• DOLAR 32.485
  • EURO 34.573
  • ALTIN 2483.262
  • ...
ABD`den yeni PKK planı!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 ABD Savunma Bakanı James Mattis`in, “YPG`yi PKK`ya karşı savaştırabileceklerine” yönelik açıklaması, Ankara kulislerinde uzun süredir dillendirilen “PKK`nın tasfiye edilerek PYD`ye dâhil edilmesi sürecinde zaman kazanma ve bu yolla PKK`nın terör örgütü sıfatından kurtarılacağı” iddialarını güçlendirdi. Hükûmet ve AK Parti kurmayları, terör örgütü YPG/PKK`ya yönelik her türlü desteği veren ABD ile bazı Avrupa ülkelerinin, Suriye`nin kuzeyinde bir ‘terör koridoru` oluşturma hedefi doğrultusunda, ‘Türkiye`nin tezlerini zayıflatacak` yeni adımlara hazırlandıkları değerlendirmesini yapıyor.

ZAMAN KAZANMA
YPG`nin PKK`ya karşı savaştırılması ve Suriye sınırında 30 kilometre derinliğinde güvenli bölge oluşturulması gibi önerilerin ‘ABD`nin zaman kazanma ve PYD/PKK`yı legalleştirme` taktiği olarak nitelendiriliyor. Özellikle Mattis`in açıklamaları, hükûmet kaynakları tarafından, “ABD ve Avrupa ülkelerinin orta vadedeki planı zaten PKK`nın PYD bünyesine alınması ve PKK`nın terör listesinde olması sebebiyle eli güçlü olan Türkiye`nin tezlerinin zayıflatılmasıydı. Bu açıklama bir yandan zaman kazanma, ama aynı zamanda PKK ve YPG`yi legalleştirme planının hızlandığını gösteriyor” şeklinde değerlendirildi.

OYALAMA TAKTİĞİ
ABD`li yetkililerinin açıklamalarının da, Suriye`nin kuzeyinde kurulmak istenen oluşumun lojistik altyapısının tamamlanmasına kadar zaman kazanma amacı taşıdığına dikkat çeken güvenlik bürokrasisi “PKK şu anda bütün dünyada terör örgütü olarak tanınıyor ve PYD`nin de PKK`nın Suriye uzantısı olduğu ortada. Türkiye`nin tezleri bu sebeple çok güçlü. Ama PKK kapatılıp, PYD`ye dahil olursa, (PYD`nin de BM`nin terör listesinde yer almaması sebebiyle) bir anlamda, terör örgütünün faaliyetleri de sözde legal hâle gelmiş olacak” değerlendirmesini yaptı.

Öte yandan, PKK`nın feshedilerek PYD-YPG bünyesinde faaliyet göstermesine yönelik bir planının olduğu hükûmet çevrelerinde yaklaşık 6 aydır konuşuluyordu. Hükûmete sunulan güvenlik brifinglerinde de, ABD ve Avrupa ülkelerinin yeni projesinin PKK`nın orta vadede tasfiye edilmesi olduğuna dikkat çekildiği öğrenildi. Hükûmet kaynakları “Suriye`de PYD ve YPG`nin güçlendirilmesi, demokratik bir yapı görüntüsü verilebilmesi ve onlara alan açılması adına, PKK`dan kurtulmanın yolları aranıyordu. ABD`den gelen YPG`nin PKK`ya karşı çatıştırılması önerisi de tamamen bu plana yönelik. Bir süre sonra PKK tasfiye olacak, YPG-PYD`ye katılacak. İsim değişecek ama işlevlerini bu iki yapının içinde sürdürecek” tespitini yaptı.

ABD, PKK`DAN VAZGEÇEMİYOR
Türkiye`nin, “ABD ile karşılıklı güven ilişkilerinin yeniden başlaması terör örgütü PKK/PYD`nin Menbiç`ten çıkarılmasına bağlı” şartı masada dururken ABD Savunma Bakanı Mattis, Türkiye ile ABD`nin PYD/PKK`nın Menbiç`teki varlığı ve ABD`nin örgüte desteği konusunda bir mekanizma kurulacağı konusunda bir ilerleme sağlayamadıklarını söyledi. Mattis, Türkiye ile Suriye`de DEAŞ`tan alınan bölgelerin yerel halka bırakılması konusunda hemfikir olduklarını da sözlerine ekledi.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir