• DOLAR 32.44
  • EURO 35.43
  • ALTIN 2330.66
  • ...
Tarihte Bugün - 05. Mart. 2018
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TARİHTE BUGÜN / İSTANBUL /  DOĞRUHABER / 5 MART 

1912: İtalyan Ordusu hava balonlarını askeri amaçlarla kullanan ilk ordu oldu. İtalyanlar bu hava taşıtlarını Türk savunma hatlarının gerisine keşif amacıyla gönderdiler.

1920: Türkiye Yeşilay Cemiyeti kuruldu. Birinci Dünya Savaşı sonunda işgalciler alkol ve uyuşturucu maddelere başvurmuştu. Türkiye limanlarına uğrayan gemileri, beraberinde getirdiği yığın yığın içkileri indiriyor ve bunlar el altından özellikle gençlere ulaştırılıyordu. Kısa zamanda içki ve uyuşturucu madde alışkanlığı bir salgın halini almaya yüz tutmuştu. İşte bu faciayı görüp, işin önemini kavrayan kimileri Şeyh-ul-İslam Haydarizade İbrahim Efendi`nin teşvik ve himayesinde halkı ve gençliği uyarmak ve bu yolda mücadele etmek için 5 Mart 1920 tarihinde merkezi İstanbul`da olmak üzere “Hilâl-i Ahdar” adıyla cemiyetin temellerini attılar. Daha sonraları, cemiyet ilkönce “Yeşil Hilal” ve sonra da “Yeşilay” isimlerini kullanmıştır. Cemiyetin şimdiki yasal adı ise Türkiye Yeşilay Cemiyeti'dir. Lakin çok garip bir çelişkidir ki, rejim nerdeyse içkiye teşvik etmekte, hatta içkiyi rejim ile uyuşup uyuşmamanın kilometre taşı kabul etmekteyken bir yandan da bu cemiyet aracılığıyla içki, uyuşturucu ve diğer zararlı maddeler ile mücadele etmektedir.

1924: İstanbul'da Maarif Müdürlüğü, Tevhid-i Tedrisat Kanunu gereğince medreselere el koydu.

1934: Aydın Milletvekili Dr. Reşit Galip, zatürreeden öldü. Toprağa verildiği gün, gazeteler memleketin "Büyük bir inkilabçı, ateşli bir milliyetperver, temiz bir politikacı ve devlet adamı, samimi bir halkçı, canlı bir hatip ve doktor," kaybettiğini yazdı. Reşit Galip, Şeyh Sait kıyamından sonra kurulan İstiklal Mahkemesi üyeliğine seçilmişti. Atatürk'ün Fikir Fedaisi olarak nam salan Reşit Galip her sabah ilköğretimde okutulan "Andımız" adlı Öğrenci Andını yazan ve bakanlığı döneminde 23 Nisan 1933'den itibaren bunu adet haline getiren kişidir. O günden beridir çokça tartışılan ve defalarca kaldırılması istenen Öğrenci Andı rejimin inkârcı bakışının bir yansıması olarak devam ede geldi.

1941: Türkiye'nin ilk Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Rıfat Börekçi öldü. Aslında yeni rejimin İslam âlimlerini ve düşünce adamlarını tırpanladığı bir dönemde onun Diyanetin ilk başkanı olması dahi kendisi hakkında derli toplu bir fikir veriyor. Lakin ilk Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Rıfat Börekçi, bundan öte rejimin İslam üzerine yaptığı tüm değişiklik ve reformları imzalamış, bunların güya bir zemin üzerine oturtulmasını sağlamıştır. Diyanetin kurulduğu 1924 yılından, öldüğü 1941 yılına kadar başkanlığını yapan Börekçi, Türkçe Ezan, Türkçe Kur'an, Dinde Reform gibi uygulamalarda hatırı sayılır bir şekilde katkı (!) sağlar. Türkçe Ezan uygulaması başlatıldığında tüm illere gönderilen "Ezan kati bir şekilde Türkçe okunacaktır. Türkçe okumayanların cezalandırılacağı" Diyanet emirnamesinin altında onun imzası vardır. Emsalleri İslami hükümlerinin çiğnenmesine rıza göstermemelerinin bedelini hapis, sürgün ve darağaçlarında öderken kendisi 17 yıl Diyanet başkanlığının yumuşak koltuğunda oturmuştur. Allah özürsüz bir şekilde oturanlarla cehd edenleri bile bir tutmazken kitap yüklenenleri ve amil alimleri elbette bir tutmayacaktır.

