• DOLAR 32.585
  • EURO 34.826
  • ALTIN 2416.551
  • ...
Her Savaş Arkasında Milyonlarca Yetim Bırakıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Diyarbakır İHH İnsani Yardım Derneği 'Yetimlere Dünyanızda Yer Açın' diyerek 'Elini Tutmazsan Adı Yetim Kalır' sloganıyla 'Yetimlere Destek Gecesi' programı düzenledi. Programda özellikle Hz. Muhammed'in yetim yönüne vurgu yapan İlahiyatçı Prof. Dr. Ahmet Keleş salondaki katılımcılara duygu dolu anlar yaşattı.

 

Dünya yetimlerini özellikle Afrikalı yetimleri konu alan bir sinevizyon gösteriminden sonra Kur'an-ı Kerim tilaveti ile program başladı.

 

Mazlumun Dini, Dili ve Irkı Sorulmaz
Açılışta kısa bir konuşma yapan Diyarbakır İHH İnsani Yardım Derneği il yönetim üyesi Ercan Yıldız, derneklerinin misyonu üzerinde durarak; "Dernek olarak misyonumuz; yeryüzünün neresinde olursa olsun ve en önemlisi kim olursa olsun tüm mazlumların yanında olduğumuzu hissettirebilmektir. Çünkü mazlumun dini, dili ve ırkı sorulmaz hele bu yetim ise biz müminler olarak inanmışlar olarak her halükarda yanlarında olmak zorundayız. Dolaysıyla Diyarbakır İnsani Yardım Derneği Diyarbakır'daki mazlumların yetimlerin yanında ve hep onlarla beraberdir" dedi.

 

Yetimlerin Birçoğu İslam Coğrafyasında Bulunmaktadır
Yıldızın konuşmasının ardında İHH Genel Başkan Yardımcısı Ömer Kesmen, bu ümmetin yetimleri, bu ümmetin Müslümanları üzerinde bir vebaldir, bir emanettir diyerek konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Yetimlerimizin iyi yetişebilmesi için iyi bir Müslüman olabilmesi için onların yetişmesinde bizim hukuki ve ahlaki görevlerimiz vardır. Biz vakıf ve dernek olarak hep yetim çalışmaları yaptık, hep yetimlerin yanında yer aldık. Coğrafyamızda milyonlarca yetim olduğunu gördük. Şu an yeryüzünde Gerek doğal afetlerden, gerek sel felaketlerinden, depremlerden ve gerekse savaşlardan dolayı 250 milyondan fazla yetim yeryüzünde bulunmaktadır. Bu yetimlerimizin birçoğu İslam Coğrafyasında bulunmaktadır. Çünkü İslam Coğrafyası hep savaş alanı oldu. Her savaş neticesinde milyonlarca yetim bırakılıyor. 2003 senesinde Irak işgal edildi, bu gün Irak'ta 4 milyondan fazla yetim vardır Bizler yetim çalışmalarımızı ne kadar hızlandırmış isek Allah diğer çalışmalarımızda yardımcı olacaktır. Yetimleri ne kadar sevindirirsek evimize ve çalışmalarımıza o kadar bereket gelir."

 

Fuhuş ve organ mafyasının potansiyelinin yetim ve öksüzler olduğuna dikkat çeken Kesmen, batılı misyonerlerin İslam coğrafyasındaki yetimleri batıya götürüp Hıristiyanlaştırma çalışmaları içerisinde olduğunu belirterek, "Ama yapacağımız yetim çalışmaları ile inşallah misyonerlerin oyunlarını bozacağız" diyerek sözlerini bitirdi.

 

Hz. Muhammed'in (sav) Yetim Sıfatını Taşımak İçin Yetim Olmak İsterdim
Ney dinletisiyle devam eden programda konuşan Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ahmet Keleş, duygusal biri olduğunu özellikle yetimleri anlatma söz konusu oldu mu yüreğinin dayanmadığını ifade ederek, bundan dolayı konuşmasını fazla uzatmayacağını söyledi.

 

Konuşmasında Hz. Muhammed'in (sav) yetim yönünü ön plana çıkaran Keleş, "İnsanlık tarihinin gördüğü göreceği en büyük insan bir yetimdi, Hz. Muhammed'dir (sav). Buradaki mesaja dikkatinizi çekmek istiyorum. Allah'ın yetimlere nasıl sahip çıktığını görüyor musunuz? Resulullah'ın taşıdığı öyle bir sıfat vardır ki o sıfatın bir parçasını taşımak için yetim olmak isterdim. Çünkü yetim dediğim zaman benim aklıma Hz. Muhammed gelir. Yetimlerin efendisi, yetimlerin seyidi insanlığın efendisi, başımızın tacı varlığın sultanı bir yetimdi. Kim ümit ederdi ki, Allah insanlığı kurtaracak bir nebi çıkaracaktı? Kim ümit ederdi ki, kim tahmin ederdi ki insanlığın kaderine damgasını vuracak bir yetimi çıkaracaktı? İnsanlık onur ve haysiyetine uygun yaşasın diyenleri bu dünyayı kuracak olanların yanına yetimlerin yanına yetimlere sahip çıkmaya çağırıyorum. Çünkü yetimlerin yanı, Allah'ın ve Hz. Muhammed'in bulunduğu tek yer, tek mekândır" diye konuştu.

 

Keleş, "Sizi insanlığın geleceğini kurtaracak olan kimsesizlere sahip çıkmaya çağırıyor kimsesizlere sahip çıkmakla Hz. Peygamberin davasına, onun sevgisine sahip çıkmış olmaya davet ediyorum" çağrısıyla konuşmasını tamamladı.

 

Son olarak sanatçı Mikail, seslendirdiği ezgi ve ilahilerden sonra emeği geçenlere plaket verildi.

 

Program kapanış duası ile son buldu.

 

Program sonunda Diyarbakır İHH İnsani Yardım Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Veysi Çiçekli organizasyonda emeği geçen ve tüm katılımcılara teşekkürlerini İlke Haber Ajansı ile illeti.

 

Gece nedeniyle salon dışında yetimlere yardım amaçlı kermes açılırken, programa katılanlara yetimlerle ilgili CD hediye edildi. (Osman İçli, Emrullah Araz - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir