• DOLAR 32.508
  • EURO 34.64
  • ALTIN 2476.402
  • ...
İngiltere ve Rusya arasında "casus" krizi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İngiliz polisi, bilinçlerini yitirmiş halde bulunan Rus askeri istihbaratında görevliyken İngiltere adına casusluk yapan 66 yaşındaki Sergei Skripal ile kızının, sinir sistemlerini etkileyen bir kimyasala maruz kaldıklarını duyurdu.

Londra Emniyet Müdür Yardımcısı Mark Rowley ile İngiltere Kamu Sağlığı İdaresi Başkanı Dame Sally Davies, olayın "cinayete teşebbüs olarak ele alındığını, baba ile kızının maruz kaldığı maddenin sinir sistemini etkileyen bir kimyasal olduğunu" söyledi.

Eski Rus ajanı Skripal ile kızı Yulia, pazar akşamı İngiltere'nin Salisbury kentinde bir alışveriş merkezinde bilincini yitirmiş şekilde bulunmuştu.

Bu arada olay yerine ilk ulaşan polisin de kimyasal maddeden etkilendiği, yoğun bakımda tedavisine devam edildiği ve durumunun ciddiyetini koruduğu ifade edildi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson parlamentoda yaptığı konuşmada, olayda herhangi bir devletin sorumluluğunun tespit edilmesi halinde "güçlü" karşılık vereceklerini söylemişti.

Rus yetkililer ise olay hakkında İngiltere'den resmî açıklama talebinde bulunduklarını belirterek, "İngiliz yetkililer ve emniyet güçleri derhal duruma müdahale ederek Rusya'nın şeytan gibi gösterilmesine yönelik girişimlerin önüne geçmelidirler." uyarısı yaptı.

Rusya, eski Rus ajanı ve kızının zehirlenmesinde Moskova'nın suçlanmasının yanlış olduğunu ve bu suçlamanın İngiltere ile Rusya arasındaki ilişkilere zarar vermek için yapıldığını savunuyor.

Sergey Skripal: Takas edilen casus

Sergey Skripal İngiltere'nin dış istihbarat servisi MI6 için Avrupa'da gizli görevlerde bulunmuştu.

Rusya, Skripal'in İngiliz dış istihbarat servisi MI6'e, Rusya'nın Avrupa'daki casuslarının kimliklerini ifşa ettiğini, 1990'lı yıllardan itibaren İngiltere istihbaratına sızdırdığı bilgiler karşılığında 100 bin dolar para aldığını açıklamıştı.

66 yaşındaki Skripal, İngiltere için casusluk yaptığı suçlamasıyla 2006'da Rusya'da 13 yıl hapse mahkûm edilmişti.

Skripal, 2010'da ABD'nin tutukladığı 10 Rus ajanı ile Avusturya'nın başkenti Viyana'da takas edilen 4 casus arasında yer almıştı.

Eski rus ajanı Litvinenko'nun zehirlenmesi

Putin'in 2000 yılında devlet başkanlığına seçilmesinin ardından Rusya'da şiddetlenen iktidar mücadelesi birçok iş adamının ve istihbarat görevlisinin ülke dışına kaçmasına neden oldu.

Bu kişilerden bir kısmı da İngiltere'ye yerleşti ve bu isimlerden bazıları ya şüpheli bir şekilde ya da uğradıkları saldırılar sonucu öldü. İçlerinde en çok bilineni Alexander Litvinenko'ydu.

MI6 için çalışan eski KGB ajanı Alexander Litvinenko, Londra'da bir otelde çayına karıştırılan radyoaktif Polonyum-210 maddesinden zehirlenerek 2006 yılında, 43 yaşında öldürüldü.

Litvinenko, Soğuk Savaş sonrası kurulan Rus istihbarat servisi FSB'nin bazı görevlilerinin yasa dışı faaliyetlerde bulunduğunu, yolsuzluklara bulaştığını ve faili meçhul cinayetlere imza attığını öne sürmüştü.

Rusya, İngiltere'nin kimliklerini tespit ettiği suikastçıları İngiltere'ye iade etmeyi reddetmiş, olay iki ülke ilişkilerinde gerginliğe neden olmuştu.

Litvinenko'nun ölümüyle ilgili İngiltere'deki soruşturmayı yürüten bağımsız komisyon tarafından hazırlanan raporda, "Litvinenko'yu öldüren FSB operasyonu, muhtemelen FSB Başkanı Nikolay Patrushev ve Başkan Putin tarafından onaylandı." ifadesi dikkati çekmişti. (İLKHA) 

 








 

Bu haberler de ilginizi çekebilir