısını, artan istihdamı bir önceki yılla mukayese ettiğim zaman, Van Türkiye ortalamasının çok daha üstündedir. Van'da gelecek umudunu var. Bize de düşen bu gelecek umudu olan şehre yatırım yapmak. Kim yatırım yaparsa o kazançlı çıkar." dedi.

Gıda, tarım ve hayvancılığın geçmişten bu yana olmazsa olmazlardan olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Hem kendimizi hem de çevre coğrafyamızı duyuracak potansiyelimiz ve verimli topraklarımız var. Gıda, tarım ve hayvancılık asla göz ardı etmemiz gereken bir alandır. Allah bize müthiş bir coğrafya vermiş. Dünyanın ekilebilir arazi büyüklüğü açısından dünya 7'incisiyiz. Petrol, doğalgaz bir gün bitecek ama toprak bitemez." şeklinde konuştu.

 "Huzur olduğu zaman ticaret oluyor"

Ticaretin, huzur ortamının oluşmasıyla geleceğini sözlerine ekleyen Hisarcıklıoğlu, "Birbirimizi sevelim. Sevdiğimiz zaman hep birlikte kazanacağız. Birbirimizden başka kimsemiz yok. Ticaretin de tek bir ilacı var o da huzurdur. Huzur olduğu zaman ticaret oluyor. Ticaret olduğu zaman da zenginlik oluyor." diye konuştu.

"Van'ın otlu peyniri markalaşacak"

Ürünlerin coğrafi işaret tescilinin almasının önemine değinen Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Van'ın otlu peynirinin coğrafi işareti tescili başvurusu yaptınız. Artık Van'ın otlu peyniri markalaşacak haberiniz olsun. Marka olabilmek için tescil ettirmeniz gerekiyor. Tescil ettiremeden marka olamazsınız. Marka olmadan da para kazanamazsınız.  Herkes marka. Yediğinden, giydiğine, bindiği arabaya, kullandığı ürününe kadar her şey markadır. Marka olunca da malın fiyatı bir liradan 10 liraya çıkıyor."

VANTB'da açılan laboratuvarlar ile hizmet kapasitesinin güçlendiğini söyleyen Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Murat Zorluoğlu ise "Bugün hizmete açtığımız laboratuvar ve geçen yıl hizmete açılan laboratuvar ile buranın hizmet kapasitesi daha da genişliyor ve güçleniyor. Akredite olmaları suretiyle de burası bir laboratuvar merkezi haline gelir. Başkanımızın dediği gibi 'huzur olursa ticaret olur ve ticaret olursa da zenginlik olur.' Van esasında bunu birkaç yıldır birebir yaşıyor. Van'da insanlar aileleriyle, çocuklarıyla caddelerde, sokaklarda, Van denizinin kenarlarında çok güzel günler yaşadılar. Çok geç vakitlere kadar insanlarımız dışarlardaydı. Geçtiğimiz yıl İran'dan 500 bini üzerinde yabancı turist ilimizi ziyaret etti. Türkiye'deki toplam turist sayısı 31 milyon civarında gerçekleşirken, bu 500 bin rakamının büyüklüğü ortaya çıkmış oluyor." dedi.

Program plaket takdiminin ardından sona erdi. (Yunus Tuğrul-İLKHA)