• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
"Samanyolu Galaksisi`nin merkezinde büyük kütleli karadelik var"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Adıyaman Üniversitesi (ADYÜ) İslami İlimler Fakültesinde yürütülmekte olan "Kainat İlmi" dersinde bu hafta "evren" konusu işlendi.

Merkezi Derslikler Binası Yunus Emre Konferans Salonu'nda düzenlenen programa konuşmacı olarak ADYÜ Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümünden Doç. Dr. Eda Sonbaş katıldı.

Bütün yapılar içerisinde bir hiyerarşi oluştuğunu belirten Sonbaş, "Her şey küçük şeylerden oluşur ve daha büyük bir şeyin bir parçasıdır." diyerek, evrenin genişlemesinden bahsetti.

Sonbaş, "Görünür evren devasa fakat sonludur ve her yönden yaklaşık olarak 10 üzeri 23 kilometre kadardır. Evrenin genişlemesinin ne anlama geldiği kısaca şu şekilde özetlenebilir: Aralarında çok büyük mesafeler olan iki cisim olsun. Zaman içerisinde evrenin genişlemesi sonucunda cisimler arasındaki mesafe artacak ancak cisimlerin boyutları değişmeyecektir." dedi.

Merak edilen başlıca konular arasında yer alan "karadelikler" hususuna değinen Sonbaş, şunları söyledi: "Büyük kütleli yıldızlar yaşamlarının sonunda ya bir nötron yıldızı ya da karadelik olurlar. Şimdiye kadar elde edilen bilgiler karadeliklerin tüm galaksilerde bulunduğunu göstermiştir. Hatta bizim de içinde bulunduğumuz Samanyolu Galaksisi'nin merkezinde büyük kütleli bir karadelik vardır. Evrende dört temel kuvvet vardır. Bunlar: Kütleçekim kuvveti, elektromanyetik kuvvet, güçlü nükleer kuvvet ve zayıf nükleer kuvvettir. Bunların hepsi birbirinden farklı şiddete ve etki alanına sahiptir."

Sonbaş, programın sonunda katılımcılardan gelen soruları yanıtladı.

Programa; ADYÜ İslami İlimler Fakültesi Dekanlık görevini de yürüten Rektör Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, rektör yardımcıları Prof. Dr. Seyit Temir ve Prof. Dr. Hasan Solmaz ile dekanlar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. (İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir