• DOLAR 32.649
  • EURO 34.842
  • ALTIN 2496.273
  • ...
"Bağımlılıkla mücadeleye karşı her an geç kalıyormuşuz gibi çalışmamız gerekiyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Her yıl 1-7 Mart tarihleri arasında kutlanan "Yeşilay Haftası" kapsamında Yeşilay Cemiyeti Gaziantep Şubesi 100'uncü Yıl Kültür Parkı'nın girişine stant açtı.

Sigara, teknoloji ve diğer bağımlılıkların zararlarının anlatıldığı stantta, bağımlılıkların zararları ile ilgili bilgilerin bulunduğu broşürler, kalem, şapka ve bileklik gibi çeşitli hediyeler dağıtılırken, çocuklara da yaşlarına göre broşür ve hediyeler verildi.

Halkı kötü alışkanlıklar konusunda bilgilendirme amaçlı açtıkları stant ve Yeşilay Haftası ile ilgili İLKHA muhabirine açıklamalarda bulunan Yeşilay Cemiyeti Gaziantep Şube Başkanı Fatih Tamer, Yeşilay'ın yaklaşık bir asırdır bağımlılıklarla mücadele eden en köklü sivil toplum kuruluşlarından olduğunu, bu anlamda bağımlılıklarla mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

"Dünya üzerinde bütün bağımlıklarla mücadele eden tek kuruluşuz"

Bu yıl da Yeşilay Haftası dolayısıyla Türkiye'nin dört bir yanında çeşitli etkinlikler düzenlendiğini ve bu kapsamda Gaziantep'te de etkinlikler düzenleyeceklerini bilgisini veren Tamer, "Her sene olduğu gibi biz 1-7 Mart günleri arasında 'Yeşilay Haftası' etkinlikleri yapıyoruz. Bizler de fırsat bulduğumuz birçok noktada vatandaşları bilgilendirmek adına bağımlılıkla mücadelenin daha fazla yaygınlaşması adına etkinlikler yapmaya çalışıyoruz. Şu an Yeşilay'ın kuruluşunun 98'nci yılını kutluyoruz. Yeşilay 5 Mart 1920'de kuruldu. Artık bir asırlık bir dernek ve cemiyet diyebiliriz. Dünya üzerinde bütün bağımlıklarla yani tütün, alkol, uyuşturucu, teknoloji ve kumar gibi çok farklı bağımlıklarla bir arada mücadele eden tek kuruluşuz." dedi.

Özellikle çocukların ve gençlerin teknoloji bağımlılığından uzak ve sosyal aktivitelere yönlendirilmeleri hususunda ailelere bilgiler verdiklerini anımsatan Tamer, "Bu mücadelenin ne olduğunu, bağımlılığın nasıl bir problem olduğunu özellikle çocuklardan başlayarak vatandaşımıza aktarmaya çalışıyoruz. Bu tür saha etkinliklerinde bunlar çok ciddi bir katkı sağlıyor. En azından ayaküstü vatandaşların sorduğu bir soru varsa bilgi vermeye çalışıyoruz. Ya da bizim hazırladığımız çeşitli broşür ve dokümanlar, yine çocuklar için hazırladığımız bazı özel materyallerle çocukların en azından beyinlerinde Yeşilay ile ilgili bir şeylerin oluşmasını ümit ediyoruz. Gelecekte çocuk bunu hatırlasın, cemiyetin varlığından ve yaptığı mücadeleden bilgisi olsun istiyoruz. Biz bunu her sene yapıyoruz. Sadece Yeşilay Haftası'nda değil diğer farklı zamanlarda buna benzer çalışmalarımız oluyor. Aynı şekilde yine bu hafta içerisinde davet edildiğimiz okullar var, oralara gidip yine çocuklar ve gençlerle sohbet ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Hafta kapsamında çeşitli etkinlikler ve ziyaretler yapacaklarını belirten Tamer, Yeşilay Cemiyeti olarak, bağımlılık ve kötülüklerle mücadele ettiklerini ve edeceklerini belirtti.

"Çapraz bir bağımlılık var"

Son yıllarda madde bağımlılığı ile ilgili bir artışın söz konusu olduğunu vurgulayan Tamer, "Bağımlılıkla alakalı şöyle bir durum var. Çapraz bir bağımlılık var. Birçok bağımlılığa düşenin başka bir bağımlılığı düşmesi çok kolaylaşıyor. Bu noktada madde bağımlılığı ile ilgili bir artış var ama aslında artışın diğer sebebi de duyarlılığın artması. Eskiden kimse bu meseleyi gündeme getirmiyordu ya da anlatmıyordu. Şimdi insanlar anlatmaya başladı. Ya da acaba böyle bir tehlike var mı diyerek konuşmaya başladılar. Dolayısıyla bir artış var." şeklinde konuştu.

"8-9 yaşında sigaraya başlayan bir çocuk diğer maddelere daha kolay ulaşabiliyor"

Özellikle 15 ila 39 yaş arasındaki kişilerde çok ciddi bir madde bağımlılığı artışının olduğunu belirten Tamer, şunları söyledi:

"2017 yılında çıkan bir rapora göre Türkiye'de kullanım itibari ile yüzde 1.3 ile 2 gibi de bir rakamdan bahsediliyor. İlk kullanan ve şu an bağımlı olanlar da bu rakama dahil. Özellikle 15 ile 39 yaş arası 35-40 yaşları civarında çok ciddi bir artış gözüküyor. Daha doğrusu kullanım o aralıklar da var. Fakat artış olarak da çocuk yaşlarda kullanımda bir sıkıntı var. Özellikle sigara uyuşturucu bağımlılığının bir temel noktası olduğu için maalesef 8-9 yaş gibi rakamlardan bahsediliyor. Veyahut biz denk geliyoruz. 8-9 yaşında sigaraya başlayan bir çocuk otomatik olarak diğer maddelere daha kolay ulaşabiliyor. Yani bir şekilde merak ettiği sigaraya başladığı için merak ettiği başka bir kötülüğe de ulaşabiliyor. Dolayısıyla burada çocuklar için çok ciddi bir sıkıntı var."

"Her an geç kalıyormuşuz gibi çalışmamız gerekiyor"

"Teknoloji hayatımızı kolaylaştıran bir araç ama yanlış kullanımıyla birlikte de özellikle çocuklarda çok ciddi zararlar ortaya çıkartabiliyor" diyen Tamer, özellikle de son zamanlarda yaygın olan ve ölümlere neden olan bazı oyunlara dikkat çekerek, şöyle konuştu:

"Mavi balina gibi bahsedilen çeşitli oyunlar veya aşırı derece uzun süre teknoloji kullanımı başka bir bağımlılık yapıyor. Daha da kötüsü diğer bağımlılıkları bu teknoloji üzerinden pazarlamak veya buna benzer yöntemlerle ulaştırmak söz konusu oluyor. O yüzden artık bu savaşın uyuşturucu boyutu daha tehlikeli gibi dursa bile teknoloji boyutu da bir taraftan çok hızlı bir şekilde herkesi kapsayacak şekilde karşımızda duruyor. Bunun için de çok ciddi bir bilgilendirme, mücadele çalışması yapılması gerekiyor. En önemli düsturumuz ise geç kalmış değiliz ama her an geç kalıyormuşuz gibi çalışmamız gerekiyor. Çünkü bu konularda yeterli tedbirler alamazsak bundan 5-10 yıl sonra karşılaşacağımız manzara hiç de hoş bir manzara olmayabilir. O noktadan sonra da artık bu tür faaliyetler yapmamızın da hiçbir anlamı kalmayabilir. Ama şu an elimizden geldiği kadar bu önleme faaliyetlerini yapabilirsek ve ne kadar çok çocuğumuza, gencimize bunu anlatabilir ve bu tehlikeyi duyurabilirsek ailelerde bu konuda ne kadar duyarlı olursa okulda öğretmenler, evde ebeveynler, vatandaş, komşu komşunun durumunu bilirse bu noktada en azından var olan bu artışı biraz yavaşlatma şansımız olabilir. Bir şekilde de bu meseleyi durdurmak azaltmak, artık belli bir noktaya kadar indirme noktasında bir çaba harcamamız gerekiyor. Şu an biz Yeşilay olarak elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz ama yeterli değil. Daha fazla çalışmamız gerekiyor."

Yeşilay'ın yaptığı çalışmaları desteklediğini belirten lise öğrencisi Mustafa Çakmak, "Teknoloji çok iyi ama zararları da var. Sosyal medya hesaplarına ve kötü örnekler olan programlara girmemeliyiz. Biz teknolojiyi kullanmalıyız ama çok fazla kullanmamalıyız. Mavi balina oyunu insanları öldürüyor. Bu tür oyunlar çok zararlıdır. Bu tür oyunlardan da uzak durmamız gerekiyor. Sigara ise oldukça çok kötü bir alışkanlıktır." diye konuştu.

Sigara ve teknoloji bağımlılığın ciddi zararlarının olduğunu belirten Hamit Alagöz ise "Her şeyin fazlası zarardır. Bilgisayar başında fazla vakit geçirmemeliyiz. Çünkü fazlası zararlıdır. Bilgisayarda da şiddet içeren oyunlar oynamasınlar. Şimdi mavi balina diye bir oyun çıkmış şu ana kadar bu oyundan dolayı ölenlerin sayısı artmaktadır. Daha uygun oyunları oynamamız gerekiyor. Sigara ise sağlığa zararlıdır. Sigara içenler kendi sağlıklarıyla oynuyorlar. Allah'ın verdiği temiz vücuda kendileri zarar veriyor." diye belirtti.

İlkokul öğrencisi Kadir Kayaz ile Emine İzler Atar da çocukların ders saatinin dışında bilgisayar başında fazla vakit geçirmemeleri gerektiğini ve büyüklerin ise sigara konusunda çocuklara örnek olmamaları gerektiğini ifade ettiler. (İbrahim Koçyiğit- İLKHA)
























 

Bu haberler de ilginizi çekebilir