• DOLAR 32.347
  • EURO 35.103
  • ALTIN 2321.8
  • ...
"Toplumların gücü kültür ve sanat ile ölçülür"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6. Olağan İl Kongresi'ne katılmak üzere geldiği Eskişehir'de, Odunpazarı Modern Sanat Müzesi'nin temel atma törenine katıldı.

Törende yaptığı konuşmada, Başbakanlığı döneminden beri prensip olarak temel atma törenlerine değil, sadece açılış törenlerine iştirak ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçmişte temeli atılıp bitirilmeyen tesisleri hatırlatarak, "Dedik ki, biz öyle yapmayacağız, temeli arkadaşlar atsın, biz de açılışlarına gidelim. Tabii bunun istisnaları da olmuyor değil istisnaları da oluyor. İşte bugün de böyle bir istisna vesilesiyle bir aradayız." şeklinde konuştu.

Türkiye'de, özel müzeciliğin, olması gerektiği yerde olmadığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu bakımdan inşaatı ve sergilenecek eserleriyle yaklaşık 30 milyon dolarlık bir maliyetle böyle bir müzenin turizm ve kültür hayatına kazandırılıyor olmasına büyük önem verdiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı müzelerin ziyaretçi sayısının, bir ara 30 milyona yaklaştığını fakat son yıllarda turizm sektörünün yaşadığı sıkıntılı dönem sebebiyle 20 milyona gerilediğini kaydederek, bu yıldan itibaren yeniden 30 milyonun üzerine doğru bir yükselişin yaşanacağını belirtti. Özel müzelerin ziyaretçi sayılarıyla ilgili bir istatistiğin olmamasıyla birlikte, arzu edilen rakamın gerisinde olunduğunun aşikâr olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Polimeks'in kurduğu ve bugün temelini atılan müzenin, sahip olduğu diğer unsurlarla özel müzecilik alanında yeni bir çığır açıp, bir çekim alanı oluşturacağını ifade etti. "Sadece kapısına kadar gelen insanları kabul eden değil onları buraya gelmeye teşvik eden bir anlayışla kurulduğunu gördüğüm bu müze, benzer yeni eserlerin ortaya çıkması için de ilham kaynağı olacaktır." diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Eskişehir'in, hem tarihî misyonu hem bugünkü potansiyeli hem de geleceği konusunda verdiği umutla böyle bir eser için en isabetli seçim olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Eskişehirlilerin idarecileri ve halkıyla, yapılacak esere sahip çıkacaklarını da sözlerine ekledi.

"Küresel güç olarak gördüğümüz ülkeler, günlük hayatımızda karşımıza kültür ve sanat ürünleriyle çıkıyorlar"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: "Ülkelerin ve toplumların gücü neyle ölçülür diye sorulursa, burada benim altını çizerek ortaya koyacağım tespit şudur; kültür ve sanatı ilk sıralara yerleştirmekte asla tereddüt etmem. Bugün küresel güç olarak gördüğümüz ülkelere baktığımızda, onları günlük hayatımızın her alanında asıl karşımıza çıkartanın kültür ve sanat ürünleri olduğunu görürüz. Türkiye'nin son yıllarda televizyon dizilerini küresel düzeyde pazarlamakla yaptığı açılımı, başka hangi araçla gerçekleştirebilirdik açıkçası bilemiyorum. Ve şu anda dünyanın neresine gidersek gidelim, aldığım bütün bu noktadaki teveccühler gösteriyor ki bu noktada çok geç kalmışız ve şimdi atılan bu adımlarla bizlere sürekli söylenen, bize bunların ihracını niye yapmıyorsunuz? Onun için de tabii şu anda gerek TRT olsun, gerekse diğer bu sektördeki dostlarımız olsun, dublajlarıyla, yaptıkları çalışmalarla hakikaten yoğun bir gayretin içerisindeler ve TRT'nin bu açılımı, attığı bu adımlar ve diğer özel sektöre ait yine atılan bu adımlar ciddi manada bir talebi de getiriyor. Belirli bir maddi güce ulaşmış her kişi, her kurum, her devlet çok doğru bir şekilde önce kültür ve sanat alanında bir defa ciddi adımlar attıkları sürece, Türkiye'nin hem dünyadaki yeri çok daha güçlü olacak, hem de ülke içerisinde başta gençlik olmak üzere onların da ufku buna göre gelişecek, genişleyecektir."

Cumhurbaşkanı Erdoğan kültür ve sanat konusunda eksiğin olmadığını, tam tersine göz kamaştırıcı bir zenginliğe sahip olunduğunu ifade ederek, eldeki bu büyük hazineyi değerlendirmekte yeteri kadar başarılı olunamadığına dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, insanlığın ilk yerleşim yerinden başlayarak her türlü tarihi zenginliğe sahip olup da bunu sergileyememenin anlaşılabilir bir durum olmadığının altını çizdi.

Kimlik bilgileri bize aitken zihni ve gönlü başka kültürlerin kontrolüne geçmiş bir nesille hiçbir hedefe ulaşılamayacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunun için önümüzdeki dönemde eğitimi ve kültürü önceliklerinin üst sıralarına çıkartmakta kararlı olduklarını vurguladı. (İLKHA)










 

Bu haberler de ilginizi çekebilir