• DOLAR 32.521
  • EURO 34.813
  • ALTIN 2432.184
  • ...
İnsan, kendisinin kemiklerini bir araya toplayamayacağımızı mı sa
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ayet: 

İnsan, kendisinin kemiklerini bir araya toplayamayacağımızı mı sanıyor? Evet, bizim onun parmak uçlarını bile aynen eski haline getirmeye gücümüz yeter. (Kıyamet 3-4)

Hadis:

"Size iki şey bıraktım, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece asla sapıtmazsınız: Allahın "Kitâb"ı ve Allah Resûlünün "Sünnet"i." (Mâlik ra)

Hikmet:  ÂLİM

Âlim, ilim sahibi olan demektir ve cahilin zıddıdır. Âlimin ilmi arttıkça cahilliği artar. Çünkü ufku genişledikçe bilgisinin azlığına ve kısıtlılığına şahit olur. Bu da aynı anda hem âlim hem de cahil olması sonucunu doğurur. Allah`ı, bilmenin sınırı ve sonu yoktur. Bu nedenle Allah (cc) sonsuz derecede malum sonsuz derecede sırdır.

Söz: 

İyiliği gizlemek, kötülüğü gizlemekten daha üstündür. (Ebu Bekir Ferra)

Kısa tefsir: 

42. O GÜN Kİ, BACAKLAR AÇILIR VE SECDELERE DÂVET OLUNURLAR, ARTIK GÜÇ YETİREMEYECEKLERDİR.

42. Haydi o inkârcılar, eğer var ise ortaklarını getiriversinler (O gün ki: Bacaklar açılır) fevkalâde vaziyetler vücuda gelir, nice hakikatler ortaya çıkar (ve secdelere dâvet olunurlar) o dünyada iken secdeyi, Cenab-ı Hak'ka ibâdeti terk etmiş olan inkârcılara âhirette kendilerine bir kınama olmak üzere secde etmeleri teklif olunur, fakat onlar, bu şereften ebediyen mahrûmdurlar, (artık) secde etmeğe (güç yetiremeyeceklerdir.) bu mahrûmiyetleri onların hasret ve pişmanlıklarını kat kat arttıracaktır, dünyadaki isyânlarının cezasına kavuşmuş olacaklardır.

43. GÖZLERİ KARARMIŞ, KENDİLERİNİ ZİLLET KAPLAMIŞ BULUNURLAR, HALBUKİ: ONLAR SAPA SAĞLAMLAR İKEN BU SECDELERE DÂVET OLUNUYORLARDI.

43. Evet.. O kâfirler, o âhiret âleminde (Gözleri kararmış, kendilerini zillet kaplamış) bir hâlde secdeye dâvet olunmuş bulunurlar. Dünyadaki kibirli hâllerinden dolayı azaba tutulmuş olurlar. (Halbuki, onlar) Dünyadalarken (sapa sağlamlar iken bu secdelere dâvet olunuyorlardı.) onlar ise güç yetirdikleri hâlde böyle yüce vazifeyi kulluğu yerine getirmekten kaçınmışlar idi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir