• DOLAR 32.518
  • EURO 35.006
  • ALTIN 2432.922
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın eşi Emine Erdoğan`ın himayelerinde Çalışma ve Sosyal Güvenli Bakanlığı ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) iş birliğiyle düzenlenen Çocuk İşçiliği ile Mücadele Deklarasyonu İmza Töreni gerçekleştirildi.

ÇOCUK, İŞLENMEYİ BEKLEYEN BİR MÜCEVHERDİR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan da toplantıda yaptığı konuşmada, "Allah'ın bize emanet olarak verdiği çocuklar bir iş gücü değildir, beşeri sermaye hiç değildir. Çocuk, işlenmeyi bekleyen bir mücevherdir, tertemiz, bembeyaz bir sayfadır. Çocuğun yeri ne sokak ne tarla ne fabrikadır. Çocuğun yeri okuldur. Çocuğun eline ne boya sandığı ne kağıt mendil ne tartı yakışır, çocuğun eline en çok kalem, defter, kitap yakışır. Çocukluğunda iyi eğitim almayan, şefkatten, sevgiden uzak kalan bireyler, gelecekte çeşitli sorunların da kaynağıdır. Küçücük yaşta tarlada, sokakta çalışmak zorunda kalan çocuklar tüm toplumu ilgilendiren bir ayıptır."  Emine Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Önce bataklığı kurutmalı, eğitim imkanları ve kalitesini daha da artırmalıyız. Mevsimlik tarım işlerinde çocukların çalışmasının çözümü, aileleri bilinçlendirmek ve eğitime ulaşım imkanını artırmaktır.”

328 BİN KİŞİYE ULAŞILDI

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ise, "2010-2013 yılları arasında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızın yürüttüğü 'Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilme Projesi'yle (METİP) yaklaşık 100 milyon lira harcama yapılmış ve 328 bin kişiye ulaşılmıştır. Bu projenin ikinci etabı da yatırım programına konuldu. Belediyeler ve sivil toplum kuruluşlarının hazırladıkları projeler valiliklerin onayıyla destekleniyor. İlave ödenek istenmesi halinde bu ödeneği verebileceğiz. Tüm bu projelerin, mevsimlik gezici, geçici tarım işlerinde çalışan ailelerin ve özellikle çocukların yaşam kalitesini artırmasını bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

SENDİKAL ÖRGÜTLÜLÜĞÜN OLDUĞU HİÇBİR YERDE ÇOCUK İŞÇİLİĞİ ASLA OLMAZ

Türk-İş Genel Başkanı Başkan Ergün Atalay yaptığı konuşmada, “2018 yılı “Çocuk İşçiliği İle Mücadele Yılı” kapsamında da birtakım çalışmalar yapmayı temenni ediyoruz. Çocuk işçiliğine yönelik yaşanan temel sorunların çözümü için atılacak her adım çocuk işçiliğinin ortadan kaldırılmasına önemli katkılarda bulunacaktır. Bu vesile ile 2018, “Çocuk İşçiliği İle Mücadele Yılı”nın başarı ile sonuçlanmasını ve çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerinin ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmaların devamlılığının sağlanmasını temenni ediyoruz.” dedi. Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan`da, “Sorunları biliyoruz ve bu konuda sorumluluklarımız var. Hep birlikte bu sorunun çözümü için mücadele edeceğiz. Sendikal örgütlülüğün olduğu hiçbir yerde çocuk işçiliği asla olmaz. O nedenle sendikal örgütlenme ile çocuk işçiliğine son diyoruz” ifadelerine yer verdi.

ÇOCUK İŞÇİLİĞİYLE MÜCADELE DEKLARASYONU`NA İMZALAR ATILDI

Toplantıda ayrıca Çalışma ve Sosyal Güvenli Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu birer konuşma yaptılar. Konuşmaların ardından TZOB, TİSK, TESK, HAK-İŞ, TÜRK-İŞ, TOBB, ILO Türkiye, Kalkınma, Milli Eğitim, Gençlik ve Spor, İçişleri, Aile Sosyal Politikalar ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıklarının katılımıyla Emine Erdoğan'ın himayesinde Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Deklarasyonu`na imzalar atıldı.