1946: II. Dünya Savaşı'nda ortaya çıkan ve Sovyetler Birliği ile Doğu Avrupa ülkelerini yani Komünist Bloku simgeleyen "Demirperde" kavramı, ilk kez İngiltere Başbakanı Churchill (Çörçıl) tarafından kullanıldı.

1953: Lenin'den sonra 1929'dan beri SSCB liderliğini elinde tutan Sovyetler Birliği Komünist Partisi Birinci Sekreteri Josef Stalin öldü.

1959: Türkiye ile ABD arasında ikili bir askeri bir antlaşma imzalandı. ABD'nin diğer Bağdat Paktı ülkeleriyle de imzaladığı bu ikili antlaşmaya göre, bu ülkelere doğrudan ya da dolaylı bir saldırı söz konusu olduğunda, ABD gerektiğinde silahlı kuvvetlere de başvurarak yardımda bulunacaktı.

1974: İsrail askerleri Süveyş Kanalı'nın batı yakasından çekildiler.

1994: Birleşmiş Milletler, Bosna Hersek'te oluşturulacak uluslararası askeri güce katılmak için Türkiye'nin yapmış olduğu başvuruyu kabul etti. Türkiye, Bosna'ya 2000 asker gönderecek.

1997: Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu, Türk-İş ve DİSK, MGK kararlarına tam destek verdiklerini açıkladılar. 28 Şubatta askerin başlattığı top yekün savaşa sözde aydınlar, gazeteciler, iş adamları, bürokratlar, sivil toplum kuruluşları destek vermiş, darbeye kılıf dikmişlerdir. Halbuki herkes üstüne düşeni yapsa ve askeri vesayete itiraz etseydi asker de bu kadar cüretkar davranamazdı. Ama darbe şakşakçıları hem toplum vicdanında hem de tarih önünde hep utanç duyacakları etiketi üzerlerinden atamayacaklardır.

2001: Mekke'de Hac'da çıkan izdihamda 35 hacı adayı öldü.

2009: Kırgızistan Hükümeti Özel Bir Kararname Çıkartarak, Cumhuriyet Çapında Okullar Dahil Tüm Devlet Dairelerinde Kadınların Başörtü Kullanmasını Yasakladı. Kırgızistan Eğitim Bakanı, "Kırgızistan Medeni Bir Ülke. Dış Merkezli Radikal Dini Örgütler Tarafından Çocuklarımız Üzerine Yoğun Baskı Yapılmakta. Çocuklarımız Çağdaş Eğitimle Türban Arasında Seçime Zorlanmakta. Bizim Ülkemiz İçin Yaptığımız Seçim Ortadadır. Biz Çağdaş Eğitimi Seçiyoruz" Dedi. Çağdaş Eğitim Veya Çağdaş Yaşama Sadece Soyunmakla Kavuşacağını Sanan Bir Zihniyet Sadece İblise Arkadaş Olmakla Kalmaz Aynı Zamanda Bu Zihniyet Yaşadığı Topluma Hakim Oldukça O Toplumu Her Açıdan Çöküşe Sürükleyerek Yeni Nesillerin Hem Dünyasını Hem Ahiretini Mahveder.

2012 : İSLAMİ SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINA YÖNELİK SİNDİRME FAALİYETLERİ HIZ KESMİYOR. BU KEZ ADRES ADANA.

ADANA`DA HAYIR HİZMETLERİ İLE TANINAN BAZI STKLAR ÜZERİNDEKİ BASKI YENİ BİR BOYUTA TAŞINDI. ADANA POLİS`NİN BAZI DERNEK MÜDAVİMLERİNE  'DERNEĞE GİTMEYİN!' ŞEKLİNDE BASKI YAPILDIĞI İDDİA EDİLDİ.

İDDİALARA GÖRE; KENDİLERİNİN 'ÖZEL BİRİM' ELEMANI OLDUKLARINI BELİRTEN POLİSLER;  SÖZ KONUSU GENÇLER VE AİLELERİ İLE AYRI AYRI GÖRÜŞEREK, YASAL OLAN DERNEKLERİ İLLEGAL FAALİYETLER YAPMAKLA SUÇLAYIP, AİLELERDEN ÇOCUKLARINI BU DERNEKLERE GÖNDERMEMELERİNİ İSTEDİ.

2012 : Rusya'daki Devlet Başkanlığı Seçimi Tamamlandı.

Vladimir Putin Dört Yıl Aradan Sonra Yeniden Seçildi.

110 Milyon Seçmenin Oy Kullandığı Seçimlerden Sürpriz Çıkmadı.

Vladimir Putin, Oyların Yüzde 64 'Ünü Alarak 3'ü Kez Devlet Başkanlığına Seçildi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir