• DOLAR 32.494
  • EURO 34.616
  • ALTIN 2478.821
  • ...
"Senegal bizim için değerli bir dost ve stratejik ortaktır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Resmî ziyareti vesilesiyle Senegal'in başkenti Dakar'da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall ile birlikte, gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantı öncesinde düzenlenen törende Senegal Cumhurbaşkanı Sall, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ülkenin en yüksek nişanı olan "Senegal Yüksek Devlet Nişanı" takdim etti.

Cumhuriyet Sarayında nişan takdim törenin ve iki ülke arasındaki anlaşmaların ilgili bakan ve kurum yöneticileri tarafından imzalanmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaretine ve görüşmelerine ilişkin basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Senegal'e yaptığı ziyaretten duyduğu memnuniyetini ve gösterilen ilgiden dolayı teşekkürlerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Senegal'in; demokrasisi, siyasi ve ekonomik istikrarı ile kıtada örnek bir ülke olduğunu, bölgesinde barışa önemli katkılarda bulunduğunu söyledi.

Senegal'in çevresinde ve kıta genelindeki öncü rolünü takdirle karşıladıklarını, bu rolün ileride daha da güçleneceğine inandıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Senegal bizim için değerli bir dost, bunun yanında stratejik bir ortaktır." diye konuştu.

Senegal'in de Türkiye'nin kara gün dostu olduğunu 15 Temmuz'da ispat ettiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Senegal hükûmetine 15 Temmuz darbe girişimi karşısında Türkiye'yle sergilediği dayanışma için teşekkür etti ve bu asil tavrı hiçbir zaman unutmayacaklarını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Senegal'deki FETÖ ile iltisaklı okulların kapatılmasının önemli olduğunu, bu terör örgütü ile mücadelede Senegal'le yaptıkları iş birliğini kararlılıkla sürdüreceklerini kaydetti. Maarif Vakfı tarafından Senegal'de kurulan ve kurulmakta olan okullarda; vatanını seven, ülkesi ve ailesi için çalışan nesillerin yetiştirileceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk ve Senegal devletlerinin teminatı altında faaliyet gösterecek okullara verdikleri destek dolayısıyla Senegal hükûmetine teşekkür etti.

Senegal Cumhurbaşkanı Sall ile yaptıkları görüşmelerde iki ülke arasındaki ilişkilerin ulaştığı seviyeyi değerlendirme fırsatı bulduklarını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, "2013 yılında başbakan olarak ziyaret ettiğim ve aldığımız kararların o günden bugüne hayata geçtiğini görüyorum. Nasıl 2013 yılından sonra ilişkilerimiz yeni bir ruhla geliştiyse, bu ziyaretimden sonra da yeni bir hamle yakalayacağımıza inanıyorum." şeklinde konuştu.

"Ticaret hacmini yükseltmek kadar, onu dengede tutmak da önemli"

İki ülke arasındaki iyi siyasi ilişkilerin ikili ticari verilerde de kendini gösterdiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2017'de ikili ticaret hacminin 250 milyon dolara yaklaştığına işaret etti ve "Fakat ticaret hacmini yükseltmek kadar, onu dengede tutmak da büyük bir önem arz etmektedir, aksi takdirde bu başarılar sürdürülebilir olamaz." diye ekledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendileri için Türkiye'nin potansiyelini Senegal'de tanıtmak kadar Senegal'in potansiyelini Türkiye'de tanıtmanın da önemli olduğunun altını çizerek, Senegal Cumhurbaşkanı Sall'in 2025 yılını hedefleyerek oluşturduğu yükselen Senegal kalkınma planının, bölgedeki diğer ülkeler için de bir örnek teşkil ettiğini dile getirdi.

Türk firmalarının proje ve eserleriyle Senegal'de iz bıraktıklarına değinen Senegal hükûmetinin Türk şirketlerine verdiği desteğe müteşekkir olduklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk iş adamalarının Senegal'deki projelerde daha fazla pay almasını temenni ettiğini söyledi.

Ziyareti kapsamında iki ülke arasında enerji, turizm ve ulaştırma alanlarında yapılan anlaşmalara işaret ederek, turizm, maden ve mineraller, hidrokarbonlar ve enerji ile demir yolu alanlarındaki iş birliği anlaşmaları özellikle önemsediğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm bu anlaşmaların iki ülke arasındaki iş birliğine katkı sağlayacağına inancının tam olduğunu sözlerine ekledi.

"Afrika ile ilişkilerimizin geçmişinde kara bir leke yoktur"

Dört ülkeyi kapsayan Afrika resmî ziyaretlerinde Cezayir ve Moritanya'ya gittiğini, Senegal'den sonra Mali'ye geçeceğine değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaretlerinin anlamını, bu ülkelerde yaptığı görüşmelerde çok daha iyi anladığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz Afrika ülkeleriyle eşit ortaklık ve saygıya dayalı bir iş birliği geliştirmek istiyoruz. Türkiye'nin Afrika'yla ilişkilerinin tarihi 10'uncu yüzyıla dayanıyor. Hamdolsun bin yılı aşan bu geçmişte kara bir leke yoktur. Bu mazide Goree Adası gibi vahşetin ve sömürünün zirve yaptığı yerler yoktur. Beş yıl önce başbakanken ziyaret ettiğim Goree Adası'nı, inanın her hatırlayışımda insanlık adına bir hicap olarak görüyorum. Elbette yaşanan onca zulme ve katliama rağmen Afrikalı kardeşlerimin gösterdiği dirayeti yüce gönüllüğü de saygıyla karşılıyorum. Bizler gelecek asrın bir Afrika asrı olacağına inanıyoruz. İşbirliğimize bu açıdan uzun vadeli bakıyoruz."

"Senegal'in kara gün dostuyuz"

"Şayet çelikten dişlerin varsa, demirden Hindistan cevizlerini bile yiyebilirsin." şeklindeki Senegal atasözünü aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamalarını şöyle tamamladı: "Bence iyi bir dost çelikten dişe benzer. İşte biz de Senegal'in kara gün dostuyuz. Senegal ve Türkiye'nin tıpkı Senegal millî marşında denildiği gibi omuz omuza verdiğinde üstesinden gelemeyeceği hiçbir zorluk yoktur." (İLKHA)
















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir