• DOLAR 32.56
  • EURO 34.927
  • ALTIN 2435.424
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Çelik sektörü açısından kolay geçmeyeceğinin sinyalini veren 2018'in ilk iki ayında tüm engellere rağmen ihracat hız kesmedi. Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) verilerine göre sektör, Ocak-Şubat döneminde geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 1,3 artışla 3,2 milyon ton ihracata ulaştı. Değer bazında ihracat ise yüzde 27,5 yükselişle 2,3 milyar dolar olarak gerçekleşti.

OCAK-ŞUBAT DÖNEMİNDE ABD'YE MİKTARDA YÜZDE 60 AZALDI

ÇİB Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, “Bu dönemde çelik ihracatımız açısından en önemli gelişme ABD Başkanı Donald Trump'ın tüm dünyadan gelen tepkilere kulaklarını tıkayarak yerli çelik sanayini korumak adına gündeme aldığı Section 232 yasasıydı. Çelik ithalatına yüksek vergi tedirginliği nedeniyle ihracatta bir yavaşlama söz konusuydu ve bu da ihracat rakamlarımıza olumsuz şekilde yansıdı. ABD'ye ihracatımız yılın ilk iki ayında sert bir şekilde düştü. Ocak-Şubat döneminde ABD'ye miktarda yüzde 60 azalışla 195 bin ton, değerde ise yüzde 45 düşüşle 134,6 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik” dedi.

TÜRKİYE AÇISINDAN “KÖTÜNÜN İYİSİ OLDU”

Ekinci, “Başkan Trump, Nisan ayını beklemeden sadece Türkiye değil dünyanın merakla beklediği çelik kararını açıkladı. Tüm ülkelere yüzde 25 oranında ithalat vergisi kararını Türkiye açısından “kötünün iyisi oldu” şeklinde yorumlayabiliriz. Eğer bizim de aralarında olduğumuz 12 ülkeye yüzde 53 vergi seçeneği hayata geçseydi bu Türk çelik sektörüne ABD pazarının kapanması anlamına gelirdi. Haksız bir karar olmakla birlikte tüm ülkelere eşit oranda yüzde 25 vergi getirilmesi ABD'ye çelik ihracatımızın şimdilik devam edeceğine işaret ediyor… Sonuç olarak ABD'nin kendi ekonomisi açısından son derece olumsuz etkileri olacağını düşündüğümüz bu kararın çok uzun süre uygulanabileceğini zannetmiyorum”  şeklinde konuştu.

AB ÜLKELERİNE YAPILAN İHRACAT ARTTI

ÇİB Başkanı Ekinci, ABD'deki düşüşe karşın çelik ihracatının yılın ilk iki ayında miktar ve değer bazında yükselişini sürdürmesinin sevindirici olduğunu belirterek bu yükselişte İtalya, Belçika, Hollanda ve Almanya gibi AB ülkelerine yaptığımız ihracattaki artışların büyük payı olduğunu ifade etti.