• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

DOĞRUHABER / HASAN IŞIK - ANALİZ

Venezuela, dünyada kanıtlanmış petrol rezervinin yüzde 17,9'una sahip bulunuyor. Böylesi bir zenginliğe sahip olmasına rağmen ne yazık ki ülke ekonomisi zor günler yaşıyor. 

Bu vahim tablonun ortaya çıkmasına sebep olan ise elebaşı ABD olan uluslararası emperyalist güçlerin ülkenin zenginliklerini hortumlama çabaları… Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, izinden gittiği ve meçhul bir kanser hastalığı sonucu ölen Hugo Chavez gibi sömürgeci vampirlere direnmeye çalışıyor. Halkına ait olan yeraltı zenginlikleri emperyalistlere yem etmemek için çırpınıyor.

BİR ÇUVAL PARA İLE BİR FİNCAN KAHVE ALINABİLİYOR

İLKHA`nın haberine göre; Venezuela'da yaşanan hiper enflasyon nedeniyle ülkenin para birimi olan Bolivar hızla değer kaybetti. Ülkenin para birimi olan Bolivar, üzerine basıldığı kâğıttan bile daha değersiz hale geldi. Hiperenflasyon yaşanan ülkede 4 dolar karşılığında bir çuval para alan Venezuelalılar, bu para ile yalnızca bir fincan kahve alabiliyor. 2017'yi yüzde 2 bin 856'lık enflasyonla tamamlayan ülkede oranın bu yıl yüzde 13 bine yükselmesi bekleniyor. Siyasi ve ekonomik krizle boğuşan Venezuela`da, ülkenin para birimi bolivarda işlemler artık tefeciler üzerinden idare ediliyor.

ENFLASYON YÜZDE 3000!

Yıllık enflasyonun yüzde 3 bine yaklaştığı ülkedeki hiperenflasyon günlük yaşamı da zorlaştırıyor. Başkent Caracas ve diğer büyük şehirlerdeki marketleri uzun zamandır ordu ve polis koruyor. Yüzde 3000 enflasyon kabaca düşünüldüğünde fiyatların 30 kat artması demek. Yani bir yıl önce 1 TL`ye alınan ekmeğin fiyatının 1 yıl sonra 30 TL olması demek.

PETRO, VENEZUELA'NIN SUPERMAN'E (ABD) KARŞI İHTİYAÇ DUYDUĞU KRİPTONİT OLACAKTI

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ise, krizden çıkışın yolunu kripto parada arıyordu. Venezuela'nın dijital para birimi Petro, ülkenin doğal gaz, petrol ve elmas gibi doğal kaynaklarıyla desteklenerek şubatta satışa çıkarılmıştı. Petro, ABD`nin Venezuela'ya uyguladığı mali yaptırımları ve ülkenin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıları aşmak amacıyla piyasaya sürülmüştü. Devlet Başkanı Nicolas Maduro, petronun ilk günde 735 milyon dolar değerinde satıldığını açıklamış ve "Petro, Venezuela'nın Superman'e (ABD kastediliyor) karşı ihtiyaç duyduğu kriptonit olacak." değerlendirmesinde bulunmuştu.

MADURO`UN KRİPTO PARASINA ULUSAL MECLİS ÇELMESİ

Maduro, dünyanın ilk resmi kripto para birimi Petro`nun dolaşıma çıkarılmasından bu yana yüz milyonlarca dolar elde ettiklerini açıklamış, Venezuela hükümeti de her bir Petro`ya ülkenin ham petrol rezervlerinden bir varillik petrolü teminat göstermişti. Fakat Maduro`nun bu adımına, çoğunluğunu muhaliflerin oluşturduğu Ulusal Meclis (AN) çelme attı. Ulusal Meclis, ülkenin dijital para birimi petroyu oy birliğiyle yasa dışı kabul etti.  Petroyu oy birliğiyle geçersiz kabul eden AN, söz konusu dijital paranın yasal olmadığını ileri sürerek yatırımcıları uyardı. Ulusal Meclis Mali Komite Başkanı Rafael Guzman, Petro`nun yasal olarak piyasaya sürülebilmesi için 1999 anayasasında değişikliğe gidilmesi gerektiğini bildirdi. Guzman, Venezuela`da tedavüle yasal para sokacak tek kurumun Venezuela Merkez Bankası olduğunun altını çizdi.

MADURO BU KARARI DURDURABİLECEK Mİ?

Milletvekili Francisco Sucre de petronun yasa dışı kabul edildiği oturumda anayasanın 12. maddesine göre maden yataklarının "kamu kredisi şeklinde kullanılamayacağını" savundu. Sucre, "Petrol yatakları ulusal varlıklardır ve garanti vermek için kullanılamazlar." ifadelerini kullandı. Latin Amerika'daki ekonomistler ve uzmanlar, AN kararını hükümet tarafından onaylanmayacak ancak yatırımcıların güvenini azaltacak bir hamle şeklinde değerlendirdi. Latin Amerika basına yansıyan uzman yorumlarında, Maduro hükümetinin Yargıtay ve Kurucu Meclis'in desteğiyle bu kararı durdurmasının beklendiği ifade edildi. Kurucu Meclis ise bu konuyla ilgili henüz bir karar vermedi. Venezuela'da Ulusal Meclis (AN) ve Kurucu Meclis (ANC) olarak iki meclis bulunuyor. Ulusal Meclis'te çoğunluğu muhalifler, Kurucu Meclis'te ise çoğunluğu ise hükümet yanlıları oluşturuyor.

BU MÜCADELEDE MADURO`NUN YANINDA OLUNMALI TIPKI ONUN FİLİSTİNLİLERİN YANINDA OLDUĞU GİBİ

Venezuela elebaşı ABD olan emperyalistler tarafından ekonomik tetikçiler vesilesiyle yıllarca sömürüldü. Ülkenin zengin petrol kaynakları hoyratça hortumlandı. Bu zulme karşı duran Chavez kanser oldu! Maduro ise çırpınıyor. Zor bir durum. Fakat gerek dini gerekse fikirsel farklılıklarımıza rağmen bu Maduro`nun halkını kurtlar sofrasına terk etmemek için verdiği mücadeleyi takdir etmek gerek. Her ne olursa olsun yaradılış hedeflerinden birisi de yeryüzünde sosyal adaleti hakim kılmak olan her özgür insan, bu mücadelede Maduro`nun yanında olmalı. Tıpkı Maduro`nun  Filistinli Müslümanların davasına sahip çıktığı gibi…

FİLİSTİN HALKINA YAPILAN KATLİAMA SEYİRCİ KALMAK BANA ACI VERİYOR

Maduro uzun olan o tarihi çıkışında şöyle seslenmişti: “Filistinli kardeşlerinizin katliamını izlemeye devam mı edeceksiniz? Arap halkları ne zaman uyanacak? Ve Arap liderleri. Ne zaman uyanıp Filistin halkının sesine ses vereceksiniz? Yerin dibine batsın resmi açıklamalarınız. Yerin dibine batsın Uluslar arası protokolünüz. Artık harekete geçmelisiniz. Filistin halkının katillerine cevap vermelisiniz. Durdurmalısınız. Venezuela Devlet Başkanı olarak size sesleniyorum; Yeter artık! Resmi açıklamalarınızdan öteye gidemiyorsunuz, o kadar. Ses tonumdan dolayı kusuruma bakmayın ama çok derinden konuşuyorum. İçimde saklı olan acı ve öfke beni bu şekilde konuşturuyor. Filistin halkına yapılan katliama seyirci kalmak bana acı veriyor. Artık ölümlere alışmışlar.”

YERYÜZÜNDE ADALETİ SAVUNANLARIN YANINDA DURMALIYIZ

Bugün Venezuela halkı, aynı Türkiye`de FETO ve benzeri ABD uşaklarının yaptığı 15 Temmuz hain kalkışması ve benzeri ekonomik saldırılar gibi kaos planlarıyla boğuşuyor. Bir ülkenin ekonomik kıskaca alınmasını hem yakın geçmişte ülke olarak hem de medeniyet tarihimizde Efendimiz(S) ve ashabına uygulanan ekonomik boykotlardan dolayı çok iyi biliyoruz. İşte yanı başımızda Gazze aynı durumda değil mi? Zaruret ve yoksulluk insanları normal zamanlarda asla yapmayacağı kötülüklere itebiliyor. Sonuç olarak yeryüzünde adaleti savunanların yanında durmalıyız. Maduro`nun Filistinli kardeşlerimize yapılan katliama seyirci kalmaktan acı duyduğu gibi; bizlerde Venezuelalı kardeşlerimizin emperyalistler tarafından uğradığı bu zulümlerden dolayı acı duymalıyız. Onların adalet mücadelesinde yanlarında olmalı, ses vermeliyiz...