• DOLAR 32.518
  • EURO 34.802
  • ALTIN 2424.816
  • ...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından bu yılın ocak ayına ilişkin yurt dışı üretici fiyat endeksi açıklandı.

Açıklamada, ülke sınırları içinde üretimi yapılarak yurt dışına ihraç edilen malların üretici fiyatlarındaki değişimi ölçen yurt dışı üretici fiyat endeksinin (YD-ÜFE), bu yılın ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 0,39, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 0,39, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,09 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 22,75 arttığı kaydedildi.

Açıklamada, sanayinin iki sektörünün bir önceki aya göre değişimlerinin; madencilik ve taşocakçılığı sektörünün yüzde 0,07, imalat sanayi sektörünün ise yüzde 0,40 arttığı belirtildi.

Aylık en fazla artış kok ve rafine petrol ürünlerinde gerçekleşti

Bir önceki aya göre en fazla artışın; yüzde 3,44 ile kok ve rafine petrol ürünleri, yüzde 2,78 ile temel eczacılık ürünleri ve müstahzarları, yüzde 2,72 ile metal cevherlerinde gerçekleştiği belirtilen açıklamada, buna karşılık tütün ürünlerinin yüzde 3,51, bilgisayarlar ile elektronik ve optik ürünlerin yüzde 2,05, diğer madencilik ve taşocakçılığı ürünlerinin yüzde 1,47 ile bir önceki aya göre endekslerin en fazla düştüğü alt sektörler olduğu ifade edildi.

Açıklamada, ana sanayi grupları sınıflamasına göre bu yılın ocak ayında en fazla aylık artışın enerji mallarında ve en fazla yıllık artışın ara mallarında gerçekleştiği belirtildi. (İLKHA)