• DOLAR 32.376
  • EURO 35.021
  • ALTIN 2325.58
  • ...

Uluslararası Tahkim Mahkemesinin, Rus enerji şirketi Gazprom'un Ukrayna'ya doğalgaz sevkiyatıyla ilgili yükümlülüklerini yerine getirmediğine hükmetmesinin ardından, Rus enerji şirketi Gazprom Ukrayna'ya doğalgaz sevkiyatını durdurdu.

Son yıllarda ciddi bir siyasi kriz yaşayan Kiev ile Moskova yönetimleri arasında bu kez doğalgaz krizi baş gösterdi.

Ukrayna doğalgaz firması Naftogaz'ın, Rus enerji şirketi Gazprom hakkında doğalgaz sevkiyatıyla ilgili yükümlülüklerini yerine getirmediği gerekçesiyle Merkezi İsveç'in başkenti Stockholm'de bulunan Uluslararası Tahkim Mahkemesinde açtığı dava, çarşamba günü karara bağlandı.

Mahkeme Rusların, Ukrayna doğalgaz firması Naftogaz'a 2,56 milyar dolar tazminat ödemesini kararlaştırdı.

Bu karara cevap olarak Gazprom, Ukrayna'ya doğalgaz akışını kesti ve Ukrayna'nın sevkiyat için yaptığı ön ödemeyi de geri gönderdi.

Zor durumda kalan Ukrayna hükümeti, enerji tasarrufu yapmak adına kreş, ilköğretim ve üniversiteler dahil tüm okulları tatil ilan etti. Bunun yanı sıra elektrik santrallerinde doğalgaz yerine petrol kullanımı talimatı verildi ve Ukrayna, Polonya'dan doğalgaz satın aldı. Naftogaz, bu süre zarfında Gazprom ile uzlaşma yoluna gideceğini bildirdi.

Rusya, Ukrayna'ya gaz sevkiyatını daha önce de durdurmuştu. Doğalgaz üzerindeki bu çatışma, Rusya ile Ukrayna arasında diğer alanlarda yaşanan siyasi gerilimin bir parçası olarak görülüyor. (İLKHA)