• DOLAR 32.585
  • EURO 34.651
  • ALTIN 2502.69
  • ...
"Doğu Guta`da katliama dur de"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

400 binden fazla insanın yaşadığı Doğu Guta bölgesi, 5 yılı aşkın bir süredir Esed rejimi tarafından muhasara altında tutulmakta. İnsani krizin zaten derin olduğu bölge, son haftalarda yoğunlaşan saldırılarla kısa süre içinde yüzlerce sivilin hayatını kaybettiği bir toplu mezara dönüştü.

Son 3 ayda 700'den fazla kişinin hayatını kaybettiği, binlerce insanın yaralandığı bölgede insani kriz hat safhaya ulaştı. Kuşatma altındaki insanlar videolarla dünya kamuoyuna seslerini duyurmaya çalışıyor. 2013 yılından itibaren çocuk ve bebeklerin gıda yetersizliğinden; yaralıların da tıbbi malzeme yetersizliğinden dolayı öldüğü ya da ölmek üzere olduğu kaydediliyor.

Doğu Guta'da yaşanan katliamlara dur demek amacıyla İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Merkezi'nde bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya, kısa bir süre önce Doğu Guta'dan çıkmayı başaran yardım görevlilerinin yanı sıra çok sayıda basın mensubu katıldı.

"Yetimhanemiz vuruldu"

Bölgede yaşananları özetleyerek konuşmasına başlayan İHH Genel Sekreteri Yavuz Dede, Doğu Guta'nın diğer savaş bölgelerinden farklı olarak bombalandığını söyledi.

Özellikle son bir hafta içerisinde artan saldırılara dikkat çeken Dede, şöyle konuştu:

"Son bir hafta içerisinde Şam'a yakın bir bölge olan Doğu Guta'ya rejim tarafından silahlı bir saldırı düzenleniyor. Maalesef ki bu saldırı, askeri bir amaçtan öte sivillere yönelik olarak gerçekleştiriliyor. Normalde bir savaş ortamında günlük 50 - 100 bombanın düşüyor olması belki normal karşılanabilir. Ama Doğu Guta'da bu böyle olmuyor ne yazık ki. Ve burada vurulan insanların çoğunu da hastalar, yaşlılar ve çocuklar oluşturuyor. Rejim, orada hastaneleri ve yetimhaneleri özellikle vuruyor. Bizim de geçtiğimiz hafta bir yetimhanemiz vuruldu ve bir öğretmenimiz yaralandı, kızı da şehit oldu."

"Doğu Guta'da uluslararası kanunlar hiçe sayılıyor"

Açıklamalarının devamında bölgedeki Rusya faktörüne vurgu yapan Dede, içeriye yardım gönderilemediğini ve gönderilen yardımların da rüşvete tabi tutulduğunu ifade etti.

Dede, "Rejim tarafından 2013 yılında kimyasal saldırı gerçekleştirmişti. Ama ne hikmetse BM hâlâ faillerini bulamadı. Bununla alakalı olarak bugün de devam eden saldırıların durdurulması için BM de ateşkes oylaması gerçekleştiriliyor. Ama Rusya çeşitli bahaneler öne sürerek bunu veto ediyor. Ya da tehir edilmesini sağlıyor. Şehrin yüzde 80'i harap oldu. İnsanlar tamamen sığınaklarda hayatlarını sürdürmeye çalışıyorlar. Bir sığınakta neredeyse 500 kişiye kadar insan kendini o bombardımandan korumaya çalışıyor. 700'ün üzerinde içeride hasta var. Bu insanlar tedavi edilmezlerse kısa süre içerisinde vefat edecekler. Bölgeye en son bir buçuk ay önce yardım gönderildi. Daha sonra kapılar yine kapandı. Dolayısı ile insanlar yardım malzemelerine ulaşmak için artık rüşvet ödemek zorunda kalıyorlar. Uluslararası savaş kanunlarına göre bir bölgenin kimyasal saldırı ya da açlıkla terbiye edilmesi savaş suçu sayılıyor. Ama Doğu Guta'da bu kanunlar uygulanmıyor." ifadelerini kullandı.

