• DOLAR 32.522
  • EURO 34.8
  • ALTIN 2420.626
  • ...
Batmanlı kadınlardan 'Vicdan Konvoyu'na destek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Suriye'de 7 yıldır devam eden savaşta hapsedilen, işkence ve kötü muamele gören kadınlara dikkat çekmek ve özgürlüklerini talep etmek amacıyla Türkiye'deki kadınların öncülüğünde 55 ülkeden oluşturulan 'Vicdan Konvoyu'na katılmak amacıyla, Batman'dan da bir araç, bu akşam saat 22.00'da Hatay'a doğru yola çıkacak.

Vicdan Konvoyu ile ilgili Batman Düşünce ve İnanç Kadın Platformu tarafından Atatürk Parkı önünde bir basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasını platform adına Betül Şat okudu.

Suriye'de Esed zindanlarında tutulan binlerce kadınların özgürlüğü ve zulmün bitmesi için Türkiye'nin 81 ilinden ve dünyanın 55 ülkesinden katılımla oluşturulan Vicdan Konyovuna katılmak üzere Hatay'a gidileceğini belirten Şat, Hatay'da da zindanlarında bulunan kadınların durumuna dikkat çekileceğine vurgu yaptı.

 "Bu savaşta her tür rezalet yapıldı"

Mart 2011'den bu yana devam eden Suriye savaşı sırasında bir milyona yakın insanın hayatını kaybettiğini ve her gün yüzlerce insanın ölmeye devam ettiğini ifade eden Şat, "Tam 7 yıl oldu. Herhalde hiçbir dönem bu kadar çocuk şehit vermedik, bu kadar kadın, eziyet görmemişti. Herhalde bu kadar yaşlımız böyle hunharca katledilmedi. Bilmediğimiz, duyunca, görünce yüreğimizin kaldırmadığı bir gerçek var! Suriye zindanlarında on binlerce kadın, erkek ve çocuk var. Bildiğiniz gibi 55 bin fotoğraf çıktı zindanlardaki işkenceleri ispatlayan. Yine de dünya ayağa kalkmadı. İşkenceyle öldürülen insanların cesetleri bile defnedilmedi, çöplere atıldı, köpeklere yedirildi. İnsan aklının almadığı, insan onurunun yok olduğu her tür rezalet bu savaşta dünyanın gözü önünde yapıldı." dedi.

"Cinsel saldırı, işkence uluslararası hukuka göre savaş suçu niteliğindedir"

Bugün Suriye zindanlarında hâlâ 6 bin 736 kadının bulunduğunu ve bu sayının 417'sinin çocuk olduğunu vurgulayan Şat, "Bütün açıklığıyla söylemek istiyorum ki, bu kadınlar sadece fiziksel işkence görmedi, tamamına yakını tecavüze uğradı. Bu tecavüzlerden hamile kaldılar ve o zindanlarda çocuklarını doğurdular. 6 bin 736 kadın hâlâ her gün o zindanlarda bu utancı yaşıyor. Suriye'deki savaş sırasında kadınlara yönelik cinsel saldırı, işkence, hukuksuz tutulmalar, uluslararası hukuka göre savaş suçu ve insanlığa karşı suç niteliğindedir. Bilinen tek gerçek şudur ki; Suriye rejimi kadınlara tecavüz ve saldırıyı bir savaş silahı olarak kullanmaktadır." diye konuştu.

"Hukuksuzca tutulan kadınlar serbest bırakılmalıdır"

Vicdan Konyovuna bir otobüsle katılım sağlayacaklarını belirten Şat, "Bizler Suriye hapishanelerinde hukuka aykırı olarak tutulan ve işkence edilen kadınların seslerini duyurmak ve serbest bırakılmalarını sağlamak için dünyaya bir çağrı olarak kadınlar için vicdan konvoyu olarak yola çıkarıyoruz. Amacımız; kadınların, Suriye'de savaşın başından bu yana işkence, tecavüz, infaz, hapis ve mültecilikle gelen dramlarına dikkat çekmek, Suriye'de savaş sebebiyle haksız bir şekilde tutulan tüm kız çocukları ve kadın mahpusların serbest bırakılması için çağrı yapmak ve girişim başlatmak, tüm insanlığı savaşlarda kadınların korunması için etkili tedbirler almaya davet etmektir. Suriye'de hukuksuzca tutulan ve işkence yapılan kadınların serbest bırakılması ve suçluların yargı önüne çıkarılması için çağrı yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Düzenlenen basın açıklamasının ardından kadınların akşam gidecek otobüs için hazırlıklarda hazırlıklar da bulundular. (İLKHA)













Bu haberler de ilginizi çekebilir