• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ 

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ), Bölgenin kalkınması, vatandaşların refah seviyelerinin yükseltilmesi, işsizliğin azaltılması, terör hadiselerinin azaltılması adına bölgenin makus talihini değiştirecek Güneydoğu Anadolu Projesi`ne hız kesmeden devam ediyor. GAP`ın en önemli illerinden biri de Şanlıurfa`dır. Son 15 yılda inşa edilen sulama projeleri ile 2 milyon 590 bin dekar zirai araziyi sulamaya açıldı. Böylece çiftçilere yıllık 936 milyon TL zirai net gelir artışı sağlandı. Yakın bir gelecekte Şanlıurfa`yı önemli bir gıda üretim üssü haline getirecek sulama yatırımları devam ediyor.

“4 BARAJ VE 3 GÖLET İNŞAATI DEVAM EDİYOR”

Şanlıurfa`nın münbit topraklarını sulamaya açmak için son 15 yılda, 2 Baraj ve 4 Gölet inşa edildi. Siverek Külhan Barajı ve Viranşehir Nohutlu Barajı 2015 yılında hizmete alındı. İçlerinde Taşbasan Depolaması, Siverek Çamurlu Gölet`inin olduğu 4 Gölet`i tamamlayarak hizmete alındı. Siverek ilçesinde Taşıkara ve Narlıkaya Barajları, Birecik ilçesinde Mezra ve Karakız Barajları ve Siverek ilçesinde 3 adet Gölet`in inşaat çalışmaları devam etmekte.

“ŞANLIURFA`DAN MARDİN`E NEHİR AKIYOR”

Şanlıurfa - Mardin Ana Kanalı, adeta bir sun`i nehirdir. 221 km uzunluğundaki ana kanalın debisi 200 m3/sn olup, Kızılırmak Nehrinin Mart ayı debisine eşittir. 221 km uzunluğundaki bu kanal 161 km`lik Süveyş Kanalından daha uzundur.

“SURUÇ OVASI POMPAJ SULAMASI PROJESİ”

Atatürk Barajından alınan su, terfi merkezi, ana kanallar ve Dünyanın sayılı dev sulama tüneli ile ovaya aktarıldı ve hasret sona erdi. Proje Suruç ilçe merkezi ve 134 yerleşim yerine ait toplam 950.970 dekar arazinin sulanması hedefleniyor. Projenin toplam maliyeti 2,2 milyar TL.

ŞANLIURFA`NIN İÇME SUYU MESELESİ ÇÖZÜLDÜ”

DSİ tarafından Şanlıurfa`ya Atatürk Barajı`ndan su götürüldü. İçme suyu arıtma tesisi, terfi merkezleri ile ana dağıtım hatları inşa edilerek, yıllık 99,05 milyon m3 içme suyu sağlanan şehrin 2025 yılına kadar olan içme suyu ihtiyacını karşılandı. 2015 yılında da, 2. kademe içme suyu isale hattı ve içme suyu arıtma tesisi inşaatlarını tamamlanarak, Şanlıurfa`nın 2045 yılına kadar olan içme suyu ihtiyacını karşılanmış olacak.