"Bu katliama bir son verin"

Astana süreciyle birlikte bir yola girildiğini, bu işin artık sağlıklı bir şekilde sonuçlandırılması gerektiğini vurgulayan Dede, "Gerek insanlara, gerek BM'de bu oylama katılanlara, İslam alemine ve bölgede söz sahibi olan ülkelere çağrımız şudur ki bu katliama artık bir son versinler." diye belirtti.

Yavuz Dede'nin ardından sözü kısa bir süre öncesine kadar Doğu Guta'da yardım faaliyetleri yürüten Vifak Yardım Kurumu Görevlisi Muhammed Avvame aldı. Sözlerine "Sizlere Doğu Guta'da yaşanan insanlık dışı uygulamaları anlatmaya geldim." diyerek başlayan Muhammed Avvame, Doğu Guta'nın şu anda korkunç bir katliama tabi tutulduğunu söyledi.

Avvame, "Belde halklarının çoğunluğu sığınaklarda saklanıyorlar. Rejimin hedef aldığı bölgeleri tekrardan hatırlatmak istiyorum. Bu güçler, özellikle sivil insanların yaşam bölgelerine saldırılarını sürdürüyorlar. Geçen her dakika her yaştan şehitler verilmektedir. Bir haftadan bu yana yapılan saldırılarda şehit sayısı 420'yi geçti. Bu saldırılarda özellikle de 22 hastane ve sağlık merkezi hedef alınarak kullanılamaz hale geldi. Binden fazla yerleşim binası de harap oldu. Mahzenlerden bizlere gelen çağrılarda insanlar acil yardım talebinde bulunuyorlar. Çünkü 3 gündür bir lokma ekmek yiyemez duruma gelmişler. Rejimin ablukası ve haraç uygulaması nedeniyle Doğu Guta'daki ekmeğin fiyatı Şam'daki fiyatın tam olarak 30 katı. Sağlık personelinin, sivil savunma ekiplerinin tamamen tükendiği bir durumdan bahsediyoruz. Bombardıman ve hava saldırılardan dolayı hayat tamamen durma noktasında." açıklamasında bulundu.

"Dünyanın harekete geçmesi için daha ne kadar şehit verilmesi gerekiyor?"

Saldırıların durdurulması ve yaralıların güvenli bölgelere tahliye edilmesini talep eden Avvame, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Öyle bir durum söz konusu ki insanlar bombardıman nedeniyle şehitlerini bile defnetmeye fırsat bulamıyorlar. Tekrar söylüyorum: rejim bugüne kadar yaptığı saldırıların en büyüğünü gerçekleştiriyor. Eğer önüne geçilmezse sonuçları çok ağır olacak. Bizler uluslararası örgütleri bu insani kriz karşısında sorumluluklarını gerçekleştirmeye davet ediyoruz. Bölgede şu anda 400'den fazla sivil yaşamakta ve bunların yarısından fazlası kadın ve çocuklardan oluşmakta. Dünyanın harekete geçmesi için daha ne kadar şehit verilmesi gerekiyor?

Katliamların tek sebebi ise bu insanların bölgeden çıkma iradesini göstermeyerek topraklarına sahip çıkmaları. Rejimin pazarladığı tüm bahaneler tamamen saçma. Şam'ın Doğu Gutalılarca bombalandığını ileri sürüyor. Hayır, böyle bir şey mümkün değil çünkü Şam'da yaşayanlar arasında Doğu Gutalıların akrabaları da bulunuyor. Sonuç olarak bizler, hastaların ve yaralıların bölgeden güvenli bir şekilde tahliye edilmesi ve bu korkunç bombardımanın bir an önce durdurulmasını talep ediyoruz." (İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir