• DOLAR 32.509
  • EURO 34.823
  • ALTIN 2489.397
  • ...
İran heyeti sınır güvenliği toplantısı için Van`a geldi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İran'ın Hoy kenti Hudut Komiseri Albay İmamali Hudaifer ve beraberindeki 12 kişilik heyet, sınır güvenliği toplantısına katılmak üzere, karayoluyla Saray ilçesindeki Kapıköy Sınır Kapısı'ndan giriş yaparak sabah saatlerinde Van Valiliğine ulaştı.

Heyet, valilik önünde Vali Murat Zorluoğlu, Vali Yardımcısı İbrahim Civelek, Özalp, Saray ve Çaldıran kaymakamları, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yavuz Özfidan, Emniyet Müdürü Mehmet Suat Ekici 6'ncı Hudut Alay Komutanı Albay Şahin Yenilmez tarafından karşılandı.

İran heyeti başkanı Albay Hudaifer, valilik şeref defterini imzaladıktan sonra Vali Zorluoğlu ile başbaşa görüşmek üzere valilik makamına geçti. Vali Zorluoğlu, burada yaptığı açıklamada İran heyetini Van'da ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını dile getirerek, konuk heyetle iki gün boyunca sınır güvenliği için önemli konuları görüşeceklerini ve vilayetler için (Van-Hoy) hayırlı kararlar almayı ümit ettiklerini söyledi.

Vali Zorluoğlu, İsfahan yakınlarında geçtiğimiz günlerde düşen uçakta hayatını kaybedenlere rahmet dileyerek, başsağlığı dileklerini iletti.

İran heyeti başkanı Albay Hudaifer ise Türkiye topraklarına ayak bastıkları andan itibaren kendilerine gösterilen yakın ilgiden dolayı Vali Zorluoğlu'nun şahsında Türkiyeli yetkililere teşekkür etti.

1937 yılında iki ülke arasında imzalanan Tahran Anlaşması hükümleri doğrultusunda yılda iki kez yapılması gereken toplantılar için Van'da  bulunduklarını anlatan Hudaifer, "Toplantıda iki ülke arasındaki güvenliği daha nasıl arttırabileceğimizi, her iki ülkenin düşmanı olan terörist unsurlara karşı mücadelemizi, üçüncü ülke vatandaşlarının geçişleri ve kaçakçılık konusunda alınacak önlemlerle ilgili görüş teatisinde bulunacağız. Valimizle yapacağımız toplantının verimli geçmesini ve her iki ülkenin sınır sakinlerine faydası olacağını ümit ediyorum. Valimize, düşen uçaktan dolayı üzüntümüzü paylaştığı için teşekkür ediyorum. Sizler bizim dostumuzsunuz, sağ olun." ifadelerini kullandı.

Açıklamaların ardından bir süre başbaşa görüşen Vali Zorluoğlu ve Albay Hudaifer, daha sonra Valilik Ali Paşa toplantı salonunda düzenlenen heyetler arası görüşmeye geçti.

"Sınır, iki ülkeyi ayıran hat değil birleştiren hat olmalıdır"

Hudut görüşmeleri öncesi yaptığı açılış konuşmasında, Türkiye ile İran arasında 14 Mart 1937 tarihli Tahran Anlaşmasına istinaden, ikinci derece hudut makamları arasında yapılması ön görülen toplantılardan birini gerçekleştirmek üzere toplandıklarını anlatan Vali Zorluoğlu, "Van ve Hoy illeri arasındaki sınırı kapsayan 198 Numaralı Hudut Taşından başlayarak 342 Numaralı Hudut Taşına kadar olan sınır hattında ortak sınırımızda meydana gelen üçüncü ülke vatandaşlarının illegal geçişleri, kaçakçılık olayları ve illegal örgüt mensuplarının faaliyetlerinin önlenmesi amacıyla dost ve kardeş iki ülke arasında mevcut işbirliğinin samimiyetle devam ettirilmesinin iki ülke açısından zorunluluk olduğu bir gerçektir. Sınır, iki ülkeyi ayıran hat değil birleştiren hat olmalıdır. İlişkiler ne kadar güçlenirse her iki ülke de o kadar kazançlı olacaktır." dedi.

Heyetlerin tanışması ve iyi niyet dileklerini paylaşması sonrasında hudut görüşmeleri, gündem maddelerinin detaylarıyla ele alınmasıyla devam etti. (Yunus Tuğrul-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir