• DOLAR 32.5
  • EURO 34.959
  • ALTIN 2436.413
  • ...
"6 bin 736 kadın Suriye zindanlarında"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı öncülüğünde başlatılan 'Vicdan Konvoyu'nun Van'dan oluşturulan konvoyu yola çıktı. 

Suriye rejiminin hapishanelerinde hukuka aykırı şekilde tutulan ve her gün işkence edilen kadınların seslerini duyurmak için oluşturulan 'Vicdan Konvoyu', Hatay'a doğru yola çıktı.

Suriye'de 7 yıldır devam eden savaşta hapsedilen, işkence ve kötü muamele gören kadınlara dikkat çekmek ve özgürlüklerini talep etmek için oluşturulan Uluslararası Vicdan Konvoyu, Nurşin Camiinde yapılan basın açıklamasından sonra yola çıktı.

Türkiye'deki kadınların öncülüğünde konvoya, 55 ülkeden farklı din, dil, ırk ve kültürlerden binlerce kadın katılıyor.

"Suriye Rejimi kadınlara tecavüzü bir silah olarak kullanıyor"

Yukarı Nurşin Camii önünde toplanan kadınlar, 'Vicdan Konvoyu'nun hareketi öncesi basın açıklaması yaptı. Kadınlar adına basın açıklamasını okuyan Van İHH Kadın Kolları üyelerinden Av. Kübra Emre, "400 binden fazla insan sorgu merkezlerinde, hapishanelerde tutuldu. Çocuk, kadın, yaşlı ve erkek ayırt etmeden. 13 bin 104 insan bu dönemde bu hapishanelerde hayatını kaybetti işkenceden. Akıbetinden hiçbir şekilde haber alınamayan 76 bin insanı 'kayıp' diye geçiyor haberler. 116'sı çocuk 4 bin 219'u kadın kayıp insan. 13 bin 581 kadın tutuldu. 6 bin 736 kadın ise halen bu hapishanelerdeler. İşkence görüyorlar, tecavüze uğruyorlar. Suriye rejimi kadınlara tecavüzü bir silah olarak kullandı, kullanıyor." dedi.

Dünyanın dört bir yanından din, dil, ırk fark etmeden bir dünya kadın toplandıklarını ve insanlığın vicdanına doğru yola çıktıklarını dile getiren Emre, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Suriye hapishanelerinde beklenen vicdanın bu konvoyda olduğunu söylemek üzere yola çıkıyoruz. Seni kurtarmak için yola çıkıyoruz. Seni kurtarmanın, seni yaşatmanın bütün insanlığı yaşatmak, ümidi yaşatmak, yaşamı yaşatmak olduğunu biliyoruz. Buradayız. Bir dünya kadın buradayız. Orada olduğunu duyuracağız bütün dünyaya. Sizi kurtarana kadar tüm karar vericileri rahatsız edeceğiz. Sizin sesinizle ve bizim sesimizle buluşan vicdan konvoyu duvarları yıkacak."

Konvoyda yer alan kadınlardan Hatice Cengiz, Suriye'deki zindanlarda işkence gören kadınlar için yola çıktıklarını söyledi.

Fatma Solar da Suriye'de kadınların yaşadığı drama dikkat çekmek için böyle bir organizasyonun düzenlediğini belirterek, suriye'deki savaşın Suriyelilere değil batıya ait olduğuna dikkat çekti.

Yapılan açıklamanın ardından konvoy, Hatay'a doğru yola çıktı. (Yunus Tuğrul-İLKHA)

















Bu haberler de ilginizi çekebilir