• DOLAR 32.54
  • EURO 34.762
  • ALTIN 2489.07
  • ...
Amerika elçiliğini kapattı, Cepheyi Türkiye`ye taşımak mı istiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Muhsin Şenol-DOĞRUHABER

ABD`nin Ankara Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamada Amerika vatandaşları uyarıldı ve büyükelçiliğin bazı hizmetlerinin durdurulduğu açıklandı. Öte yandan, Ankara Valiliği de konuya ilişkin "Güvenlik önlemleri gözden geçirilmiş ve ilave tedbirler alınmıştır." açıklamasında bulundu.  Gazetemize konuşan uzmanlar ise Amerika`nın bu ‘uyarı`sının Afrin`deki cepheyi Türkiye`ye taşıması çabaları olarak yorumlanabileceğini belirtti. Ayrıca dün kapalı tutulan büyükelçiliğin bugün de kapalı kalacağı belirtildi. Büyükelçiliğin ne zaman açılacağına dair ise bir açıklama yapılmadı.

“BÜYÜKELÇİLİKTEN UZAK DURUN”

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği, dün güvenlik tehdidi nedeniyle açılmadı. Büyükelçiliğin sitesinde yer alan açıklamada, ABD vatandaşlarına kalabalıklardan ve Büyükelçilik'ten uzak durma çağrısı yapıldı. Uyarılar arasında, "popüler turistik alanları, alışveriş merkezlerini, alışveriş bölgelerini ve spor-eğlence merkezlerini ziyaret etmeyi tercih ederseniz, kişisel güvenlik durumunuzu ve duyarlılığınızı artırın" ifadesi yer aldı. "Güvenliğinize ilişkin aile ve arkadaşlarınızı bilgilendirin", "gelişmeler için yerel medyayı izleyin" ve "dikkat çekmemeye çalışın" uyarıları da ABD vatandaşlarının bilgisine sunuldu. Ayrıca bugün için ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nde vize başvurusu, pasaport yenileme ve noterlik hizmetleri gibi rutin işlemler de yapılmayacak.

ANKARA VALİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA: İLAVE TEDBİRLER ALINDI

Ankara Valiliği'nden konuya ilişkin: "İstihbarat birimlerimize, ABD kaynaklarından gelen, ABD Büyükelçiliği ve vatandaşlarının kaldığı yerlere yönelik terör eylemi yapılabileceğine ilişkin istihbari bilgiler üzerine, güvenlik önlemleri gözden geçirilmiş ve ilave tedbirler alınmıştır." açıklaması yapıldı.

JOHN BASS: ‘BOMBALAR PATLAMIYORSA BİZİM SAYEMİZDE` DEMİŞTİ

Amerika`nın eski Ankara Büyükelçisi John Bass, görevinin son günlerinde çarpıcı bir itirafta bulunmuştu. Türkiye ile ABD arasında yaşanan vize krizine ilişkin muhabirlere açıklama yapan Bass, dikkat çeken cümle kullanmış ve “Türkiye`de eğer 9 aydır bombalar patlamıyorsa ABD`nin sayesinde” sözlerini söylemişti. Bu sözlerden sonra, Türkiye`deki bazı eylemler Amerika destekli eylemler mi sorusu akıllara gelmişti.

ABD ENERJİ HAVZASINI KORUMAK İSTİYOR

Strateji Düşünce ve Analiz Merkezi uzmanı Ahmet Yücabağ, “ABD`nin genelde Ortadoğu politikasında, özelde ise Suriye politikasında Türkiye karşıtı olarak hayata koymaya çalıştığı program PYD merkezli gibi görünse de büyük pencerede Akdeniz`de oluşturulmaya çalışılan Enerji havzasının kendi kontrolünde olmasını istemesidir. Hem enerji koridoru oluşturmak hem de Doğu Akidenizde İdlib üzerinden Lazkiye`de tam bir kontrol sağlamaya çalışmaktadırlar. İsrail de aynı durumu Hayfa üzerinden yapmak istemektedir. Buna engel teşkil eden oluşumları sindirmek için politikalar üretmeye çalışmaktadır. Astana`da oluşan üçlü gurubu dağıtmak Türkiye`yi koparmakla mümkündür.” ifadelerini kullandı.

 “MUSUL`DAN AÇILAN KORİDORLARIN ANKARA`YA KADAR UZAMASI MÜMKÜN GÖRÜNÜYOR”

Yapılan ‘uyarı`nın ABD`nin daha önce aldığı vize kararının devamı olduğu değerlendirmesini yapan Yücebağ, “Gelmesi muhtemel yeni kararlar Türk Akımı`na katılan yerli firmalara gelecek yaptırımlar olacaktır. Ayrıca Rakka ve Musul`dan açılan koridorların Ankara`ya kadar uzaması mümkün görünüyor. Başından beri ABD`nin ‘zeytin dalı` için dile getirdiği DAEŞ`e odaklanmada sıkıntı yaşanması böylece gerçekleşmiş olacaktır.  Türkiye`nin Afrika açılımları da rahatsız etmektedir. Türkiye`nin Kıbrıs açıklarında Rum kesimi için İtalyan şirketi doğalgaz aramalarını engellemesini de katabiliriz. ABD şirketleri gelmeden önce İtalya şirketi ile nabız yoklamışlardır. Bunlar; Türkiye`nin bölgede enerjide güvenli güzergâh, bölgesel güç olarak ta etkin olmasının bedelidir.” şeklinde konuştu.

“BU ÇABALAR DEVAM EDECEKTİR”

SETA Dış İlişkiler Uzmanı Can Acun, “Doğrudan olmasa bile Amerika`nın destek verdiği PKK gibi yapılanmalar Türkiye içerisinde bu tarz eylem yapıyor. ABD uzun zamandan beri PKK`nın Suriye kolu olan PYD`ye destek veriyor. Türkiye`nin de Afrin harekâtı başladıktan sonra YPG`nin doğrudan Ankara`da vergi dairesinde bombalı saldırı yaptığını gördük. Yine PKK unsurlarının Türkiye içerisinde büyük bombalı eylemler düzenlemeye çalışıyorlar. İstihbaratın şu ana kadar bunları önlediğini görüyoruz. Ama bu çabalar devam edecektir. Türkiye Suriye`de terörün kazanımlarını hedef alırken terör örgütleri de elbette Türkiye içerisinde doğrudan sivil unsurları hedef almaya çalışacaklardır.” dedi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir