• DOLAR 32.412
  • EURO 35
  • ALTIN 2324.401
  • ...
Ermenistan Türkiye ile normalleşme protokollerini iptal etti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ermenistan Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısı sonrası açıklama yapan Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın sözcüsü Vladimir Hakobyan, Türkiye ile normalleşme protokollerini iptal ettiklerini belirterek "Uygulanmalarına yönelik herhangi bir ilerleme yaşanmadığı için Ermenistan bu protokolleri hükümsüz kıldı." dedi.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan geçtiğimiz yıl eylül ayında BM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada Türkiye ile yapılan protokolleri iptal edeceklerini söylemişti.

Ermenistan Dışişleri Bakanı Eduard Nalbandyan da aralık ayında yaptığı açıklamada, protokollerin bahar aylarında iptal edileceğini duyurmuştu.

Ermenistan ve Türkiye arasında ilişkilerin normalleştirilmesi için süreç 2008 sonbaharında başlamıştı.

İsviçre'nin Zürih kentinde imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti ile Ermenistan Cumhuriyeti Arasında Diplomatik İlişkilerin Kurulmasına Dair Protokol", iki ülke arasındaki mevcut sınırın karşılıklı olarak tanınmasını öngörüyordu.

Protokol çerçevesinde Türkiye ile Ermenistan gerek ikili gerekse uluslararası ilişkilerinde, "eşitlik, egemenlik, diğer ülkelerin iç işlerine müdahale etmeme, toprak bütünlüğü ve sınırların dokunulmazlığı" ilkelerine saygılı olacaktı.

İki ülke protokolle ayrıca, aradaki mevcut sınırı uluslararası hukukun ilgili antlaşmalarında tarif edildiği şekliyle karşılıklı olarak tanıyarak, ortak sınırın açılmasını kararlaştırıyordu.

İki ülke arasında 10 Ekim 2009 tarihinde imzalanan protokoller "tarihi" olarak nitelenmişti.

Ermenistan parlamentosunda çoğunluk koalisyonunu oluşturan partiler daha sonra, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuyu Azerbaycan-Ermenistan arasındaki Dağlık Karabağ sorunuyla beraber ele aldığını söyleyerek bunu süreci dondurma kararı almıştı.

Erdoğan cumhurbaşkanı seçildikten sonra da ''Eğer Azerbaycan-Ermenistan sorunu çözülürse Türkiye-Ermenistan arasındaki sorun da çözülmüş olur ama bu çözülmediği sürece Türkiye-Ermenistan arasındaki sorun da haliyle aynı şekilde devam eder.'' demişti.  (İLKHA) 

Bu haberler de ilginizi çekebilir