• DOLAR 32.548
  • EURO 34.919
  • ALTIN 2430.843
  • ...

Batman'daki fidan satıcıları Batmanlıların yeşil alanlara daha da önem vermeleri gerektiğini belirterek bu yıl ki fidan dikme mevsiminin başladığını ifade ettiler.

Fidan dikme mevsiminin gelişiyle Batman'da fidan satışı yapılan yerlerde hareketlilik yaşanıyor. Süs, gölgelik ağaç fidanları ve meyve ağacı fidanları satıcılarına giden Batmanlılar, tercihlerine uygun olan fidanları alıyorlar. Gölgelik ağaç fidanlarını genelde resmi kurumlar alırken, meyve veren ağaç fidanlarına ise köylerden talep oluyor.

Batman'a getirilen fidanların ağırlıklı olarak İzmir, Bursa ve Adapazarı gibi illerden getirildiği belirtildi.

Batman'da en çok Mazı Ağacı, İran çamı ve sedir (yolluk) çamlarının satıldığını ifade eden fidan ve çiçek satıcıları, Batman'da birçok kurum ve kuruluşa fidan verdiklerini belirttiler.

Baba mesleği olan fidancılıkla yaklaşık 37 senedir uğraştığını belirten Seyithan Taşan, "Fide zamanı başladı artık. Sezonu yeni açtık. 15 Mart'tan sonra satışlarımız daha güzel olur. Şu anda da satışlarımız çok iyidir. Eskiye oranla Batman'da yeşil alana daha çok önem veriliyor. Çok daha güzel oluyor ve satışlarımızdan memnunuz. Ekim 2017'den beri satışlarımız artmış ve devam ediyor. Bu yıl çok iyi bitki sattık. Allah'a çok şükürler olsun. Batman'daki ve bölgedeki birçok kurumuna fidan bitki verdik." ifadelerini kullandı.

Batman ikliminin çok farklı olduğunu belirten Taşan, "Fidelerimizi İzmir ağırlıklı Bursa, Yalova ve Adapazarı gibi illerden alıyoruz. Batman'da süs bitki çam türü bölgemizde en çok yetişen Mavi Selvi'dir. Mavi Sevi'ye ağırlık veriyoruz. Fazla soğuk olduğu zaman eksi 13-14 dereceyi gördüğü zaman limon çam çok rağbet gördüğü halde zarar görüyor. Bunu alan müşterilerimize anlatıyoruz. Limon çamın risk oranını da anlatıyoruz. Batman iklimimiz biraz değişiktir. Sıcaklığa dayanıklı fidelere daha ağırlık veriyoruz. Şu anda en çok mavi selvi, top mazi, piramit mazi ve her türlü süs bitkisini getiriyoruz." dedi.

"Hobi olarak fidan ekenler gelip bizden bilgi alsınlar"

Taşan, "Fiyatlar 10 liradan başlıyor 500 liraya kadar da çam satıyoruz. Hobi olarak fidan ekenler gelip bizden bilgi alsınlar. Yöremizde hangi bitki yetişiyor, ekim işi nasıl yapılıyor? Bu bilgilerin hepsi önemlidir. Bu işi sadece hobi olarak değil, bilmek de lazımdır. Öğrenmek ayıp değildir. Bu işi bilmezsen yeşilliğe zarardır. Mart ayının birinden Nisan ayının 15'ine kadar yoğun olduğumuz dönemlerdir. Bizde yılın 12 ayı meyve, bitki ve her türlü süs bitkisi mevcuttur. Şimdi mevsimi olduğu için fide fiyatları uygun. daha sonra fiyatlar yüzde 100-150 artar." şeklinde konuştu.

Herkesin yeşilliğe önem vermesi gerektiğini vurgulayan Taşan, şunları söyledi: "Batmanda yeşilliğe sadece kurumların değil milletin de önem vermesi çok önemlidir. Batman'da orman sıkıntısı var. Kim olursa olsun hatıra ormanı eken varsa biz de ona destek oluruz. Batman'da büyük bir orman niye olmasın ki mesela batıda var bizde niye olmasın." (İLKHA)