• DOLAR 32.319
  • EURO 35.121
  • ALTIN 2295.429
  • ...
"Vicdan Konvoyu` duvarları yıkacak"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı öncülüğünde başlatılan 'Vicdan Konvoyu'nun Bingöl'de oluşturulan konvoyu akşam saatlerde yapılan basın açıklaması ve okunan duanın ardından Hatay'a doğru yola çıktı.

Bingöl Merkez Kültür Mahallesi İHH Eğitim ve Kültür Merkezi önünde bir araya gelen grup adına basın açıklamasını İHH Bingöl Yetim Birimi Başkanı Gülhan Uslu okudu.
Suriye'de bir milyona yakın insanın katledildiğini söyleyen Uslu, bunların 15 binini çocukların oluşturduğunu ifade etti.

Uslu, "En şanslıları muhacirlerdi belki de yaşama tutunmak adına. Ama hepimize yetecek kadar geniş yeryüzünde bir metrekare veremedik muhacir olanlara. Sınırlar kapatıldı, bebekler denizlerde boğuldular.  400 binden fazla insan sorgu merkezlerinde, hapishanelerde tutuldu. Çocuk, kadın, yaşlı ve erkek ayırt etmeden. 13 bin 104 insan bu dönemde bu hapishanelerde hayatını kaybetti işkenceden." dedi.

Akıbetinden hiçbir şekilde haber alınamayan 76 bin insanın kayıp olduğunu söyleyen Uslu, bunlardan 116'sı çocuk, 4 bin 219'unun da kadın olduğunu söyledi.

Uslu, "13 bin 581 kadın tutuldu. 6 bin 736 kadın ise halen bu hapishanelerdeler. İşkence görüyorlar, tecavüze uğruyorlar. Suriye Rejimi kadınlara tecavüzü bir silah olarak kullandı kullanıyor. Bütün bunlar olurken hukuk sistemlerinin savaş suçu, insanlığa karşı suç olarak tarif ettiği bu suçlar tüm uluslararası mekanizmaların ve devletlerin gözü önünde işlendi." diye konuştu.

Dünyanın dört bir yanından din, dil, ırk fark etmeden bir dünya kadın toplandıklarını ve insanlığın vicdanına doğru yola çıktıklarını dile getiren Uslu, açıklamasına şöyle sürdürdü:

"Suriye hapishanelerinde beklenen vicdanın bu konvoyda olduğunu söylemek üzere yola çıkıyoruz. Seni kurtarmak için yola çıkıyoruz. Seni kurtarmanın, seni yaşatmanın bütün insanlığı yaşatmak, ümidi yaşatmak, yaşamı yaşatmak olduğunu biliyoruz. Buradayız. Bir dünya kadın buradayız. Orada olduğunu duyuracağız bütün dünyaya. Sizi kurtarana kadar tüm karar vericileri rahatsız edeceğiz. Sizin sesinizle ve bizim sesimizle buluşan vicdan konvoyu duvarları yıkacak."

Yapılan açıklamanın ardından konvoy, dualarla Hatay'a doğru yola çıktı. (İLKHA)












 

Bu haberler de ilginizi çekebilir