• DOLAR 32.576
  • EURO 35.023
  • ALTIN 2423.755
  • ...

Ulaştırma, Denizcilik Ve Haberleşme Bakanı Ahmet Aslan, Siirt Havalimanı'nın yeniden trafiğe açılması için Devlet Hava Meydanları (DHMİ) koordinesinde devam eden çalışmaları inceledi.

Çeşitli temaslarda bulunmak için beraberinde Devlet Hava Meydanları Genel Müdürü Funda Ocak ve Karayolları Genel müdürü İsmail Kartal ile Siirt'e gelen Aslan, Siirt Havalimanında Vali, Ali Fuat Atik, Ak Parti Siirt Milletvekili Yasin Aktay, Belediye Başkan Vekili Ceyhun Dilşad, AK Parti Siirt İl Başkanı Fuat Özgür Çalapkulu tarafından karşılandı.

Siirt Havalimanı'nda gerekli incelemeleri yaptıktan sonra valilik binasına geçen Aslan, resmi tören ile karşılandı. Ardından valilik makamına geçen Aslan, sivil toplum kuruluşları ve il yöneticileri ile yarım saat süren toplantının ardından basın açıklaması gerçekleştirdi.

"IMF'nin kapısında el pençe divan duruyorduk halk tabiri ile dileniyorduk"

Geçmişte birkaç yüz milyon borç bulabilmek için IMF'nin kapısında el pençe divan durmak zorunda kaldıkları bir dönemden, 15 yıldır çok iyi projelerin hayata geçirildiği söyleyen Aslan, şöyle konuştu:

"2003 ve bu güne kadar 15 yıllık periyotta sadece bizim bakanlığımızın Siirt'te yaptığı yatırımlar bir milyar 503 milyon TL. Dile kolay.  Reden dile kolay? Çünkü biz geçmişte birkaç yüz milyon borç bulabilmek için IMF'nin kapısında el pençe divan duruyorduk. Halk tabiri ile dileniyorduk. Birkaç yüz milyon bulabilmek ve ülkemizin geleceğini ipotek altına alanlara yalvarmak ve o günlerden bu günleri yaşadığımız için Rabbimize şükrediyoruz. Sadece Siirt'te değil, ülkenin her yerinde bir seferberlik halinde 15 yıldır erişimi, ulaşımı sağlamak için çok proje yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. Bu cümleden hareketle şunu söylemekte fayda var. Silahlı kuvvetlerimiz sınır ötesinde olağan üstü bir mücadele veriyor. Bu mücadeleyi içerde ve dışarda vermeye devam edeceğiz. Sebebi terörden kurtulmak ve terör örgütlerinin ister içerde ister dışarda olsun sivil vatandaşa zarar vermesinin önüne geçmek. Dünde bugünde söylüyoruz.  Bataklık her nerede olursa olsun bataklığı kurutmak lazım yoksa bataklık sivrisinek ürettiği sürece biz sadece kapımıza gelen sivrisineği öldürmeye kalkarsak bunun sonu gelmez; sivil vatandaşlarımızın canına kast ederler."

"Siirt-Kurtalan-Batman Karayolu'nun ihalesini yaptık"

Siirtli vatandaşlar için çok büyük bir öneme sahip olan, Siirt-Kurtalan-Batman Karayolu'nun ihalesinin yapıldığını, Şubat ayında yer tesliminin yapıldığını söyleyen Aslan, bu sezon sonunda bitirileceği müjdesini verdi.

Aslan, "Siirt için en önemli yol Siirt-Kurtalan-Batman yoludur. Siirt çevre yolu dâhil olmak üzere yaklaşık 10 kilometrelik yolu daha önceden yapmıştık. Zaten kalan 21 kilometre artı 3 kilometre havalimanı bağlantısı olmak üzere 24 kilometrenin bölünmüş yol sıcak asfalt olmasıyla ilgili ihalesini yaptık. 136 milyon bedelli ihalede 7 Şubat'ta yer teslimi yapıldı ve inşallah bu sezonla beraber bu işi devam ettireceğiz. Siirt, Eruh, Tillo şehir geçişleri için belediyelerimizin bir talebi vardı. Her 3 şehir içi geçiş toplam 16 kilometredir. 18 milyon bedelli ihalesini yaptık. Bu sene içerisinde hem başlayıp hem de bitirmiş olacağız." dedi.

"Organize Sanayi Bölgesine erişimi kolaylaştıracağız"

Organize sanayi bölgesine erişimi kolaylaştırarak Siirt'in istihdamını ve gelişmesini sağlayacaklarını söyleyen Aslan, "Elbette bunların yanında Siirt'in gelişmesi ve istihdamı için organize sanayi bölgesinin erişiminin kolaylaşması idi polis kavşağı, organize sanayi bölgesinin hemen yanından, Şirvan, Pervari yoluna bağlamış olacağız. Böylece organize sanayi bölgesine gelecek ürün veya imalattan sonra gönderilecek mamul madde hem Siirt merkeze, Şirvan, Pervari istikametine çok daha kolay gönderilebilecek. Bu aynı zamanda organize sanayi bölgesinin özellikle Siirt merkezine yaklaşık 3-4 kilometre daha kısalmış yolla erişmesi anlamına geliyor. Aynı zamanda Pervari, Şirvan güzergâhı kısalmış olacak." diye belirtti.

"Demir yolunun Siirt'e kadar getirilmesi önemli"

Aslan, "Kurtalan'a kadar demir yolu var. Bunun Siirt'e kadar uzatılması konusunu biz daha önce konuşmuştuk. Bu çerçevede Demir Yolları Genel Müdürlüğümüz özellikle etüt proje ihale süreçlerini başlattı. Bunu nitekim Siirt kamuoyu ile paylaşmıştık ve mali teklifler alındı. Bu ay içerisinde bitirip Mart ayında sözleşmesini imzalayacağız. Bu sene projesini hazırlar hazırlamaz daha sonra demir yolunun Siirt'e kadar getirilmesi önemli. Onu da başlatmış olacağız." ifadelerini kullandı.

"Havalimanını çalışmaması Siirtliler ve bizim açımızdan kabul edilebilir bir durum değil"

Havalimanını eksiklerinden dolayı çalışmamasının kabul edilebilir bir durum olmadığını dile getiren Aslan, en kısa zamanda bu sorunun çözüleceği müjdesini verdi.

Aslan, "Elbette ki havayolu sektörü Siirt için önemli. Bütün bunları yaptığımızda, mevcut havalimanının kısıtlarından dolayı çalışmaması Siirtliler ve bizim açımızdan kabul edilebilir bir durum değil. Biz inşallah pistin bakımı ve yenilenmesi, çevre tel örgüleri dâhil pistin her iki ucundaki stopway ve özellikle resa sahaları da dâhil onların da hazırlanması çerçevesinde haziran ayında ILS'i seyri sefer cihazları olan ve aydınlatmasını olan her türlü uçuşa izin verebilecek bir havalimanına kavuşmuş olacağız. Böylece yaptığımız simülasyon çerçevesinde bütün uçaklar havalimanına uçuş gerçekleştirebilecek ve inşallah bunu Haziran ayında gerçekleştirmiş olacağız." şeklinde konuştu. (Murat Orhan-İLKHA)