• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
BM Güvenlik Konseyinde acil Suriye toplantısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BM Güvenlik Konseyi, Suriye'deki son gelişmeleri ve uyulmayan 30 günlük ateşkes kararını ele almak üzere bugün, İngiltere ve Fransa'nın talebi üzerine New York'ta acil olarak toplanıyor.

24 Şubat'ta düzenlenen BMGK oturumunda Rusya'nın da onay vermesi üzerine Suriye genelinde ateşkes kararı almıştı. Güvenlik Konseyi kararında, ateşkes ile çatışmaların sürdüğü bölgelere yardımların ulaştırılmasını, çatışmalarda yaralananların ve hasta olanların da tahliye edilebilmesini hedeflemişti.

BM Güvenlik Konseyinin ateşkes kararına başta Doğu Guta olmak üzere Suriye'nin birçok bölgesinde uyulmadı. Suriye rejiminin kuşatması altındaki bölgeye ilk yardım konvoyu 5 Mart'ta girdi ancak yardım dağıtımı hava saldırıları nedeniyle kısa kesildi. İnsan hakları grupları saldırılarda 68 sivilin öldüğünü açıkladı.

İngiltere merkezli İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre 18 Şubat'tan bu yana Doğu Guta'da 800 sivil katledildi. Hayatını kaybedenlerin en az 177'si çocuk.

Baas rejimine bağlı birliklerin çevredeki kırsal alanı ele geçirmesiyle bölgenin toplam yüzde 40'ını kontrol altına aldığı kaydedilirken, 2013'ten beri kuşatma altında olan Doğu Guta'da yaşayan 400 binden fazla sivil gıda maddelerine ve tıbbi malzemeye erişimde sorun yaşıyor.

Bu arada BMGK kararında "teröristlere karşı düzenlenen operasyonların ateşkes kapsamında olmadığı" vurgusu yer aldığından Türkiye, Afrin'de düzenlediği operasyonlarda PKK/YPG ile "terör örgütü olarak mücadele ettiğini" gerekçe gösteriyor. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir