• DOLAR 32.334
  • EURO 35.101
  • ALTIN 2300.043
  • ...
Saadet Partisinden MGYC'ye "uyum yasası" ziyareti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Saadet Partisi Mardin İl Başkanı Ahmet İletmiş, İl Gençlik Kolları Başkanı Ömer Çiftçi ve yönetim kurulu üyelerinden oluşan heyet, Mardin Gazeteci ve Yazarlar Cemiyeti'ni (MGYC) ziyaret etti.

Heyet, Mardin Gazeteci ve Yazarlar Cemiyeti Başkan Yardımcısı Mehmet Salih Keskin karşılandı. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Keskin, gazetecilik çalışmaları hakkında bilgilendirmede bulundu.

Saadet Partisi Mardin İl Başkanı Ahmet İletmiş, Türkiye'de birçok olayın aynı anda yaşandığını, şuan da ise Afrin'in ön planda olduğunu söyledi.

Saadet Partisi Mardin İl Gençlik Kolları Başkanı Ömer Çiftçi de 16 Nisan 2017 halk oylaması ile anayasa değişikliği yapıldığını anımsatarak, "Yapılan anayasa değişikliği, yönetim şekli değişikliğini getirmiş ve ülkemiz parlamenter sistemden Cumhurbaşkanlığı (Başkanlık) Sistemi'ne geçmiştir." dedi.

Partisinin genel merkezleri tarafından "Adil Seçim Adil Sistem" adında kitapçık hazırladığına değinen Çiftçi, kitapçıkta seçimlerle ve Meclis'in işleyişiyle ilgili bazı hususların ele alındığını belirtti. Çiftçi, kitapçık ve uyum yasalarıyla ilgili hem bilgilendirmek hem de gazetecilerin görüşlerini almak için çeşitli ziyaretler gerçekleştirdiklerini söyledi.

"Yüzde 10 baraj tamamen kaldırılsın"

Çiftçi, uyum yasalarıyla ilgili kitapçıkta yer alan düzenlemelerin bazılarını şöyle paylaştı:

 "Engelli seçim sistemine son verilmeli. Yüzde 10 barajı tamamen kaldırılmalı. Yapılan son Anayasa değişikliği ile Başkanlık Sistemine geçilmesiyle 'yönetimde istikrar' endişesi ortadan kalkmıştır. Baraj endişesi, seçmenin birincil tercihine oy kullanmasına engel olmakta, seçmenin iradesini ve siyasi özgürlüğünü zedelemektedir.

"Hazine yardımı seçime giren bütün partilere verilsin"

Hazine yardımı bütün partilere ve hakça yapılmalı. Devletin tüm siyasi partilere yardım yapması, devletin bütçesi elvermiyorsa, bütçeden ayrılabilecek toplam miktarın partiler arasında aldıkları oya göre adil bir biçimde dağıtılması gerekmektedir. Devlet yardımı konusunda Siyasi Partiler Kanunu'ndaki sınırlamalar hem anayasaya aykırıdır hem de eşitler arasında eşitsizliğe sebebiyet vermektedir. Yapılacak düzenlemede bu adaletsiz yaklaşım mutlaka değiştirilmeli ve seçime girme yeterliliği kazanan bütün partiler hazine yardımı alabilmelidirler.

"Basın yayın kuruluşlarının tarafsızlığı temin edilmeli"

Bunun yanında basın yayın kuruluşlarının tarafsızlığı temin edilmelidir. Cumhurbaşkanı adayı göstermek için gerekli 100 bin imza şeffaf ve kolay olmalı. Grubu olan partilerin dışında Mecliste temsil edilen diğer siyasi partilere de söz hakkı tanınmalı."

"Meclis teklifleri gündemine almalı"

Uyum yasalarıyla ilgili tekliflerin yerinde olduğunu belirten Keskin, bu tekliflerin Meclis'in mutlaka gündemine alması gerektiğini ifade etti.

Saadet Partisi Mardin İl Gençlik Kolları Başkanı Ömer Çiftçi, Keskin'e partisinin hazırladığı "Adil Seçim Adil Sistem" adlı kitapçığı ile merhum Necmettin Erbakan'ın "Davam" adlı kitabını hediye etti.  (M. Salih Keskin - İLKHA) 







Bu haberler de ilginizi çekebilir