• DOLAR 32.6
  • EURO 34.85
  • ALTIN 2499.133
  • ...
Rusya: Suriye`de 200 yeni silah denedik
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Rusya'nın Suriye'de 2011 yılından bu yana devam eden iç savaşta 200 yeni tip silahını test ettiği açıklandı. Rus Parlamentosu'nun alt kanadı Duma'daki savunma komitesine başkanlık yapan Vladimir Shamanov "Dost Suriyelilere yardım ederken, 200'ün üstünde yeni silahın da denemesini yaptık." dedi.

Şamanov "Bu silahlar tüm dünyaya Rus silahlarının ne kadar etkili olduğunu gösterdi. Bizim müttefikimiz olmayan ülkeler dahil, silah alımı için bize gelinmesi tesadüf değil." ifadelerini kullandı. AFP haber ajansı tarafından servis edilen haberde bu silahlar hakkında bilgi verilmedi.

Farklı medya kanallarına yansıyan haberlere göre Rusya, Suriye'de SU-57 tipi 5. nesil savaş uçaklarının prototiplerini kullandı. İsmi açıklanmayan bir Rusya Savunma Bakanlığı yetkilisi söz konusu jetlerden iki tanesinin gerektiğinde kullanılmak üzere Hmeymim hava üssüne gönderildiğini ifade etti.

Rusya Silahlı Kuvvetleri Askeri ve Bilimsel Komite Başkanı Tuğgeneral İgor Makushev de Suriye'de 200'den fazla türde silah denediklerini daha önce ifade etmişti.

Makushev, "Suriye'deki özel operasyon sırasında, Rusya Genelkurmay Başkanlığının planı dahilinde ilk kez yüksek hassasiyetli hava ve deniz silahları tek atımda birlikte kullanıldı. Bu Rus birlikleri için bir ilk. Operasyon Rusya Donanması'nın her türlü zorluk altında atım gerçekleştirme kabiliyetini ortaya koydu. Suriye'deki bu deneyim Rus silahlarının etkinliğini açık şekilde gösterdi." demişti.

Rus generalin bu açıklamalarının ardından, daha önce inkâr edilen Suriye'de sivil halkı da hedefleyen Rus bombardımanları doğrulanmıştı.

Rusya Uzay ve Hava Kuvvetleri, Suriye'de 5 farklı modern askeri silah denedi

Sputnik'in haberine göre Rusya, en 'ölümcül' 5 silahını ilk defa Suriye'de denedi. İlk sırada çok amaçlı kullanılabilen Su-35 uçakları oldu. Türkiye jetlerinin bir Rus Su-24 uçağını düşürmesinin ardından Rusya, operasyona çıkacak olan uçaklara eşlik etmesi için Suriye'deki Lazkiye üssüne 4 adet Su-35 uçağı gönderdi. Su-35'ler sinyal bozucular sayesinde görünmez hale gelebiliyor ve aynı anda tespit ettiği 8 hedefi vurabiliyor. Sekiz tona kadar yük alabilen Su-35'ler her çeşit bomba taşıyabiliyor. En yüksek teknoloji ile donatılan Su-35S'ler 4++ nesil savaş uçağı olarak nitelendiriliyor.

Kalibr seyir füzeleri

Ekim 2015'te Rusya, Hazar Denizi'ndeki gemilerinden Suriye topraklarını Kalibr seyir füzeleriyle vurdu. Yaklaşık 100-150 metre yükseklikten uçan Kalibr seyir füzeleri saatte 3 bin 500 kilometre hıza ulaşabiliyor. Kalibr seyir füzeleri 3 metre sapma ile hedefleri vurabiliyor.

Stratejik Tu-160 bombardıman uçakları

Nükleer bomba da dahil olmak üzere çeşitli füzeleri taşıyabilen Tu-160, süpersonik ve değişken geometrik yapıya sahip. 2 bin 200 kilometre hıza ulaşan Tu-160, yaklaşık 18 bin metreye kadar yükselebiliyor. Tek seferde yaklaşık 14 bin kilometre mesafe kat edebilen Tu-160, 45 ton yük alabiliyor.

Termobarik roketler

Sovyetler Birliği döneminde ilk kez Afganistan'da kullanılan ve modernize edilen TOS-1A Soltsepek termobarik roketlerin özellikle dağlık alanda ve mağara gibi barınaklarda etkili olduğu belirtiliyor. Hedeflerini 6 kilometreye kadar etkili bir şekilde vurabilen 90 kilogram ağırlığındaki roketler düştüğü noktada 1 kilometrekarelik alanda devasa alev topu ve basınç dalgası ile ölümcül etkiye sahip. 24 ya da 30 roketi aynı zamanda ateşleyebilen savaş makineleri tank ya da zırhlı araçlara monte edilebiliyor.

BTR-82A zırhlı araçları

Son sırada ise BTR-82A zırhlı araçları yer alıyor. BTR-82A, 30 milimetrelik otomatik top sistemine ve 7,62 milimetrelik makineli tüfeğe sahip. Son model teknolojiyle donatılan BTR-82A'ler gece görüşüne de sahip. (İLKHA) 










 

Bu haberler de ilginizi çekebilir