• DOLAR 32.369
  • EURO 34.964
  • ALTIN 2325.646
  • ...
Suriyeli kadınlar için `Vicdan Konvoyu` çağrısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Suriye hapishanelerinde hukuka aykırı olarak tutulan ve işkence edilen kadınların seslerini duyurmak ve serbest bırakılmaları için Suriye sınırına 'Kadınlar İçin Vicdan Konvoyu' yola çıkacak.

'Vicdan Konvoyu' adına açıklamalarda bulunan Avukat Gülden Sönmez, Dünyanın dört bir yanından kadınlar olarak Suriye hapishanelerinde hukuka aykırı olarak tutulan ve işkence edilen kadınların seslerini duyurmak ve serbest bırakılmaları için dünyaya bir çağrı olarak 'Kadınlar İçin Vicdan Konvoyu'nu yola çıkaracaklarını belirtti.

Suriye rejim güçleri tarafından tutulan ve halen hapishanelerde olan kadın sayısının 6 bin 736 olduğunu aktaran Sönmez, bu sayının 6 bin 319'unun yetişkin, 417'sinin kız çocuğu olduğuna dikkat çekti.

"Halen hapishanelerde olan kadın sayısı 6 bin 736"

Sönmez, "Mart 2011'den bu yana devam eden Suriye savaşı sırasında, 1 milyona yakın insan hayatını kaybetmiş ve on binlerce insan hapishanelere girmiş çıkmış, bir kısmı ise halen hapishanelerdedir. Suriye insan hakları kuruluşlarının son verilerine göre tespit edilebilen tutuklanan kadın sayısı, Mart 2011'den 2017 sonuna kadar 13 bin 581'dir. Mart 2011'den bu yana Suriye Savaşı sırasında Suriye rejim güçleri tarafından tutulan ve halen hapishanelerde olan kadın sayısı 6 bin 736'dır. Bu sayının 6 bin 319'u yetişkin 417'si kız çocuğudur. Bunlar sadece resmi cezaevlerinde tutulanlardır. Hapishane gibi kullanılan diğer türlü boş fabrika vb. binalarda tutulanların sayısı bilinmemektedir. Bazı kadınlar hamileyken alınmış ve orada doğum yapmıştır. Bazı kadınlar çocuklarıyla alınmıştır. Bazı kadınlar ise tutulan yerlerde tecavüze uğramış ve tecavüz sonucu olan çocuğu orada doğurmak zorunda bırakılmıştır. Birleşmiş Milletler Bağımsız Uluslararası Suriye Araştırma Komisyonu damgalanma endişesi ve travma gibi nedenlerle cinsel şiddet vakalarının gerçekleşenden az bildirildiğini beyan etmiştir." dedi.

Suriye'deki savaş sırasında kadınlara yönelik cinsel saldırı, işkence ve hukuksuz tutulmaların uluslararası hukuka göre savaş suçu ve insanlığa karşı suç niteliğinde olduğunu belirten Sönmez, "Bilinen tek gerçek şudur ki Suriye rejimi kadınlara tecavüz ve saldırıyı bir savaş silahı olarak kullanmaktadır. Kadınlara yönelik yapılan ihlaller ve suçlar sadece rejim askerlerince değil Şebbiha adlı silahlı çeteler ve terör örgütlerince de işlenmektedir." diye belirtti.

"Bizler Dünyanın dört bir yanından kadınlar olarak Suriye hapishanelerinde hukuka aykırı olarak tutulan ve işkence edilen kadınların seslerini duyurmak ve serbest bırakılmaları için dünyaya bir çağrı olarak 'Kadınlar İçin Vicdan Konvoyu'nu yola çıkarıyoruz." diyen Sönmez, amaçlarını şu şekilde sıraladı: "Kadınların, Suriye'de savaşın başından bu yana işkence, tecavüz, infaz, hapis ve mültecilikle gelen dramlarına dikkat çekmek, Suriye'de savaş sebebiyle haksız bir şekilde tutulan tüm kız çocukları ve kadın mahpusların serbest bırakılması için çağrı yapmak ve girişim başlatmak ve tüm insanlığı savaşlarda kadınların korunması için etkili tedbirler almaya davet etmektir."

"Suriye sınırından dünyaya sesleneceğiz"

Her görüşten, hukukçu, akademisyen, gazeteci, ev hanımı, iş kadını, sporcu, sanatçı, STK temsilcisi, aktivist, işçi, memur, öğretmen, doktor, siyasetçi vb. çeşitli mesleklerden ve ülkelerden sadece kadınlar olarak otobüslerle konvoy oluşturacaklarını ifade eden Sönmez, 6 Mart 2018 tarihinde sabah basın açıklaması ile İstanbul'dan yola çıkarak sırayla İzmit, Sakarya, Ankara, Adana şehirlerinden geçerek Suriye sınırına ulaşacaklarını belirterek, "08 Mart 2018 Dünya Kadınlar Günü sabahı Suriye sınırından dünyaya sesleneceğiz. Konvoy boyunca oyalı yazmalar sembolümüz olacak. Sınırda basın açıklamamızı yaptıktan sonra bir kamp ziyaretinde Suriyeli kadınlarla bir araya geldikten sonra İstanbul'a döneceğiz." dedi. (Nizamettin Aşkin - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir