• DOLAR 32.333
  • EURO 35.056
  • ALTIN 2282.641
  • ...

Batman-Siirt Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Bölge Odası Başkanı Servet Kurt, Başkan Yardımcısı Temim Orhan ve Oda Sekreteri Hayrettin Başaran, "1-7 Mart Muhasebe Haftası" dolayısıyla kentteki yerel ve ulusal basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Burada açıklama yapan Oda Başkanı Servet Kurt, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik mesleğinin toplumun tüm kesimlerine tanıtılması, ekonomiye ve iş dünyasına sunduğu değer ve faydaya ilişkin farkındalığın arttırılması amacıyla her yıl 1-7 Mart Muhasebe Haftası olarak kutlandığını söyledi.

Kurt, mali müşavirlerin; pratik ve teorik bilgilerini, matematik, bilim ile birleştiren mali tabloları tasarlayıp, bunları analiz eden, yorumlayan, mali problemleri tanımlayabilen, bu problemlere bilimsel ve matematiksel prensipler çerçevesinde verimli, ekonomik ve standartlara uygun çözümler üretebilen, işletmelerin mali yapısını, mali geleceğini yeniden inşa eden, strateji geliştiren kişiler olduğunu belirtti.

Meslektaşlarının ekonominin lokomotifi konumunda olduğunu ifade eden Kurt, "Ticari hayatın tüm aktörlerinin ihtiyaç duyduğu mesleğimiz, ezbercilikle yapılabilecek bir meslek grubu asla değildir. Mali müşavirler işletmelerin matematiksel hesaplamalarının yanında ticaret hukuku, vergi hukuku, iş ve sosyal güvenlik hukuku ve diğer birçok hukuk alanına hâkim kişilerdir. Zira meslek salt matematiksel hesaplamalar yapmak demek değildir. İşletmeler ve kişilerin yaptıkları faaliyetleri ticaret kanunu, vergi kanunları, sosyal güvenlik kanunu ve iş kanunu mevzuatından bağımsız bir şekilde yürütebilmeleri söz konusu değildir. Meslektaşlarımız bu noktada vergi mükelleflerinin mevzuata uyumunu da sağlamaktadırlar. Mesleğimiz sadece vergi kavramı ile var olan bir meslek profilinden çoktan çıkmıştır." dedi.

Kurt, "İşletmeler yatırım kararı almadan önce mutlaka mali müşavirlerine danışmaları gerekir. Meslek icra edilirken sınırlı uygunluk denetimden tutun da vergi mükellefleri ile beraber müştereken ve müteselsilen sorumluluğa kadar birçok noktada mesleki risklerimiz mevcuttur. Bunun yanında iş çeşitliliği açısından da sorunlarla karşı karşıya kalmaktayız. Meslektaşlarımız bedelini alamadığı birçok işi de yapmak durumunda kalmaktadırlar. Teknolojik değişimleri anında özümseyip uygulayan, kamuya bilgi üreten, vergi mükelleflerinin iş hayatına uyumundaki rolleri ile meslektaşlarımız ülke ekonomisi için büyük öneme sahiptirler." diye konuştu. (M. Fatih Akgül-İLKHA)